Macron kvůli válce na Ukrajině mění francouzskou vojenskou strategii

11. 11. 2022

čas čtení 4 minuty
Emmanuel Macron chce dovést Francii k vojenské síle a oznamuje novou vojenskou strategii. Mnohamiliardové investice jsou reakcí na ukrajinskou válku – protože jaderná moc by se v případě nouze nemohla bránit. To by se mělo brzy změnit, upozorňuje Martina Meisterová

Připravit Francii na ozbrojený konflikt, to je podle Elysejského paláce smysl strategického projevu, který Emmanuel Macron pronesl ve středu na vojenské základně v Toulonu v jižní Francii. Francouzský prezident také využil příležitosti a oznámil oficiální ukončení mise Barkhane v Africe. Vzhledem ke změněné povaze hrozeb v geopoliticky změněném prostředí nemluvil Macron o zlomu, ale o "revoluci mentality" a "koperníkánském obratu" ve své zemi.

Ve srovnání s bílou knihou Bundeswehru je dlouhodobá strategie armády stanovena v "Přehledu národní strategie". Je to třetí revize od nástupu Macrona do úřadu v roce 2017. Důvodem redefinice je ruská útočná válka na Ukrajině, která měla podle Macrona "vyjasňující efekt". "Poskytuje informace o stavu světa, ve kterém se normy a tabu ruší, roste šílenství chamtivosti, zpochybňuje se stará rovnováha, ale nová ještě nebyla nalezena."

Padesátistránkový dokument obsahuje také v angličtině francouzskou analýzu budoucích hrozeb a jejích reakcí. Na základě tohoto analytického dokumentu předloží vláda začátkem roku 2023 nový zákon o vojenské obraně, o kterém bude muset hlasovat parlament.

Od nástupu Macrona do úřadu se rozpočet armády neustále zvyšoval z 33 miliard na téměř 44 miliard. Cílem je 50 miliard do roku 2025. "Musíme přinést změnu mentality," řekl k hlasování poradce prezidenta. Je důležité dát občanům najevo, že je třeba bránit bezpečnost, prosperitu a svobodu.

Macron zdůraznil, že Francie je "příkladným partnerem NATO" a že francouzská agenda strategické autonomie Evropy transatlantickou alianci dokonce posílila. Podle Macrona je "Evropa obrany" jasným úspěchem posledních pěti let. Názor, který ne každý v Evropě sdílí, ale který je pevně zastoupen i na pařížském ministerstvu zahraničí.

Příliš málo munice

"Krize na Ukrajině poskytla EU strategické probuzení. Bohužel ruská útočná válka potvrdila naši agendu, pokud jde o její politickou opodstatněnost, a urychlila její realizaci," řekla Anne-Claire Legendreová, mluvčí ministerstva zahraničních věcí v rozhovoru pro WELT.

Vysocí představitelé francouzské armády v posledních měsících vyjadřovali pochybnosti o schopnosti Francie bránit se. Bývalý náčelník generálního štábu Pierre de Villiers je vůči francouzské armádě obzvláště tvrdý.

"Na válku na Ukrajině jsme nebyli připraveni. Možná bychom mohli ubránit osmdesátikilometrovou frontu, ale určitě ne 1 300," řekl de Villiers, který rezignoval krátce po svém nástupu do úřadu kvůli sporu s prezidentem. Podle jeho propočtů se munice, kterou ukrajinská armáda použije za týden, rovná deseti letům francouzské výroby.

Páteří francouzské obrany zůstává jaderné odstrašování, které "má evropský rozměr více než kdy jindy", jak zdůraznil Macron. Prohlášení v televizním rozhovoru, ve kterém řekl, že Francie nebude reagovat na použití taktických jaderných zbraní na Ukrajině strategickým odporem, předtím vyvolalo rozruch.

Experti prezidentovi vytýkali, že nenechal francouzskou strategii vágní. Macron ve svém středečním projevu pouze zopakoval, že definování životně důležitých zájmů Francie je jeho výhradní odpovědností jako prezidenta.

Nová strategie se zaměřuje na obranu proti hybridní válce a kybernetickým útokům. Francie chce hrát průkopnickou roli a masivně investuje do své tajné služby, ale také do nových struktur navržených tak, aby předcházely útokům falešných zpráv a čelily jim.

Macron narážel na volební manipulování a hovořil o "zlomyslných narativech", jaké se používají v afrických zemích, aby byla bývalá koloniální velmoc, Francie, méně důvěryhodná. Cílená manipulace veřejností zvenčí je stále efektivnější. "Nebudeme trpělivými diváky tohoto vývoje," slíbil Macron.

Macron počítá s "rozhodujícím pokrokem" ve francouzsko-německé zbrojní spolupráci, která se v posledních měsících zastavila. Německo je podle Macrona "zásadním partnerem". Francouz nepřímo kritizoval iniciativu European Sky Shields (ESSI), projekt protivzdušné obrany, na kterém se chce podílet 15 evropských zemí – bez Francie.

"Protivzdušná obrana našeho kontinentu je strategická a solidární záležitost s mnoha důsledky, které nelze omezit na podporu národního nebo zahraničního průmyslu za cenu evropské suverenity." Francie předloží návrhy a udělá svůj díl.

Zdroj v němčině: ZDE

0
Vytisknout
5047

Diskuse

Obsah vydání | 15. 11. 2022