COVID-19 v letech 2020 až 2021 přispěl ke čtvrtině úmrtí matek v USA, uvádí zpráva

21. 10. 2022

čas čtení 2 minuty
COVID-19 přispěl ke čtvrtině všech úmrtí matek v USA v loňském roce a v roce 2020, upozorňuje Nada Hassaneinová.

Zpráva, kterou ve středu ráno zveřejnil americký vládní úřad GAO, nestranná vládní kontrolní agentura, podrobně popisuje rozdíly v úmrtnosti matek během pandemie a jak koronavirus přispěl k celkovému úmrtí matek.

Z loňských 1 178 hlášených úmrtí matek přispěl COVID-19 ke 401, uvádí zpráva. V roce 2020 stál virus za téměř 12 % úmrtí matek.

COVID-19 dohromady za dva roky přispěl k zhruba 25 % z více než 2 000 úmrtí matek.

Těhotné ženy jsou zranitelnější vůči nepříznivým následkům COVIDu-19, uvedlo Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí. Během pandemie zaznamenala úmrtnost matek prudký nárůst a prohloubily se rozdíly. Ohromujícímu počtu těchto úmrtí se dalo podle CDC předejít.

Přestože zpráva nerozebírá úmrtí na COVID-19 mezi těhotnými podle rasy a etnického původu, autoři zaznamenali celkové prohlubující se rozdíly během pandemie.

Hispánské a latinskoamerické ženy zaznamenaly výrazný nárůst úmrtí: Jejich míra vyskočila z 12,6 na 18 úmrtí na 100 000 mezi rokem 2019 a prvním rokem pandemie a na téměř 28 úmrtí na 100 000 v loňském roce. Černé ženy také stále umírají téměř třikrát více než bílé matky a u domorodých žen je více než dvakrát vyšší pravděpodobnost úmrtí.

COVID-19 může přispět k těhotenským komplikacím, vážným onemocněním a úmrtím, uvádí zpráva. Výzkum ukázal, že těhotné hispánské ženy tvoří větší část případů COVID-19 ve srovnání s nehispánskými těhotnými ženami.

Dr. Maureen G. Phippsová, generální ředitelka American College of Obstetricians and Gynecologists, řekla USA TODAY v prohlášení, že data potvrzují očekávání, že pandemie zhorší národní krizi úmrtí matek.

"Tyto nové údaje do roku 2021 nám dávají důvod k vážným obavám, protože významně vzrostl počet úmrtí matek mezi černoškami a Latinoameričankami, stejně jako celkový nárůst úmrtnosti," uvedla s tím, že strukturální rasismus a historická nespravedlnost v přístupu k péči hrají hlavní roli v rozdíly.

Analýza GAO byla zadána Republikánkou Carolyn B. Maloneyovou, předsedkyní Výboru pro dohled a reformu Sněmovny reprezentantů Spojených států, a zástupkyní Lauren Underwoodovou, spolupředsedkyní Black Maternal Health Caucus, která představila zákon Black Maternal Health Momnibus z roku 2021. Je to první část z třídílné analýzy úmrtí matek ve Spojených státech prováděné GAO.

Zdroj v angličtině: ZDE

-1
Vytisknout
5216

Diskuse

Obsah vydání | 25. 10. 2022