Turecko zrušilo námitky proti vstupu Finska a Švédska do NATO

29. 6. 2022

čas čtení 3 minuty

V předvečer summitu této vojenské aliance v Madridu bylo na poslední chvíli dosaženo dohody mezi Tureckem, Finskem a Švédskem, která těmto dvěma severským zemím umožní stát se členy NATO.

NATO uvedlo, že trojstranné dohody bylo dosaženo na setkání tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, finského prezidenta Sauliho Niinistöa a švédské premiérky Magdaleny Anderssonové ve španělské metropoli.

 

Po období intenzivních jednání to v úterý večer uvedl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg: "S potěšením mohu oznámit, že jsme nyní uzavřeli dohodu, která Finsku a Švédsku otevírá cestu ke vstupu do NATO."
 

"Turecko, Finsko a Švédsko podepsaly memorandum, které se zabývá obavami Turecka, mimo jiné v oblasti vývozu zbraní a boje proti terorismu," dodal.

Švédsko a Finsko v minulosti odmítaly usilovat o členství v NATO, částečně kvůlinejednotnému veřejnému mínění a opatrnosti ohledně svých bezpečnostních vztahů s Ruskem. To se však dramaticky změnilo poté, co Rusko v únoru zahájilo nevyprovokovaný útok na Ukrajinu, což obě země přimělo požádat o členství.

To znamená, že vedoucí představitelé Švédska a Finska se budou moci zúčastnit středečního a čtvrtečního summitu NATO jako pozvaní hosté. Jejich země jsou na pevné cestě k plnému členství, které podléhá pouze ratifikaci členskými státy. To je považováno za formální krok.


Zdroj v angličtině ZDE
Turecko uvedlo, že zablokuje žádosti Švédska a Finska, pokud nedostane uspokojivé záruky, že severské země jsou ochotny řešit to, co Turecko považuje za podporu kurdských skupin, které označuje za teroristické organizace, zejména Strany kurdských pracujících (PKK).

Vzhledem k tomu, že NATO funguje na základě konsensu, je možné, aby jedna země v této třicetičlenné vojenské alianci žádost zablokovala.

Turecko "dostalo od Švédska a Finska, co chtělo", než souhlasilo s podporou jejich snah o vstup do NATO, uvedl v úterý Erdoganův úřad. "Turecko dosáhlo významných úspěchů v boji proti teroristickým organizacím," uvedlo turecké prohlášení.
 
V textu memoranda podepsaného všemi třemi vedoucími představiteli se uvádí, že Finsko a Švédsko "plně podpoří" Turecko v otázkách národní bezpečnosti.

Severské země uvedly, že potvrdily, že PKK je zakázanou organizací - a v klíčovém ústupku obě země "neposkytnou podporu" syrským kurdským skupinám PYD/YPG, které působí v boji proti Islámskému státu v Sýrii. Finsko a Švédsko v dohodě potvrdily, že neexistují žádná vnitrostátní zbrojní embarga týkající se prodeje zbraní Turecku, a všechny tři země uvedly, že budou spolupracovat při žádostech o vydání osob, které Turecko považuje za teroristy.

Švédsko je domovem 100 000 kurdských uprchlíků a Turecko vyzvalo k vydání osob, které jsou podle něj napojeny na PKK nebo syrské YPG.

Stoltenberg uvedl, že Finsko a Švédsko se dohodly na "další změně svých vnitrostátních právních předpisů", aby poskytly Turecku požadované protiteroristické záruky, a že budou "potírat aktivity PKK" a "uzavřou s Tureckem dohodu o vydávání osob."
 

0
Vytisknout
5832

Diskuse

Obsah vydání | 1. 7. 2022