Rusko-ukrajinská válka: prvním civilistům se podařilo uniknout z obklíčených oceláren Azovstal; Nancy Pelosiová slíbila podporu USA "dokud boj neskončí"

1. 5. 2022

čas čtení 3 minuty
 
- První civilisté, kteří se ukrývali pod ocelárnou v obléhaném městě Mariupol, poprvé po několika týdnech opustili areál.

Skupina civilistů a vojáků se v huti Azovstal ukrývala od poloviny dubna. V sobotu pozdě večer jeden z bojovníků, který se uvnitř ukrýval, uvedl, že se ven podařilo dostat asi 20 ženám a dětem.

"Z trosek vytahujeme civilisty pomocí lan - jsou to starší lidé, ženy a děti," řekl agentuře Reuters Svjatoslav Palamar.

Organizace spojených národů se snažila zprostředkovat dohodu o evakuaci, která by osvobodila dosud uvězněné osoby. Podrobnosti o tom, jak jsou na tom, se zatím liší. Předpokládá se, že jich je asi 1000, ale ruští představitelé uvedli, že by to mohl být dvojnásobek. Podle zpráv ruské a ukrajinské síly dodržují místní příměří.

V dubnu, kdy ruské síly chtěly dokončit dobytí přístavního města, jeho prezident Vladimir Putin prohlásil, že jeho jednotky pevnost uzavřou, "aby tudy neprošla ani moucha".

 
- Německý kancléř Olaf Scholz odmítl kritiku neochoty Německa poslat na Ukrajinu těžké zbraně

Uvedl, že není pravda, že Německo neprojevuje vedoucí úlohu v pokusech o pomoc Ukrajině.

Scholz je pod domácím i mezinárodním tlakem, aby Ukrajině poskytl těžké zbraně, jako jsou tanky a houfnice, a podpořil embargo EU na dovoz ruských energetických surovin.

Nedávný průzkum veřejného mínění zveřejněný v nedělníku Bild am Sonntag ukázal, že 54 % Němců není spokojeno se Scholzovým postupem v krizi.

"Svá rozhodnutí přijímám rychle a ve shodě s našimi partnery," řekl Scholz v rozhovoru pro Bild am Sonntag. "Ukvapené kroky a zbrklé německé snahy považuji za pochybné."

S odkazem na průzkumy veřejného mínění Scholz uvedl: "Měli byste průzkumy brát na vědomí, ale nesmíte jimi podmiňovat své kroky, zejména v otázkách války a míru, což by bylo velmi nebezpečné."

- Předsedkyně Sněmovny reprezentantů USA Nancy Pelosiová uskutečnila nečekanou návštěvu Ukrajiny. V Kyjevě se setkala s ukrajinským prezidentem Zelenským a řekla mu, že USA jsou odhodlány "být tady" pro Ukrajinu, dokud nebude boj ukončen.

- Podle Zelenského zničily  ukrajinské síly  asi 1 000 ruských tanků, 2 500 obrněných vozidel a téměř 200 letadel.

- Britské ministerstvo zahraničí v neděli uvedlo, že Rusko využívá továrnu na trolly, která na sociálních sítích šíří dezinformace o válce na Ukrajině a zaměřuje se na zahraniční politiky.

- Ukrajina provedla výměnu zajatců s Ruskem, přičemž domů se vrátilo sedm vojáků a sedm civilistů. Jedním z vojáků byla žena, která je v pátém měsíci těhotenství.


- Ruský raketový útok na letiště v Oděse poškodil přistávací dráhu, takže je nepoužitelná, ale útok si nevyžádal žádné oběti.

- Lyman, město s asi 20 000 obyvateli v Doněcké oblasti, je v plamenech po ruském útoku.


- Angelina Jolie navštívila Lvov a  setkala se tams dětmi a dalšími lidmi postiženými válkou.

- Ruská armáda za tyto dva měsíce války usmritila dvakrát více obyvatel Mariupolu než nacistické Německo za dva roky okupace města během druhé světové války.


- Boris Johnson přislíbil poskytnutí další vojenské pomoci.
 

-1
Vytisknout
7255

Diskuse

Obsah vydání | 3. 5. 2022