O mýtu čínských investic v Rusku

26. 5. 2023

čas čtení 1 minuta
Před deseti lety se objevily zprávy o plánech Číny zapojit se v Rusku do budování masivních infrastrukturních projektů. Ale znovu a znovu po těchto oznámeních nenásledovala žádná skutečná výstavba.

Téměř žádný z projektů, o které měla Čína v posledním desetiletí zájem, nebyl ve skutečnosti dokončen, nebo dokonce ani nepřilákal významné čínské investice. Maximálně se prostě práce na rozběhnutém projektu zastavily.

Analytici se obávají, že současné návrhy, že Čína postaví železnici na sever do Sachy, postihne stejný osud, a nabádají k opatrnosti.

Tito a další autoři však trvají na tom, že "problém není v Číně", ale v Rusku. Čína podle ruských expertů údajně "v zahraničí příliš neinvestuje" a kvůli rizikům, která ruský trh představuje, raději obchoduje s Ruskem, než by tam umisťovala investice.

Igor Lipsic, ekonom z moskevské Vyšší ekonomické školy, souhlasí. Říká, že Rusko je nyní zmenšujícím se trhem, protože jak populace, tak podniky jsou stále chudší. "Střední třída odchází, čímž se snižuje poptávka. Proto... z Číny nebudou žádné masivní investice".

Před deseti lety to mohlo být jinak, říká ekonom, ale Rusko zvolilo tak šílenou hospodářskou politiku, "že dnes není zájem do něj investovat".

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
3171

Diskuse

Obsah vydání | 30. 5. 2023