Pentagon varuje Kongres, že mu docházejí peníze na náhradu zbraní vyslaných na Ukrajinu

5. 10. 2023

čas čtení 2 minuty

Pentagon varuje Kongres, že mu docházejí peníze na výměnu zbraní, které USA poslaly na Ukrajinu, a podle dopisu zaslaného vedoucím představitelům Kongresu byl již nucen zpomalit zásobování některých jednotek.

Dopis, který získala agentura Associated Press, vyzývá Kongres, aby doplnil finanční prostředky pro Ukrajinu. Kongres zabránil uzavření vlády tím, že o víkendu schválil zákon o krátkodobém financování, ale z tohoto opatření vypadla veškerá pomoc Ukrajině v boji proti Rusku.

Kontrolor Pentagonu Michael McCord sdělil vedoucím představitelům Sněmovny reprezentantů a Senátu, že z 25,9 miliardy dolarů, které Kongres poskytl na doplnění amerických vojenských zásob, jež proudily na Ukrajinu, zbývá 1,6 miliardy dolarů. Tyto zbraně zahrnují miliony kusů dělostřeleckých nábojů, raket a střel, které mají zásadní význam pro ukrajinskou protiofenzívu zaměřenou na znovuzískání území, které Rusko ve válce dobylo.

McCord uvedl, že USA zcela vyčerpaly dlouhodobé financování Kyjeva prostřednictvím Iniciativy pro podporu bezpečnosti Ukrajiny, která poskytuje peníze na kontrakty na budoucí zbraně.

"Již jsme byli nuceni zpomalit doplňování našich ozbrojených sil, abychom se pojistili proti nejistému financování v budoucnosti," uvedl McCord v dopise. "Pokud nedoplníme naše vojenské kapacity včas, mohlo by to poškodit připravenost naší armády."

Dodal, že bez dodatečného financování budou USA muset odložit nebo omezit obstarání zbraní protivzdušné obrany, munice, bezpilotních letounů apod., které jsou nyní, kdy se Rusko připravuje na zimní ofenzívu, kriticky důležité.

Prezident Joe Biden v neděli prohlásil, že ačkoli pomoc bude zatím proudit dál, čas se krátí.

"Za žádných okolností nemůžeme připustit, aby byla americká podpora Ukrajině přerušena," řekl Biden. "Máme čas, i když ho není dost, a je tu ohromný pocit naléhavosti." 

Vedoucí poradce Centra pro strategická a mezinárodní studia Mark Cancian řekl, že pokud pomoc nebude proudit dál, ukrajinský odpor začne slábnout.

"Pokud nebudou nové peníze, začnou to pociťovat už na Den díkůvzdání," sdělil.

Krátkodobý zákon o financování, který schválil Kongres, trvá pouze do poloviny listopadu. A podle McCorda by bylo pro ministerstvo obrany příliš riskantní přesměrovat peníze z tohoto dočasného zákona o financování na další pomoc Ukrajině.

Mnozí zákonodárci připouštějí, že získat souhlas s pomocí Ukrajině v Kongresu je stále obtížnější, protože válka se vleče a odpor proti pomoci ze strany republikánské tvrdé pravice nabírá na síle.

 

Celý text v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
2416

Diskuse

Obsah vydání | 9. 10. 2023