Jak válka na Ukrajině ničí ruskou přírodu

13. 7. 2022

čas čtení 2 minuty
Války často poskytují vládám příležitost vykuchat ochranu životního prostředí ve jménu národní obrany; a od masivní ruské invaze na Ukrajinu a západních sankcí, které následovaly, udělala Moskva více než většina ostatních a účinně přitom ochranu přírodního prostředí zničila, upozorňuje Jekatěrina Maksimovová.

Ruské úřady se od obnovení invaze na Ukrajinu zapojily do procesu likvidace norem a zákonů chránících životní prostředí a odklonily se od závazku v průběhu ekonomických aktivit chránit životní prostředí.

Mezi kroky v tomto směru, které Moskva učinila nebo které hrozí, patří uvolnění pravidel upravujících likvidaci odpadu spalováním, což povede k uvolňování více škodlivých plynů do atmosféry a účinnému ukončení recyklace vzhledem k tomu, že většina recyklační technologie je závislá na aktuálně nedostupné západní technologii.

Podle jedné studie byly ruské recyklační programy, od kterých se nyní upouští, ze 70 % závislé na dovozu. Ještě předtím, než vláda snížila svůj závazek vůči recyklaci, bylo v zemi řádně zpracováváno pouze 7 % odpadu.

Ale jakkoli jsou tyto kroky dramatické, tři další mohou být ještě škodlivější: Plán na odstranění jakýchkoli omezení těžby dřeva, která by mohla vést k odlesňování v mnoha regionech, nová omezení toho, kdo může provádět posuzování vlivů na životní prostředí, aby nevládní organizace nemohly hrát žádnou roli, a odstranění kontrol odpadu tekoucího do jezera Bajkal a vodních cest.

A ekologové se obávají, že pokud bude Rusko nuceno omezit těžbu ropy a plynu, může to mít negativní dopad i na ekologii, protože Rusko má méně velmi špatné zkušenosti s předcházením únikům při uzavírání vrtů, nebo když se vláda a soukromé firmy snažily skladovat ropu na libovolně dlouhou dobu.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
5827

Diskuse

Obsah vydání | 15. 7. 2022