Ruská agrese na Ukrajině: Zelenskij bude v projevu před G7 požadovat více zbraní

27. 6. 2022

čas čtení 6 minut
- Další ruský sklad zbraní hoří:


-  Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij uvedl, že ze sutin devítipatrového činžovního domu v Kyjevě byla vytažena zraněná sedmiletá dívka. Dodal, že při zásahu zahynul dívčin otec. "V naší zemi ji nic neohrožovalo. Byla v naprostém bezpečí, dokud se samo Rusko nerozhodlo, že je pro ně nyní všechno stejně nepřátelské - ženy, děti, školky, domy, nemocnice, železnice," řekl Zelenskij ve svém nočním projevu.
   
- Americký prezident Joe Biden řekl, že "je to další jejich barbarství".

- Rusko nesplácí svůj zahraniční dluh

Rusko podle zpráv poprvé od revoluce v roce 1917 nesplácí svůj zahraniční dluh, čímž se po sankcích uvalených kvůli válce na Ukrajině ještě více odcizilo světovému finančnímu systému.

- USA "pravděpodobně tento týden oznámí nákup systému protiraketové obrany pro Ukrajinu

Agentura Reuters uvádí, že USA pravděpodobně tento týden oznámí nákup pokročilého systému protiraketové obrany země-vzduch středního až dlouhého doletu pro Ukrajinu.

Očekává se, že Washington oznámí i další bezpečnostní pomoc pro Ukrajinu, včetně dodatečné dělostřelecké munice a protiletadlových radarů, aby uspokojil potřeby vyjádřené ukrajinskou armádou.


 Rusko se ve válce o východní Ukrajinu zaměřilo na Lysyčansk

Ruskem podporovaní separatisté uvedli, že  tlačí na Lysyčansk, poslední velké město, které ještě drží ukrajinské jednotky ve východní Luhanské oblasti, informovala v pondělí agentura Reuters.

Dvojče Lysyčanska, město Severodoněck, padlo v sobotu.

Generální štáb ukrajinských ozbrojených sil uvedl, že ruské síly se pomocí dělostřelectva snaží odříznout Lysyčansk z jihu, ale nezmínil se o vstupu separatistů do města.

Elena, starší žena z Lysyčanska, byla mezi desítkami evakuovaných, kteří přijeli autobusem z frontových oblastí do ukrajinského města Pokrovsk.

"Lysyčansk, to byla hrůza, ten poslední týden. Včera už jsme to nemohli vydržet," řekla. "Už jsem manželovi řekla, že jestli umřu, prosím, pohřbi mě za domem."

- Zelenskij bude naléhat na G7, aby poskytla větší pomoc

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij bude při svém pondělním projevu na summitu G7 naléhat na světové mocnosti, aby zvýšily svou podporu Ukrajině, zatímco Kyjev se vzpamatovává z prvních ruských úderů na hlavní město po několika týdnech.

- Americký prezident Joe Biden a jeho kolegové ze skupiny sedmi bohatých demokracií, kteří se setkávají v bavorských Alpách, zdůraznili svou jednotu tváří v tvář ruské agresi - i když se její globální dopady zhoršují.


- Rusko o víkendu zintenzivnilo letecké údery na Ukrajinu, včetně úderů na hlavní město Kyjev,
 

    Britský premiér Boris Johnson využije pondělního zasedání na summitu G7 v Německu k tomu, aby vyzval k naléhavým krokům, které by pomohly dostat z blokovaných ukrajinských přístavů důležité dodávky obilí, a podpořily tak ekonomiku země a zmírnily nedostatek ve světě, informuje agentura PA. Johnson vyzve k mezinárodnímu řešení krize, včetně nalezení pozemních cest pro dodávky obilí, které by překonaly ruskou blokádu, a k poskytnutí 10 milionů liber na materiál a vybavení pro opravu poškozené železniční infrastruktury.

- Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba uvedl, že země G7 by měly na nejnovější raketové údery reagovat uvalením dalších sankcí na Rusko a poskytnutím dalších těžkých zbraní Ukrajině.


- Zelenskij vyzval Bělorusy, aby byli s Ukrajinou solidární.
"Ruské vedení vás chce zatáhnout do ukrajinsko-ruské války, protože mu nezáleží na vašich životech. Vy však nejste otroci a můžete o svém osudu rozhodovat sami," řekl Zelenskij ve videoposelství k Bělorusům.

- Ruský prezident Vladimir Putin tento týden navštíví dva malé bývalé sovětské státy ve střední Asii, informovala v neděli ruská státní televize. Byla to první známá zahraniční cesta ruského vůdce od nařízení invaze na Ukrajinu. Putin navštíví Tádžikistán a Turkmenistán a poté se setká s indonéským prezidentem Joko Widodem na jednání v Moskvě, uvedla ve své zprávě televizní stanice Rossija 1.

- Oddělení OSN pro lidská práva na Ukrajině v neděli uvedlo, že od únorové invaze Ruska na Ukrajinu "obdrželo stovky obvinění z mučení a špatného zacházení, včetně sexuálního násilí v souvislosti s konfliktem".
"Lidé byli několik dní drženi svázaní a se zavázanýma očima, biti, vystaveni fingovaným popravám, umístěni do uzavřeného kovového boxu, nuceni zpívat nebo vykřikovat oslavná hesla, nedostávali žádné jídlo ani vodu nebo málo a byli drženi v přeplněných místnostech bez hygienických zařízení," uvedla mise OSN pro monitorování lidských práv na Ukrajině.

- Francie se stala nejnovější  zemí, která kvůli válce na Ukrajině přehodnocuje své energetické možnosti, a v neděli oznámila, že zvažuje znovuotevření nedávno uzavřené uhelné elektrárny.
Ministerstvo pro transformaci energetiky uvedlo, že zvažuje znovuotevření elektrárny v Saint-Avold na východě Francie v zimě tohoto roku, "vzhledem k situaci na Ukrajině" a jejímu vlivu na energetické trhy.

- Ukrajinské síly zaútočily na vrtnou plošinu v Černém moři, která patří krymské ropné a plynárenské společnosti, uvedla v neděli ruská tisková agentura Tass s odvoláním na místní představitele - jedná se o druhý útok během jednoho týdne. Plošinu provozuje společnost Černomorněftěgaz, kterou Ruskem podporovaní představitelé zabavili ukrajinskému národnímu provozovateli plynárenské soustavy Naftogaz v rámci anexe poloostrova Moskvou v roce 2014.

- Kanada v neděli vyslala do Baltského moře a severního Atlantiku dvě válečné lodě, které se připojily k dvojici fregat, jež se v regionu již nacházejí v rámci snahy posílit východní křídlo NATO v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu. Lodě námořnictva Kingston a Summerside budou na čtyřměsíčním nasazení v rámci "odstrašujících opatření ve střední a východní Evropě" zahájených v roce 2014 po anexi Krymu Moskvou, uvedlo kanadské námořnictvo v prohlášení.

1
Vytisknout
4771

Diskuse

Obsah vydání | 29. 6. 2022