Německo: Sociolog Welzer kritizuje dlouhý potlesk pro ukrajinského nositele mírové ceny. Kontruje Melnyk

26. 10. 2022

čas čtení 2 minuty
Ukrajinský autor Serhij Žadan získal mírovou cenu německých knihkupců. Ve své děkovné řeči varoval před falešným pacifismem. Sociolog Harald Welzer nyní kritizoval velký jásot po projevu – a ex-velvyslanec Melnyk mu okamžitě odporoval.

Sociolog Harald Welzer kritizoval minutové ovace ve stoje pro ukrajinského autora Serhije Žadana při předávání Ceny míru ve frankfurtském Paulskirche. V Německu se každý cítí neustále vyzýván, aby přijal perspektivu napadených Ukrajinců, řekl Welzer v pondělí večer v Lit.Cologne Spezial v Kolíně nad Rýnem.

Německo ve skutečnosti není stranou války, ale třetí stranou se všemi možnostmi, které to otevírá ve prospěch Ukrajiny. "Tato permanentní záměna, která vede k potlesku trvajícímu několik minut, když jsou učiněna taková prohlášení, je z hlediska etiky přesvědčení přehnané úsilí."

Žadan ve svém projevu ve Frankfurtu kritizoval, že někteří evropští intelektuálové a politici obvinili Ukrajince z toho, že se odmítají vzdát. Mluvil o falešném pacifismu. Někteří jsou zjevně ochotni "znovu spolknout totální zlo bez zábran", ve prospěch osobních materiálních zisků.

Welzer v Kolíně nad Rýnem řekl: "Upřímně řečeno – další kritický komentář, kvůli kterému se pravděpodobně znovu dostanu do problémů: Změna civilizované řeči, kterou mimo jiné vyjadřuje v určitých větách nositel Ceny míru ve vztahu k odpůrci - chápu, že psychologicky z jeho pohledu nechci vůbec kritizovat - ale nejsou přínosem pro civilizaci, jsou součástí decivilizačního procesu, který iniciovali jiní. A skutečný kulturní úspěch nás, třetích stran, by spočíval právě v tom, že se nenecháme vtáhnout do tohoto decivilizačního procesu."

Kritika Welzerovy námitky přišla přímo z Ukrajiny. Bývalý velvyslanec v Německu Andrij Melnyk vědce tvrdě napadl na Twitteru. "Profesor Dr. Harald Welzer je pro německou vědu skutečným oříškem a pro německou společnost morální spodinou. Fuj," napsal v úterý Melnyk.

Zdroj v němčině: ZDE

0
Vytisknout
4408

Diskuse

Obsah vydání | 31. 10. 2022