Andrew Tate - zločinec, který zmanipuluje vaše děti

1. 9. 2023

čas čtení 5 minut
Ve Velké Británii má 52 % chlapců ve věku 16 až 17 let na Tatea pozitivní názor

Britská televize odvysílala ve čtvrtek zásadní odhalení

Dokumentární film investigativního reportéra Matta Shea Andrew Tate: The Man Who Groomed the World (Muž, který sexuálně zmanipuloval svět) přináší otřesná a důležitá odhalení

Druhý film investigativního reportéra Matta Shea o misogynním influencerovi je houževnatým, neústupným, znepokojivým a místy až rozzuřujícím dílem. Obsahuje nové důležité informace

 
Podle konvenční logiky by Andrew Tate - angloamerický kickboxer, který se stal veřejným misogynem a v současnosti čeká v Rumunsku na soudní proces kvůli obvinění ze znásilnění a obchodování s lidmi - neměl být tak slavný. Jak se muž, jehož největším nárokem na slávu před TikTokem zůstává šestidenní účinkování v anglické televizní sérii Big Brother v roce 2016, stal jedním z nejgooglovanějších lidí na světě?

 
Shea vysvětluje, že kurzy vydělávání peněz, které Tate nabízí na internetu s využitím své bombastické osobnosti a nablýskaného životního stylu, fungují dvojnásobně jako "marketing společníků". Předplatitelé zaplavují sociální média videi, v nichž Tate říká divoké sexistické věci, a využívají získané pozornosti k přesvědčování dalších, aby se přihlásili do jeho virtuální školy; pokud noví předplatitelé použijí jejich odkaz, dostanou 48 % z poplatku. Jinými slovy, Tate si vytvořil vlastní propagační armádu. Proto je Tate všude.

O co se Shea pokouší v tomto novém filmu, je zjistit, kdo to Tateovi pomohl zorganizovat. Je to nesmírně důležitý úkol - zvlášť když jde o tak nekalý byznys. Shea se zaměřuje na War Room, nejdražší úroveň Tateovy online školy, a na základě 12 000 stránek interních chatů poskytnutých nápomocným  internetovým slídilem -jsou to skutečně nové důležité informace - uvádí, že členové jsou povzbuzováni (nebo dokonce nuceni), aby lákali ženy k lukrativní sexuální práci a berou si všechny jejich výdělky. Sheaovi se podařilo vypátrat dvě z žen zmíněných ve zprávách a ty poskytly rozsáhlé potvrzující podrobnosti. Tateův étos není návratem k patriarchálním ideálům staré školy, kde se ženy podřizují a muži je zaopatřují; tento model děsivě vykořisťovatelské misogynie je založen na tom, že se ženy podřizují a zároveň pro své otrokáře vydělávají všechny peníze.

S těmito rozčilujícími a znepokojivými odhaleními se neustále střetává takzvaný humor, který Tate "šíří". Od zveřejnění prvního Sheaova dokumentárního filmu se Tate ve svých materiálech obsesivně vysmívá tomuto  odvážnému novináři, vyrábí trička DNG (Dork, Nerd, Geek, tj. Moula, Blbeček, Podivín) s Sheaovou fotografií a zajišťuje, aby Shea dostal osobní e-mail pokaždé, když si někdo toto tričko koupí. Není to jediný únavný žertík, na kterém si Tate zakládá: když Shea odcestuje do Bukurešti ve snaze udělat s Tatem další rozhovor (Tate je tam v domácím vězení), Tate prohlásí, že mu vyhoví, jen když mu Shea daruje bonboniéru - což je mocenská hra, kterou jeho stoupenci radí používat, aby zjistili, zda je žena snadno manipulovatelná.

Tate se vyžívá v odmítání Sheaových úporných otázek. Jeho opakované pokusy vyzpovídat Tatea ukazují, že produkce mu svědomitě poskytla právo odpovědět na některá mimořádně závažná obvinění, ale jako materiál se to zdá být ztrátou času: Tateova přítomnost na internetu a výpovědi žen vám sdělí  vše, co o tomto muži potřebujete vědět. Zvláště když vezmeme v úvahu, že jeho chování spočívá v tom, že se tvářil jako falešný rozumbrada, aby se vyvlékl z obvinění, že propaguje násilnou misogynii.

Mnohem větší uspokojení přináší skutečnost, že se Sheaovi podařilo vypátrat klíčového Tateova komplice, který se pevně skrýval: šedesátiletého Američana známého jako Iggy Semmelweis, samozvaného duchovního vůdce a "největšího hypnotizéra na světě". Z tohoto filmu vyplývá, že Semmelweis je "skutečným mozkem té Tateovy War Room, válečné místnosti" a využívá Tatea jako figuranta pro svůj vlastní podnik.

Nelze uvěřit, že by egomaniakální a někdy až děsivě mesiášský Tate byl něčí poskok. Z uniklého záznamu chatu však vyplývá, že Semmelweisovi jde zejména o to, aby členové War Roomu získávali ženy pro sexuální služby. Dozvídáme se také o tom, že se Semmelweis dlouhodobě angažuje v sektách a podle Eliho, bývalého člena War Room,   který pro Tatea pracoval jako vedoucí prodeje a marketingu, se Semmelweis k celému podniku také chová jako k sektě; zaměstnancům doporučuje, aby přerušili styky s blízkým a příbuznými.

Na rozdíl od Tatea se zdá, že Semmelweis netouží po slávě ani penězích, a zdá se, že žije skromně v Los Angeles. Jaký je tedy jeho program, ptá se Shea. "Asi ovládnout svět," odpoví věcně bývalý člen Eli. Vzhledem k jedné statistice, kterou film odhaluje - ve Velké Británii má 52 % chlapců ve věku 16 až 17 let na Tatea pozitivní názor - není tato noční můra budoucnosti tak přitažená za vlasy, jak se zdá. Sheaovo vynikající odhalení v tomto filmu ji však také učinilo o něco méně pravděpodobnou.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
6285

Diskuse

Obsah vydání | 5. 9. 2023