Cenzura v Británii

4. 10. 2023

čas čtení 4 minuty
Nejenže BBC před týdnem vůbec neinformovala o obrovské demonstraci britských občanů požadujících zrušení brexitu (účastnilo se jí přes 40 000 lidí), britská policie (!!) vyvedla z konferenčního sálu prominentního konzervativce, člena London Assembly, Andrewa Boffa, který v sále jen cosi tiše zahuhlal proti antihomosexuálním výrokům v projevu ultrapravicové ministryně vnitra Suelly Bravermanové.

Britský ministr financí Jeremy Hunt a premiér Rishi Sunak odmítli poskytnout rozhovor Channel 4 News (Sunak ho poskytl jen ultrapravicové televizi GB News a BBC) a ve středu odmítli vpustit do konferenčního sálu výročního sjezdu Konzervativní strany v Manchesteru na Sunakův projev  satirického komentátora Guardianu Johna Crace a dokonce i jednoho kritického komentátora deníku Daily Telegraph:
Je normální, aby policie z Manchester zasahovala jako vyhazovači na SOUKROMÉ akci? Kdo platil za přítomnost policie UVNITŘ tohoto sálu?


Podrobnosti:

 
Prominentní konzervativec byl vykázán ze sjezdu Konzervativní strany poté, co během projevu ministryně vnitra řekl cosi proti ministryni vnitra Suelle Bravermanové.

Andrew Boff, člen londýnského zastupitelstva a bývalý předseda toryů n londýnské radnici, byl vyveden ochrankou, když obvinil Bravermanovou z homofobie a transfobie.

Boff, který je homosexuál, na  svém místěv hlavním konferenčním sále řekl (nepříliš hlasitě), že "nic takového jako genderová ideologie neexistuje" poté, co Bravermanová ve svém projevu kritizoval "genderovou ideologii, bílé privilegium" a protibritskou historii.

Podle okolních účastníků hovořil tiše a nezpůsobil žádné větší narušení. Policie se však na něj vrhla, a když ho odváděla, Boff si stěžoval na "nesmysly" v projevu Bravermanové projevu. Její projev byl vnímán jako snaha vylepšit si renomé u straníků na pravici.

"Naše konzervativní strana díky ní vypadá jako transfobní a homofobní," poznamenal Boff před novináři, když byl vyveden.

Poté Boff řekl PA Media, že Bravermanová "tímto útokem na ideologii LGBT nebo genderovou ideologii v podstatě očerňovala homosexuály a translidi". Dodal: "Je to smyšlené. Je to směšné. Je to signál pro lidi, kteří nemají rádi lidi, kteří jsou LGBT+.

"Taková slova na fóru strany, kterou mám rád, je třeba zpochybnit."

Na otázku, zda protest plánoval předem, Boff odpověděl, že se projevu zúčastnil, aby "slyšel z jejích vlastních úst, jaké jsou její názory". Po Boffově odstranění Bravermanová na Twitteru napsala, že jeho výroky byly "hloupé", ale dodala: "Myslím, že by mu mělo být odpuštěno a měl by být vpuštěn zpět na sjezd."

Mluvčí konzervativců však potvrdil, že Boff byl požádán, aby konferenci opustil, a souhlasil s tím. Robert Buckland, poslanec za torye, který s Boffem hovořil bezprostředně po jeho úterním vykázání z konference, řekl, že výroky v sále jsou "součástí demokratické debaty" na každoročním setkání aktivistů.

Další toryovští poslanci, kteří si přáli zůstat v anonymitě, uvedli, že zacházením s Boffembylo "odporné".

Podrobnosti v angličtině ZDE


Cenzura vůči Channel 4 News:
Bohužel náš rozhovor s ministrem financí byl odložen a pak na poslední chvíli zrušen. Nevíme, zda je to spojené se zrušením výstavby vysokorychlostní železnice HS2 do Manchesteru, ale naše večerní zpravodajství to tedy narušilo.

Také - překvapivě - nám bylo řešeno, že Rishi Sunak nemá čas zítra vystoupit v Channel 4 News. Bude mít čas na interview pro (ultrapravicovou televizi) GB News a Times Radio (to nejsou veřejnoprávní média) a na četné rozhovory v BBC.

John Crace: Doslova šilené. Nejprve přijdou pro satiriky. Co se to děje s konzervativci? Chrabrý nový svět!! Tiskový úřad Konzervativní strany mi nechce dovolit přístup do sálu v době premiérova projevu. To se stalo poprvé v historii. 

Zakázali přístup také komentátoru z Telegraphu. Konzervativci se zbláznili.

2
Vytisknout
2368

Diskuse

Obsah vydání | 9. 10. 2023