Po proražení fronty v Záporoží vrhlo Rusko do bitvy své poslední zálohy

30. 8. 2023

čas čtení 1 minuta
Ruský generální štáb vrhá poslední dostupné záložní jednotky do boje, aby zadržely nápor ukrajinské armády v Záporožské oblasti, kde ozbrojené síly Ukrajiny prolomily první obrannou linii sestávající z opevnění a minových polí.

Podle Forbesu byla 76. gardová výsadková divize, nejstarší z aktivních výsadkových jednotek, přemístěna na Záporoží z východní Ukrajiny, kde se účastnila bojů v oblasti Kreminné.

76. divize je "jednou z nejlepších", kterou ruská armáda má, a relativně "čerstvá", zdůrazňuje Rob Lee, analytik Institutu pro výzkum zahraniční politiky ve Filadelfii. Podle ruské vojenské doktríny patří do kategorie "strategických rezerv", což naznačuje vážnost situace na frontě, píše Forbes.

Ruští generálové neměli na výběr: Ozbrojené síly Ukrajiny obsadily Urožajne, následované Robotyne, dvě vesnice v oblasti Záporoží na cestě k hlavnímu cíli - Melitopol, jehož kontrola odřízne "pozemní most" na Krym.

Známky vyčerpání záloh v ruské armádě se objevily na začátku srpna, napsali odborníci z Amerického institutu pro studium války (ISW). Důkazem toho je podle ISW skutečnost, že generálové musí přesouvat síly podél frontové linie, místo aby přisouvali záložní jednotky zezadu. To znamená, že ukrajinská ofenzíva vedla k "významnému zhoršení" ruské obrany a vyčerpání sil v "kritickém sektoru fronty", napsali experti ISW.

Ukrajinská armáda však také použila některé z posledních dostupných záloh, píše Forbes. K prolomení obrany v Záporoží byla do bitvy vyslána 82. letecká útočná brigáda Ozbrojených sil Ukrajiny čítající dva tisíce lidí, vybavená britskými tanky Challenger, stejně jako bojovými vozidly pěchoty Marder a Stryker.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
3070

Diskuse

Obsah vydání | 1. 9. 2023