Charitativní cyklojízda

26. 7. 2022

čas čtení 3 minuty

tisková zpráva

Nezisková organizace Cesta za snem, z. s., pořádá charitativní bezbariérový cyklistický maraton.

V úterý 26. července z nádvoří pražského Libeňského zámku odstartuje jubilejní 10. ročník Metrostav handy cyklo maratonu. Unikátní projekt, ve kterém společně sportují lidé s hendikepem a bez něj, získal v tomto roce nejvyšší ocenění Evropské komise „EU Sport Awards #BeInclusive“ pro nejpřínosnější integrační sportovní projekt v Evropě. Záštitu nad cyklistickým maratonem převzali ministr pro místní rozvoj České republiky Ivan Bartoš a hejtmani všech čtrnácti krajů České republiky.

„Smyslem všech našich projektů je motivovat lidi k pohybu a aktivnímu životnímu stylu a vůbec nezáleží na tom, zda má člověk nějaké tělesné, smyslové nebo jiné omezení. Pohyb a radost z něj je tu pro všechny bez výjimky,“ říká Heřman Volf, předseda neziskové organizace Cesta za snem.

 

Smíšené štafetové týmy zdolají trasu dlouhou 2 222 kilometrů, která vede všemi čtrnácti kraji České republiky v časovém limitu 111 hodin. Cílovou pásku projedou na pražském Výstavišti v Holešovicích, kde se v sobotu 30. června uskuteční závěrečný ceremoniál. „Je to více o radosti z cyklistiky a zážitcích, než o boji o pozice: výsledky sice vyhlásíme podle času dojezdu do cíle, ale absolutním vítězem maratonu se stává ten tým, který nejlépe reprezentuje jeho myšlenku. Podpora sportu pro všechny,“ doplňuje Heřman Volf.

Týmy jsou složené ze čtyř nebo osmi závodníků a členem každého z nich je alespoň jeden člověk s nějakým druhem postižení (držitel karty TP, ZTP nebo ZTP/P). „Letos se přihlásily 4 čtyřčlenné týmy a 25 osmičlenných týmů. Celkem na silnice vyrazí 216 cyklistů, společně s doprovodnými týmy to bude víc něž 300 lidí. Ve čtyřech týmech jsou lidé na elektrokole, kteří by se jinak nemohli zúčastnit. Na trase jsou připraveny tři Base Campy, kde si cyklisté mohou odpočinout, setkat se s ostatními cyklisty, kamarády a fanoušky, ale také jsou zde připraveny soutěžní časovky“ dodává jedna z organizátorek Dana Selnekovičová.

Každý z týmů si vybírá svého patrona - člověka, který je po těžkém úrazu nebo nemoci. „Loni byla naším patronem Lenka Kladivová, která se kvůli nemoci musí pohybovat na vozíku. Díky sponzorům našeho týmu se nám pro ni podařilo „vyjet“ vysněný handbike, takže letos si to sama vyzkouší a pojede svůj první cyklo maraton jako řádný člen našeho týmu,“ říká Jiří Ježek kapitán týmu We Love Cycling (Škoda Auto).

Podle Heřmana Volfa je jednou z hlavních myšlenek Metrostav handy cyklo maratonu inspirovat patrony týmů k naplněnému a aktivnímu životnímu stylu. „Organizujeme vždy v září zážitkový sportovní víkend, který mají patroni plně hrazený. To nejcennější, co jim můžeme dát, je náš čas a naše energie. Chceme jim ukázat, že lze žít společně aktivně beze strachu ze společnosti.“

S Metrostav handy cyklo maratonem úzce souvisí Peloton naděje. Jede po stejné trase, ale pohybuje se průměrnou rychlostí 16 km/hod. Na 14 místech republiky je stanovený čas průjezdu. V těchto bodech se mohou lidé přidat, jet společně s Pelotonem naděje část trasy a podpořit tak myšlenku celého projektu.



0
Vytisknout
4031

Diskuse

Obsah vydání | 28. 7. 2022