Greenpeace okupoval britskou Dolní sněmovnu: Chaos stojí životy!

25. 10. 2022

čas čtení 3 minuty

Zatímco je britská vláída v chaosu, téměř 7 milionů lidí v Británii trpí nedostatkem vytápění. Vláda musí zavést řádnou jednorázovou daň pro energetické firmy a zajistit, aby lidi měli doma letos v zimě tepl

Více než 30 aktivistů v pondělí obsadilo britský parlament, aby předali novému  premiérovi Rishi Sunakovi jasný vzkaz. Obsadili chodbu vedoucí do jednacího sálu Dolní sněmovny, pokryli prostor účty za energie a zvedli  přitom transparent s nápisem: "Chaos stojí životy".

Téměř čtvrtina Británie žije v energetické chudobě a každým dnem, kdy je vláda ve zmatku, bude mít letos v zimě více z nás problémy s vytápěním svých domovů. Rishi Sunak jako ministr financí nedokázal tuto krizi ukončit a nedokázal řádně zdanit energetické společnosti. Nyní má šanci zkusit to znovu. Musí jednat hned, aby lidem bylo tuto zimu teplo.


 

Míra nerovnosti a energetické chudoby v Británii byla způsobena politickými rozhodnutími a nečinností. Rishi Sunak byl jako ministr financí  v centru tohoto zničujícího selhání. Jednorázová daň, kterou vyhlásil pro ropné a plynárenské společnosti, obsahovala obrovské mezery. Sunak je odpovědný za špatné řízení i za zrušení grantu na ekologické domy, který mohl zajistit tolik potřebnou tepelnou  izolaci tisíců domů, aby se lidé v zimě zahřáli.

Jako příští premiér má šanci si ve svém prvním státním rozpočtu očistit ruce. Řádným zdaněním rekordních zisků z fosilních paliv by mohl pomoci poskytnout podporu lidem v nouzi, zateplit domy a rozšířit levnou obnovitelnou energii.

Hroznou skutečností je, že nečinnost vlády bude stát životy. Bude mít nepřiměřený dopad na zdravotně postižené a starší lidi, lidi jiné barvy pleti a lidi z chudých komunit. Příliš mnoho lidí si bude muset vybrat mezi vytápěním svých domovů a jídlem.

Mnoho zdravotnických a pohybových přístrojů vyžaduje elektřinu, což znamená, že lidé se zdravotním postižením mají v průměru mnohem vyšší účty za energii jen za používání přístrojů, které potřebují v každodenním životě. Vláda nedokázala poskytnout lidem se zdravotním postižením podporu, kterou potřebují v době krize životních nákladů - to je neodpustitelné.

Proto jsme v pondělí obsadili Westminster. Přinesli jsme účty za energie od lidí, kterých se jejich účty týkají, a přečetli jejich svědectví, kterým musí nový premiér naslouchat. Vládní chaos stojí životy. Ať už vás trápí váš účet za energie, nebo klimatická nouze - budoucí premiér Rishi Sunak nás už nemůže ignorovat.

 

0
Vytisknout
4004

Diskuse

Obsah vydání | 27. 10. 2022