Volby guvernérů jako neúspěch Donalda Trumpa

10. 11. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Volby do Kongresu, tzv. midterms, stále čekají na své rozhodnutí a může to trvat ještě hodně dlouho. V každém případě už nyní je jisté, že republikáni nezískali to, co se od nich čekalo: jasné vítězství.

Proti demokratům stála vysoká inflace a další ekonomické problémy, nízká oblíbenost Joe Bidena a často už osvědčený sklon voličů „vyvažovat“ Kongres do opačné barvy, než je úřad prezidenta. Přesto neutrpěli drtivou porážku a Senát možná udrží.


Zejména se zdá, že tyto volby dopadly neslavně pro Donalda Trumpa. Trumpův kandidát prohrál senátní volby v Pensylvánii a guvernérské volby v Michiganu, na druhou stranu jeho kandidáti vyhráli senátní volby v Ohiu, Severní Karolíně a Alabamě.

Než ale bude jasné, jak celkově dopadly volby do Kongresu, můžeme se zabývat volbami guvernérů. Republikáni utrpěli ztrátu v Massachusetts a Marylandu. Demokraté zatím neztratili žádný stát. V Massachusetts letos vyhrála guvernérské volby první žena a první otevřená lesba v dějinách tohoto státu.

Na Floridě drtivě vyhrál sice republikán, ale republikán, který představuje potenciální konkurenci pro Donalda Trumpa. Trump už začal veřejně s vyhrožováním, že pokud se floridský vítěz proti němu postaví v prezidentských primárkách, pustí na veřejnost jakousi špínu, kterou prý na něj má.

Ovládnutí guvernérských postů svými kandidáty by pro Trumpa mohlo být důležité ve státech, kde výsledky prezidentských voleb v roce 2024 budou těsné. Jím podporovaní kandidáti totiž běžně zpochybňují prezidentské volby z roku 2020 a mohli by „zajistit“ pro Trumpa příště vítězství.

Do dějin už zřejmě vešel Trumpův nátlak na guvernéra státu Georgia B. Kempa, aby právě v roce 2020 manipuloval s volebními výsledky, což ale Kemp odmítl a dokonce se otevřeně postavil proti Trumpovým lžím o volebních podvodech. Letos Kemp vyhrál republikánské primárky a byl právě opět zvolen guvernérem.

K jásotu je daleko, ale úleva z toho, že nenastalo zoufalství, je podle mne již nyní citelná. Katastrofě, která byla předpovídaná demokratům, zabránila zřejmě vysoká účast mladých voličů, kteří s velkou převahou volili ve prospěch demokratů.

USA
1
Vytisknout
4752

Diskuse

Obsah vydání | 14. 11. 2022