Úspěch kremelské propagandy: proputinovské názory pronikají do italských médií

1. 9. 2023

čas čtení 7 minut
 
Vzhledem k tomu, že se v italské televizi pravidelně objevují proruští komentátoři, je pravděpodobnost, že Italové podporují Ukrajinu, nižší než u obyvatel většiny ostatních států EU


 
Kdykoli se Nello Scavo vrací z Ukrajiny, přemáhá ho frustrace. Jako válečný zpravodaj italských celostátních novin Avvenire ví, že první otázka, kterou mu lidé položí, bude: "Je to opravdu na té Ukrajině tak špatné?".

"Někdy si myslím, že teprve když se vrátím těžce zraněný, začnou mě lidé brát vážně," řekl. "Jako by nevěřili, že Rusko masakruje civilisty. Problém je v tom, že Vladimir Putin se vždy těšil širokým sympatiím italské politiky a veřejného mínění, Kreml se zde vždy těšil účinné propagandě."

Přestože italská krajně pravicová vláda patří k nejvěrnějším evropským podporovatelům Ukrajiny, ruská propaganda a dezinformace pronikají do italských médií - což výzkumníci přičítají politice a historickému antiamerikanismu - a do nejpopulárnějších talkshow v zemi jsou zváni otevřeně proruští hosté. Průzkum, který v dubnu zveřejnila agentura Ipsos, ukázal, že téměř 50 % Italů dává přednost tomu, aby se v konfliktu nestavěli na žádnou stranu.

 
Matteo Pugliese, italský výzkumník v oblasti bezpečnosti a terorismu z Barcelonské univerzity, sledoval procesí ruských vládních představitelů, ideologů a mediálních osobností, které italské televizní stanice hostí od začátku ruské invaze. Patří mezi ně ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov a jeho mluvčí Maria Zacharovová, ultranacionalistický ruský ideolog Alexandr Dugin, Olga Bělovová, novinářka stanice Russia 24, která popřela masakr v Buči, a Julia Vitjazevová, novinářka stanice NewsFront - sídlící na Ruskem okupovaném Krymu a provozované FSB - která si v příspěvku na Telegramu přála, aby po vítězství Ukrajiny na písňové soutěži Eurovize v Turíně dopadla bomba.
 
"V porovnání s ostatními západoevropskými zeměmi Itálie poskytla ruské propagandě nepřiměřenou expozici, podle mého názoru jednoduše proto, že televizní producenti chtěli zvýšit podíl některých pořadů s vyhrocenými debatami," uvedl Pugliese.

Pugliese poznamenal, že nejvíce ruských propagandistických pořadů, 12, hostil kanál Rete4 společnosti Mediaset, kterou vlastnil Silvio Berlusconi, starý Putinův přítel, který několik měsíců před svou smrtí tvrdil, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ruskou invazi "vyprovokoval". Berlusconi, který byl třikrát premiérem, pěstoval s ruským prezidentem úzké vztahy, chválil jeho vůdcovství a pomáhal uzavírat energetické dohody, které někteří viní ze současné závislosti Itálie na ruském plynu.

"V Itálii udržovaly dobré vztahy s Putinem zejména pravicové strany," řekl Scavo. "Nejen Berlusconi, ale dokonce i současný místopředseda vlády Matteo Salvini, který nosil tričko s Putinovou tváří."

Italský parlamentní výbor pro bezpečnost Copasir loni zahájil vyšetřování v souvislosti s rozšířenými obavami z toho, že na italských zpravodajských kanálech vystupují ruští komentátoři napojení na Kreml, protože několik ukrajinských novinářů odmítlo přijmout pozvání do italských televizních pořadů.

V některých případech nejsou hosty italských televizí ruští propagandisté, ale italští komentátoři, kteří zřejmě považují válku za výsledek západní provokace. Jedním z těch, kteří jsou pravidelně zváni do pořadů La7 a Rai, je Alessandro Orsini, profesor sociologie terorismu a politického násilí na univerzitě Luiss v Římě. Orsini veřejně prohlásil, že Zelenskyj je stejný "válečný zločinec" jako Putin, a stal se tak populárním, že jeho diskuse v italských divadlech jsou vyprodané. Orsini, který sám sebe označuje za pacifistu, se domnívá, že jediným způsobem, jak zachránit Ukrajinu, je uznat údajné Putinovo vítězství. Jeho myšlenky jsou v italském pacifistickém hnutí velmi rozšířené a několik intelektuálů prosazuje mír i za cenu kapitulace Ukrajiny. Když byl Orsini obviněn, že je proruský, řekl, že "nemá ani jednoho ruského přítele".

"Navrhovat kapitulaci jako řešení není pacifismus," řekla Arianna Cicconeová, zakladatelka italského nezávislého webu Valigia Blu, který se zabývá kontrolou faktů, a spoluzakladatelka Mezinárodního festivalu žurnalistiky.

"Tito lidé byli vždy historicky proti NATO. Svůj antiamerikanismus pokrytecky skrývají za 'masku' pacifismu. V některých případech to vede ke skutečným protiukrajinským náladám. Často jsme měli v televizi známé novináře a filozofy, kteří vyjadřovali pochybnosti o Buče a Mariupolu. Ani s horou důkazů neměli odvahu přiznat pravdu. Jak mohou být pacifisty?"

Nezávislá studie Institutu pro strategický dialog (ISD) loni odhalila, že Itálie má na sociálních sítích nejvíce sdílených příspěvků zpochybňujících ruské válečné zločiny spáchané v Buče.

Italští televizní moderátoři obhajují své rozhodnutí hostit  ruské propagandisty nebo komentátory s "odlišnými názory" na válku jako součást povinnosti dát hlas oběma stranám konfliktu. "Přitom je však zřejmě nezajímá, že ti, kteří ruskou invazi obhajují, často šíří dezinformace a pomáhají tak destabilizovat diváky nepodloženými tvrzeními," dodal Ciccone.

Jedním z křiklavých příkladů je tvrzení Moskvy - které OSN odmítla a které Moskva použila jako ospravedlnění své plnohodnotné invaze v roce 2022 - že ukrajinské vojenské akce v konfliktu na Donbasu se rovnají genocidě. Desítky Italů se v letech po roce 2014 připojily k ruským jednotkám  v Donbasu, aby bojovali proti Kyjevu.

Většinu z nich tvoří pravicoví extremisté, které přitahuje ruský ultranacionalismus, ale v jejich řadách jsou i muži patřící ke krajní levici. Částečně se jedná o dědictví poválečné síly italské komunistické strany, která v roce 1976 dosáhla vrcholu s 34,4% podílem hlasů a podporovala to, co bylo považováno za odpor komunistických zemí proti americkému imperialismu. Tato vize částečně stále oživuje stoupence italské krajní levice, kteří vidí Rusko jako hráz proti USA a také věří Putinovým tvrzením o "ukrajinských nacistech". U příležitosti Dne vítězství v roce 2022, svátku, který připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem, vydala Komunistická strana ze Zagarolo v Římě sérii plakátů  s písmenem Z, které používá ruská vláda jako pro-válečný motiv. Organizátoři akce odmítli kritiku s tím, že "nešlo o provokaci".

Podle průzkumu Pew Research Center zveřejněného v červenci patří Itálie mezi země EU, kde mají lidé nejnižší důvěru v Zelenského. Podle Evropské rady pro zahraniční vztahy Italové z dotazovaných členských států nejvíce sympatizují  s Ruskem a 27 % z války vinilo Ukrajinu a USA.

"Výsledkem toho všeho je velký zmatek v italském veřejném mínění, které se potýká s tím, koho vinit z války, přičemž obviňuje stejnou měrou Rusko i Ukrajinu," uvedl Pugliese. "Pro kremelskou propagandu je to jistě úspěch."

Podrobnosti v angličtině ZDE

2
Vytisknout
2921

Diskuse

Obsah vydání | 5. 9. 2023