USA: Chaos po odvolání McCarthyho může ohrozit pomoc Ukrajině

4. 10. 2023 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta
Zmatky po odvolání šéfa Sněmovny reprezentantů Kevina McCarthyho mají potenciál ohrozit další americkou pomoc Ukrajině. Kreml pak utvrdí v přesvědčení, že stačí ve válce vydržet, než se západní podpora Ukrajiny rozpadne.  

V úterý 3. října Sněmovna reprezentantů v historicky bezprecedentním kroku odvolala svého šéfa, republikána Kevina McCarthyho. McCarthymu se vymstila podpora zákona, který umožnil nouzové financování vlády, kvůli němuž se dostal do konfliktu s extrémně pravicovým křídlem své strany.

Sluší se ovšem říci, že až do zmíněného zákona McCarthy také odolával volání svých spolustraníků po omezení nebo úplném zastavení pomoci bojující Ukrajině. To u jeho nástupce již platit nemusí.

A ten navíc nemusí být nalezen zrovna snadno. Republikánská strana je vnitřně rozštěpena a už o McCarthym coby hlavě své většiny musela hlasovat opakovaně, než byl s velkými obtížemi potvrzen.

V čele sněmovny stane prozatímní nástupce Patrick McHenry, jeho postavení však bude krajně vratké a rozhodně nezáviděníhodné. Pokud Bílý dům doufá, že by mohl oslabení republikánů ve sněmovně využít k protlačení dalších návrhů vládního financování, včetně pomoci Ukrajině, může se také zásadně mýlit.

A konečně tu máme dopad McCarthyho odvolání na pohled Kremlu směrem na západ. Současné události jen utvrzují Putina v přesvědčení, že Západ je prohnilý a neschopný vydržet u jakéhokoliv dlouhodobého úkolu, byť byl třeba strategicky významný. Posilují Putinovu představu, že mu na Ukrajině stačí vydržet a čekat, až se západní podpora Ukrajiny rozpadne a bude moci přece jen nakonec okupovat celé ukrajinské území.

Tímto přesvědčením ruského diktátora neotřesou žádné plamenné projevy o neskonalém odhodlání podporovat Kyjiv, ale jedině statistiky zbraní a munice dodávaných ukrajinským obráncům.

3
Vytisknout
3235

Diskuse

Obsah vydání | 6. 10. 2023