Nebezpečná popularita misogyna Andrewa Tatea mezi britskými mladíky

29. 9. 2023 / Fabiano Golgo

čas čtení 5 minut
 

Andrew Tate se proslavil krátkým účinkováním v britské verzi televizní reality show Big Brother v roce 2016. Z pořadu byl vyloučen poté, co se objevilo video, na němž napadl ženu páskem. Platforma vytvořená Tatem  vedla ke zneužívání desítek žen. Britský influencer založil na Telegramu platformu War Room, kde muži v jeho službách učí ostatní, jak sexuálně zneužívat ženy. Svádějí je a nasazují na práci.

V červnu byli bratři Andrew a Tristan Tateovi a jejich dva rumunští partneři oficiálně obviněni u soudu z obchodování s lidmi, znásilnění a vytvoření zločinecké organizace za účelem sexuálního vykořisťování žen. Tate se v reakci na to hájil tím, že "není prvním vlivným mužem, který byl neprávem obviněn". V srpnu byli propuštěni z domácího vězení a čekají na soud v domácím vězení v Rumunsku.

Kromě War Room Brit dokonce propagoval online koučovací kurz, který měl naučit, jak by "měly vypadat interakce mezi muži a ženami". V prezentačním videu uvedl, že úkolem muže je "seznámit se s dívkou, vzít ji na několik schůzek, vyspat se s ní, přimět ji, aby se zamilovala do té míry, že udělá vše, co muž řekne, a pak ji přimět, aby se natočila, abyste spolu mohli zbohatnout". 

I přes to všechno má Tate na mladé chlapce ve Velké Británii znepokojivý vliv, ukázal průzkum společnosti YouGov. https://twitter.com/YouGov/status/1706980527998107939

Z údajů vyplývá, že 23 % britských chlapců ve věku 13 až 15 let má na tohoto influencera pozitivní názor a 25 % souhlasí s tím, co říká. Celkově 11 % dětí uvedlo, že má o Andrew Tateovi dobré mínění, zatímco 33 % o něm má špatné mínění a 46 % o něm neslyšelo. Průzkum společnosti YouGov se týkal 1 106 dětí ve věku od šesti do patnácti let, přičemž 346 z nich bylo nejméně třináctiletých. 

Jeho popularita byla nejvyšší mezi chlapci, kde 17 procent chlapců ve věku od šesti do 15 let uvedlo, že na něj má kladný názor, zatímco u dívek to bylo jen pět procent. S jeho názory na to, jak by se mělo zacházet se ženami, souhlasilo 12 procent respondentů. 

Jiné studie, kterou letos v květnu provedla agentura YouGov a které se zúčastnili dospělí muži, ukázala, že 93 procent z nich ve věku 18 až 29 let o Tateovi slyšelo a 24 procent z nich souhlasí s jeho názory na ženy. https://yougov.co.uk/society/articles/45735-how-many-britons-agree-andrew-tates-views-women?redirect_from=%2Ftopics%2Fsociety%2Farticles-reports%2F2023%2F05%2F23%2Fhow-many-britons-agree-andrew-tates-views-women

Přestože přiznali, že sdílejí jeho názory, mnoho respondentů nesouhlasilo s řadou jeho extrémnějších výroků, přičemž sedm procent z nich se domnívá, že za znásilnění nebo sexuální napadení může žena. Jenže 14 procent lidí ve věku 18-29 let souhlasí s Andrewem Tatem v tom, že žena je majetkem svého muže, zatímco 12 procent si myslí, že je špatné, když má žena hodně sexuálních partnerů.

Tate není sám. V posledních letech se toxická maskulinita stala kvetoucím průmyslem. Jako reakce na #MeToo a multikulturalismus prosazuje agresivní misogynii jako výchozí ideologii. Vina za problémy světa, skutečné i imaginární, je svalována na změnu genderových norem a posílení postavení žen a LGBTQ.

Někdo jako Tate je přitažlivý proto, že mladé bělošské muže oslovuje opravdu zjevným a velmi explicitním způsobem a v podstatě říká: "Jsi důležitý, jsi potřebný, tvoje mužnost je potřebná k boji proti všem změnám, které se ve světě dějí. Svět už není pro tebe nebo do tebe nechce investovat". 

Tate neoslovuje pouze dospívající chlapce; nasbíral si příznivce mezi některými konzervativními muslimskými muži, zejména po své loňské konverzi k islámu. Tateovy výroky potvrzují patriarchální systém víry těchto stoupenců, v němž muži zůstávají hlavami domácností a ženy jsou podřízenými aktérkami, které je podporují.

Tváří v tvář rostoucí misogynii na internetu potřebují mladí lidé včasnou, důslednou a pozitivní spolupráci s muži, kteří jsou vzorem pro uctivé zacházení se ženami.

Ženy jsou ohroženy, a to již po celé generace. Muži jako Andrew Tate dělají svět pro ženy ještě nebezpečnějším. Tate, který svou značku maskuje pod otřepanou frází o obraně mužnosti a tradiční domácnosti, propaguje ideologii, která v nejlepším případě komodifikuje, objektivizuje a infantilizuje mladé ženy. V horším případě vyloženě podporuje násilí a hanobení obětí.  

Tate a jeho vrstevníci jsou reakcí na kulturní válku, která je odpovědí na rostoucí povědomí o proměnlivosti a privilegovanosti pohlaví a genderových rolí. Muži, kteří se k Tateovi hrnou, v něm nevidí misogynní monstrum, ale ctižádostivý vzor, někoho, komu na nich záleží a kdo je může naučit, jak se v životě prosadit.

Prožíváme okamžik dramatických změn a nejistoty - většinu z nich usnadňují a umožňují (v dobrém i zlém) sociální média. Je slyšet mnohem širší spektrum hlasů a zkušeností. Je přirozené, že takové extrémy, které dříve neměly příliš prostoru k šíření, se nyní šíří jako škodlivý plevel. 

2
Vytisknout
3358

Diskuse

Obsah vydání | 3. 10. 2023