O ruském vraždění civilistů na Ukrajině

12. 7. 2022

čas čtení 9 minut


Bachmut, Ukrajina - Nad jedním z měst se jako ohňostroj snesl oblouk ohnivých koulí, které zapálily zahrady a domy. V jiném městě ruské rakety narazily do pětipatrového obytného domu, odřízly jednu jeho část a zabily nejméně 30 lidí, píše list New York Times.

Oficiálně ruská armáda pozastavila své úsilí o obsazení ukrajinského území, ale v posledních dnech zintenzivnila své nahodilé útoky na civilní oblasti, což je neustálou připomínkou toho, že dokáže způsobovat oběti a ničení podle své vůle. Snaží se tak  oslabit vůli Ukrajinců k odporu.


V jednom městě za druhým na třech frontách na východní Ukrajině dochází ke zdánlivě náhodným ruským úderům, které jsou vedeny válečnými letadly, dělostřelectvem a raketami, a které zabíjejí, mrzačí a děsí obyvatele i ukrajinské vojáky.

 

Ruské síly využívají útlumu v pozemní ofenzivě k přeskupení a doplnění zásob v souladu s příkazem prezidenta Putina z minulého týdne, aby si některé jednotky po dobytí Luhanské oblasti odpočinuly, uvedli v pondělí vojenští analytici. Za frontovou linií však pokračují ničení a ztráty na životech.

Ve městě Chasiv Jar na východě Ukrajiny záchranáři ještě v pondělí nacházeli mrtvoly z jediného útoku, který se odehrál o víkendu. Raketový úder zasáhl v sobotu pozdě večer obytný komplex a počet obětí stoupl na 31, uvedla ukrajinská státní služba pro mimořádné situace. Někteří z mrtvých byli příslušníci armády.

Ukrajinští představitelé v pondělí uvedli, že v předchozích 24 hodinách ruské údery zabily nejméně osm civilistů. Ve východní Doněcké provincii, jejíž součástí je i Chasiv Jar, bylo zasaženo nejméně 10 měst a obcí a zahynuli dva lidé, čímž se počet civilních obětí v provincii od únorové invaze Ruska na Ukrajinu zvýšil na téměř 600, uvedl vojenský gubernátor regionu Pavlo Kyrylenko.

Asi devět kilometrů od Chasiv Jaru, ve městě Bachmut, ruské jednotky v neděli střílely na jednu ze čtvrtí zápalnou munici, jejíž použití je omezeno mezinárodním právem a která je určena k zakládání požárů nebo způsobování popálenin.

"Je to poprvé, co jsme to zažili v civilní části Bachmutu," řekla jednatřicetiletá sociální pracovnice Katerina. Její sousedka, sedmnáctiletá Olesia, řekla, že po několika dnech zvýšeného ostřelování si obyvatelé zvykli na zvuk raketometů obecně známých jako Grady.

Během několika minut stoupal kouř z nejméně osmi požárů v okolí. Sousedé v šortkách a sandálech horečně tahali zahradní hadice k hořícímu domu. Chrlili na plameny kbelíky s vodou, zatímco praskaly  krovy a tašková střecha domu praskaly a praskaly..

Policisté a vojáci mimo službu přijeli na pomoc v malých autech. Nesli kbelíky s vodou, ruce a paže měli zčernalé od hašení jiného požáru na ulici.

Mnoho majitelů domů opustilo město už před několika týdny a mnozí z těch, kteří tváří v tvář ruskému postupu zůstali, tak učinili, protože neměli na vybranou. Někteří jsou starší nebo se starají o své starší příbuzné. Někteří neměli prostředky na útěk a někteří podporují Rusy. Někteří se obávají vyhlídky na odchod na západ a připojení se k milionům dalších lidí, kteří byli nuceni opustit své domovy.

Ti, kteří zůstávají, žijí s neustálou hrozbou smrti z nebe. V neděli sledoval jeden požár ze svého domu přes ulici 67letý horník v důchodu Viktor.

"Dvacet let jsem pracoval v dolech a tohle se mi teď děje," řekl a pak se s pláčem otočil. Stejně jako mnozí další se zdráhal uvést své příjmení ze strachu z odplaty, pokud město změní majitele.

Někteří obyvatelé vyzvedli ze svých zahrad a ulic kanystry a kapsle, které vojáci identifikovali jako kusy zápalných výbušnin. Jeden z vojáků je varoval, aby je raději zasypali pískem než vodou. "Na frontové linii je dostáváme pořád," řekl a odmítl uvést své jméno kvůli vojenskému protokolu. "Teď je dostali sem."

Bachmut, důležitá vojenská bašta Ukrajiny, je vzdálen necelých 15 km od ruských linií a je pravděpodobným cílem jejího plánovaného postupu východním Donbasem, který zahrnuje Doněck, nyní z větší části pod ruskou kontrolou, a Luhansk.


Rusko zahájilo útoky také na severovýchodě a jihu.

V pondělí několik hodin před svítáním poškodila raketa budovu školy ve městě Charkov, uvedl na Telegramu regionální představitel Oleh Synehubov. Uvedl, že zde nebyl nikdo zraněn a že o 20 minut později byl zasažen šestipatrový obytný dům. Záchranáři ze sutin vyprostili 86letou ženu. "Pod palbou Rusů se ocitly pouze civilní objekty - nákupní centrum a domy pokojných obyvatel Charkova," uvedl.

Na severovýchodě Ukrajiny zahynulo šest lidí a dalších 31 bylo zraněno, uvedly místní úřady.


Výbuchy způsobily v pondělí brzy ráno škody také v jižním městě Mykolajiv, uvedli ukrajinští představitelé. Nejméně jeden člověk byl při zásahu raketou zraněn, uvedl na Telegramu šéf regionální vojenské správy Vitalij Kim.


Přinejmenším v jedné věci se prezident Volodymyr Zelenskij a Putin shodli: Ačkoli jsou ruské síly značně vyčerpané, ruský útok na Ukrajinu není zdaleka u konce.

Ukrajinci a západní analytici se domnívají, že zanedlouho Putin nařídí novou ofenzívu s cílem dobýt zbývající ukrajinské území v Doněcku, ukotvené ve městech Slovjansk, Kramatorsk a Bachmut - ne-li více.

Minulý týden Putin ruským zákonodárcům řekl: "Ještě jsme nic nezačali".

Zelenskij se s odkazem na řadu nedávných úderů vysmál myšlence, že ruské útoky polevily.

"Mnozí mluvili o údajné 'operační pauze' v akcích okupantů," řekl v nočním projevu. "Třicet čtyři náletů ruských letadel za poslední den je odpovědí všem, kteří s touto 'pauzou' přišli."

Podle vojenských analytiků se však zdálo, že se nedávné útoky liší od dřívější taktiky Ruska ve válce, jako byl neúspěšný bleskový útok na hlavní město Ukrajiny Kyjev a poté soustředěné, týdny trvající bombardování velkých regionálních měst.

Nejnovější útoky zasáhly různé cíle, především v Doněcku, aniž by se snažily postupovat centimetr po centimetru.

A přišly v době, kdy Rusko oznámilo, že jeho síly vyhlásily "operační přestávku v celém divadle", přičemž jednotky "se přeskupují, aby si odpočinuly, obnovily síly a zregenerovaly se" - i když dalo jasně najevo, že jeho definice přestávky "neznamená úplné zastavení bojových akcí", ale že útoky jsou spíše "přípravou" na pozdější ofenzívy.

Od počátku války Rusko ostřeluje civilní cíle, ale ukrajinští a západní představitelé tvrdí, že tyto útoky jsou stále nevybíravější, částečně proto, že Moskvě dochází moderní, přesná munice a spoléhá se více na starší, méně přesnou munici.

V pondělí Putin podepsal dekret, který nabízí zjednodušenou cestu k získání ruského občanství pro všechny Ukrajince, což naznačuje, že Rusko by mohlo usilovat o zavedení trvalé kontroly nad ukrajinskými územími, která v současné době okupují moskevské síly.


Navzdory chvástání svého prezidenta však Rusko zoufale potřebuje více vojáků a spoléhá se na chudé etnické skupiny, Ukrajince ze separatistických území, žoldáky a militarizované jednotky Národní gardy. Podle analytiků si "operační pauzu" vyžádala logistika spojená s hledáním dalších vojáků, výměnou poškozené výstroje a jejich přesunem na pozice.

Rusko a Ukrajina pečlivě tají počty mrtvých a zraněných na bojišti, ale britská armáda nedávno odhadla počet mrtvých Rusů na 25 000, přičemž další desítky tisíc jsou po téměř pěti měsících války zraněny nebo prostě vyčerpány. To je mnohem více než zhruba 15 000, které Sovětský svaz ztratil během devítileté války v Afghánistánu.

I podle konzervativních odhadů zemřely desítky tisíc civilistů a vojáků.

Ukrajina se také potýká s problémem s lidskými silami, ale její představitelé nejhlasitěji prosili o pomoc s jejich hlavní nevýhodou: potřebují těžké zbraně a munici, aby mohli čelit ruské strategii dálkových úderů na domy, nákupní centra a tranzitní centra, stejně jako na vojáky.

V Chasiv Jaru, kde byl zasažen obytný dům, zůstal jeden mladý muž uvězněn pod troskami více než 20 hodin. V neděli večer ho vytáhli záchranáři, kteří ho rychle přikryli modrou dekou a opatrně položili na nosítka.

Byl jedním z devíti lidí, kteří byli dosud z komplexu zachráněni, uvedli úředníci. Nebylo jasné, zda je ještě někdo naživu.

"Byla tu moje babička," řekl jeden ze sousedů a pak ukázal do hromady trosek.

"To je její postel," dodal. "Doufám, že ji najdou a já jí budu moci uspořádat pohřeb."

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
4829

Diskuse

Obsah vydání | 14. 7. 2022