Ruským zemědělcům hrozí bankroty

2. 10. 2023

čas čtení 2 minuty
Monopolizace trhu s obilím po odchodu zahraničních hráčů, kteří opustili Rusko po začátku války na Ukrajině, přivedla tisíce farem na pokraj bankrotu.

Obchodníci s obilím nakupují obilí pod cenou, což ničí ekonomiku farem, řekl Sergej Lisovskij, člen výboru Státní dumy pro agrární otázky.

Podle něj je důvodem toho, co se děje, nízká konkurence. "Před několika lety bylo v zemi 400 obchodníků, nyní jsou jen tři," stěžoval si náměstek. "Kvóty na vývoz pšenice jsou rozděleny mezi tyto tři obchodníky a tato situace jim umožňuje kroutit rukama producenta."

Podle Lisovského bankroty ohrožují především malé farmy, které mají malou bezpečnostní rezervu. "Formálně existuje konkurence mezi obchodníky na trhu s obilím, ale ve skutečnosti žádná není," stěžoval si poslanec (citovaný parlamentním listem).

63letý Lisovskij, bývalý senátor z Kurganské oblasti, dříve aktivně usiloval o omezení činnosti zahraničních společností v zemědělsko-průmyslovém komplexu. Po invazi na Ukrajinu byla jeho myšlenka realizována: Zahraniční dodavatelé doplňkových látek a zemědělských strojů omezili podnikání v Rusku, následováni obchodníky s obilím.

V březnu 2023 oznámila americká společnost Cargill pozastavení vývozu obilí z Ruské federace od 1. července ministerstvu zemědělství. Své rozhodnutí vysvětlila rostoucími obtížemi při spolupráci s Ruskem: Ačkoli potraviny nespadají pod sankce Spojených států a Evropské unie, platby za transakce komplikují omezení bank a státních společností.

Současně obchodník s obilím Viterra (spojený se švýcarským obchodníkem s komoditami Glencore) a americký Archer-Daniels-Midland odmítli pracovat s ruským obilím.

Podle analytiků ProZerno činil v uplynulé zemědělské sezóně podíl společnosti Viterra na vývozu ruského obilí 8,9 % a Cargillu 4,1 %. Celkově od léta 2022 vyvezli 3,5 milionu tun ruského obilí.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
2636

Diskuse

Obsah vydání | 4. 10. 2023