Ruská agrese na Ukrajině: Finsko "připraveno bojovat proti Rusku, pokud bude napadeno"

22. 6. 2022

čas čtení 9 minut


- Velitel finských ozbrojených sil generál Timo Kivinen prohlásil, že jeho země je připravena na ruský útok a v případě, že by k němu došlo, bude klást tvrdý odpor.


Finové jsou motivováni k boji a země má vybudovaný značný arzenál, řekl Kivinen. Dodal:
"Nejdůležitější obranná linie je mezi ušima, jak v současné době dokazuje válka na Ukrajině."

Finsko udržuje vysokou úroveň vojenské připravenosti již od druhé světové války, neboť ve 40. letech minulého století se stalo dvakráít teerčem útoku z Ruska, s nímž sdílí 1300 km dlouhou hranici.

Kivinen uvedl: "Finsko je v současné době ve stavu, kdy se jeho armáda nachází na hranici s Ruskem. Systematicky jsme rozvíjeli naši vojenskou obranu právě pro tento typ války, která je na Ukrajině vedena, s masivním využitím palebné síly, obrněných sil a také letectva.

Dodal, že: "V současné době je v Evropě k dispozici více než 100 000 vojáků. Ukrajina byla pro Rusko tvrdým soustem a stejně tak by bylo tvrdým soustem i Finsko."


- Záběry kolující po sociálních sítích údajně ukazují ukrajinský dron, který vletěl do velkého ropného skladu v Rusku a způsobil obrovský výbuch.

Bezpilotní letoun je vidět, jak letí nízko směrem k ropné rafinerii Novošachtinsk v Rostovské oblasti, která hraničí s Ukrajinou.


- Ruský raketový úder si podle starosty jihoukrajinského přístavního města Mykolajiv Oleksandra Senkeviče vyžádal nejméně jednoho mrtvého.

Útok způsobil několik požárů a poškodil řadu budov včetně školy, uvedl Senkevyč ve státní televizi.

- Podle šéfa Mezinárodní energetické agentury, který vyzval vlády, aby se zasadily o snížení poptávky a udržení jaderných elektráren v provozu, se Evropa musí okamžitě připravit na to, že Rusko v zimě zastaví veškerý vývoz plynu do regionu.


Fatih Birol uvedl, že snížení dodávek v posledních týdnech, které Kreml přičítá údržbářským pracím, by ve skutečnosti mohlo být začátkem rozsáhlejších škrtů, jejichž cílem je zabránit naplnění zásobníků v rámci příprav na zimu, protože Rusko se snaží získat vliv na region.

"Evropa by měla být připravena pro případ, že ruský plyn bude zcela přerušen," řekl v rozhovoru pro Financial Times. "Čím více se blíží zima, tím více chápeme záměry Ruska.

"Domnívám se, že škrty jsou zaměřeny na to, aby se Evropa vyhnula naplnění zásobníků a zvýšila vliv Ruska v zimních měsících."

Země EU se předhánějí v doplňování zásobníků, přičemž Německo doufá, že do listopadu dosáhne 90 % kapacity. Jeho zásobníky jsou naplněny pouze z poloviny.

Členské státy se také snaží snížit svou závislost na ruských fosilních palivech tím, že získávají plyn z jiných zemí, včetně USA, a urychlují přechod na obnovitelné zdroje energie, i když úředníci připouštějí, že závod o postupné vyřazení ruské ropy a plynu by znamenal spalování více uhlí a zachování jaderných elektráren.

Birol uvedl, že mimořádná opatření přijatá evropskými vládami ke snížení poptávky po energii pravděpodobně nezašla dostatečně daleko, a vyzval země, aby pracovaly na zachování dodávek energie.

"Domnívám se, že s blížící se zimou budou přibývat další a hlubší opatření v oblasti poptávky," řekl Birol. Dodal, že pokud Rusko dále sníží vývoz plynu, bude možná nutné omezit dodávky plynu na příděl.

- Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov varoval Západ, aby přestal mluvit o spuštění doložky NATO o vzájemné obraně podle "článku 5" v případě konfliktu mezi Litvou a Ruskem.


- Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marie Zacharovová uvedla, že reakce Moskvy na zákaz tranzitu zboží, na který EU uvalila sankce, do ruské exklávy Kaliningrad nebude mít výhradně diplomatický, ale praktický charakter.


Šokující míra nevybíravého násilí na civilistech na Ukrajině, upozorňují Lékaři bez hranic

Organizace Lékaři bez hranic (MSF) uvedla, že její pracovníci viděli důkazy o "šokující úrovni" "nerozlišujícího násilí" páchaného na civilistech na Ukrajině.

Zdravotnická charitativní organizace, která po ruské invazi zřídila na Ukrajině nemocniční vlak, uvedla, že zaznamenala "nehorázný" nedostatek snahy ušetřit a ochránit civilisty, kteří se ocitli v nepřátelských akcích.

V období od 31. března do 6. června bylo vlakem evakuováno více než 650 pacientů z válkou postižených oblastí na východě Ukrajiny do nemocnic v bezpečnějších částech země, uvádí se v prohlášení. Více než 40 % zraněných ve vlaku tvořili starší lidé a děti.

Zranění přišli do vlaku se zraněními způsobenými výbuchem, traumatickými amputacemi, střepinami a střelnými zraněními, uvedla agentura a dodala:

Většina pacientů, s nimiž jsme hovořili, při označování toho, kdo je za jejich zranění zodpovědný, ukázala na ruské a Ruskem podporované vojenské síly.

Pacienti hovořili o střelbě do civilistů při evakuaci, o nevybíravém bombardování a ostřelování obytných oblastí a o brutálním týrání starších lidí.

Pohotovostní koordinátor MSF Christopher Stokes uvedl: "Zranění našich pacientů a příběhy, které vyprávějí, nepochybně ukazují šokující míru utrpení, které nevybíravé násilí této války způsobuje civilistům."

Mnoho pacientů bylo zraněno při vojenských úderech, které zasáhly civilní obytné oblasti, uvedl. Zranění způsobená výbuchem tvořila 73 % případů válečných úrazů, které charita řešila, 20 % případů bylo způsobeno střepinami nebo střelbou.

Více než 10 % pacientů s válečným traumatem přišlo alespoň o jednu končetinu, přičemž nejmladšímu takovému pacientovi bylo pouhých šest let.

- Rusko a Turecko se dohodly, že budou pokračovat v jednáních o bezpečném odplouvání lodí a vývozu obilí z ukrajinských přístavů, uvedlo ruské ministerstvo obrany.

Zdroje tureckého prezidentství včera uvedly, že jeho vojenská delegace tento týden odcestuje do Ruska, aby projednala podrobnosti možného bezpečného námořního koridoru v Černém moři pro vývoz obilí, informovala agentura Reuters.

Ukrajinská armáda uvedla, že podnikla nálety na Hadí ostrov, a způsobila tak ruským silám "značné ztráty". Jižní operační velitelství armády uvedlo, že podniklo "cílené údery s využitím různých sil" a vojenská operace pokračuje.

- Vojenská situace pro obránce Ukrajiny ve východním Donbasu je "mimořádně obtížná"
, uvedli oficiální představitelé. Předpokládá se, že v chemickém závodě Azot v Severodoněcku se ukrývá 568 civilistů, protože ruské útoky ve snaze dobýt město a sousední Lysyčansk sílí. Serhij Hajdaj, gubernátor Luhanské oblasti, uvedl, že Lysyčansk je ostřelován "masivně".

- Ruské síly obsadily několik osad v blízkosti Lysyčanska a Severodoněck
a. Náčelník vojenské správy Severodoněcké oblasti Roman Vlasenko uvedl, že frontová vesnice Toškivka není od pondělí pod ukrajinskou kontrolou. Ruské síly údajně také dobyly Pidlisne a Mala Dolyna, které se nacházejí jihozápadně od Severodoněcku, a měly úspěch také u osady Hirske v Luhansku.

- Gubernátor města Mykolajiv Vitalij Kim uvedl, že město bylo ve středu ráno zasaženo sedmi raketami.

- Ztráty sil samozvané Doněcké lidové republiky (DLR), jedné z ruských proxies na východě Ukrajiny, zřejmě činí asi 55 % jejich původní síly, uvádí britská rozvědka.

- Podle nedávno zveřejněného vyšetřování organizace Reportéři bez hranic byli ukrajinský fotoreportér a voják, který ho doprovázel, "chladnokrevně popraveni"  v prvních týdnech ruské invaze. Dvojice údajně pátrala v Ruskem okupovaných lesích po ztraceném fotografově dronu pro pořizování snímků, uvedla agentura s odvoláním na svá zjištění z vyšetřování jejich smrti.

- Členům ruské delegace v Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) byla podle prvního náměstka předsedy výboru pro mezinárodní záležitosti horní komory ruského parlamentu Vladimira Džabarova zamítnuta britská víza pro účast na příštím zasedání.


    Americký generální prokurátor Merrick Garland v úterý navštívil Ukrajinu, aby jednal o válečných zločinech Ruska, uvedl představitel ministerstva spravedlnosti. Garland se setkal s ukrajinskou generální prokurátorkou Irynou Venediktovou a oznámil vytvoření týmu pro odpovědnost za válečné zločiny, který má identifikovat a stíhat pachatele. "Pro válečné zločince neexistuje žádný úkryt," řekl Garland.

Vojenské orgány samozvané Doněcké lidové republiky vydaly denní operační zprávu. Uvádí, že kontroluje 239 osad v okupovaném Doněcku, a tvrdí, že 13 osad v regionu bylo ostřelováno ukrajinskými silami. Uvádí, že za posledních 24 hodin byl zabit jeden člověk a 14 lidí bylo zraněno. Tato tvrzení nebyla nezávisle ověřena.

1
Vytisknout
6355

Diskuse

Obsah vydání | 28. 6. 2022