Ukrajina může získat střely s doletem tisíc kilometrů

2. 10. 2023

čas čtení 3 minuty
Všech nejmasivnějších útoků ukrajinských vojsk na cíle na Krymu a lodě ruské černomořské flotily byly možné mimo jiné díky tomu, že se na Ukrajině objevily západní i vlastní střely dlouhého doletu. Zatím činí jejich dolet stovky kilometrů, ale možná Kyjiv bude mít také střely schopné zasáhnout cíl vzdálený tisíc kilometrů.

Nové střely, jako je britská Storm Shadow a francouzská SCALP, stejně jako verze země-země vlastní střely Neptun, spolu s novými zpravodajskými informacemi, vedly k "velkým změnám", řekl zdroj v generálním štábu ozbrojených sil Ukrajiny pro The Economist. "Jakmile existuje cíl, který může být zasažen, uděláme to," řekl.

Ale ozbrojené síly Ukrajiny mohou mít i jiné střely s plochou dráhou letu, píše The Economist. "Chceme získat analogy ruských Kalibrů a Ch-101," řekl zdroj a poukázal na to, že kvůli rychlosti, manévrovatelnosti a vlastnosti stealth bude obtížné takové prostředky zastavit.

Střely s plochou dráhou letu Kalibr mají dostřel až 2 000 km. Jedná se o námořní prostředky, mohou být použity proti lodím a pozemním cílům. V roce 2022 je Rusko začalo aktivně využívat k ničení civilních objektů na Ukrajině. Takové údery jsou necílené, nahodilé, protože Kalibr je navržen tak, aby zničil velký kus kovu, zatímco civilní obyvatelstvo velmi trpí, poznamenali odborníci z Royal United Services Institute. Označili takové použití těchto střel za neefektivní z vojenského hlediska, ale velmi účinné pro zasažení energetické infrastruktury.

Ch-101 je strategická střela s plochou dráhou letu vzduch-země s maximálním doletem 5 500 km. Na Ukrajině se často používají k ostřelování měst odpálené z bombardérů na území Ruska.

Ukrajina může brzy obdržet malý počet raket ATACMS ze Spojených států (dostřel až 300 km). Ale budou použity pouze k obraně Ukrajiny, slíbil tajemník Rady národní bezpečnosti a obrany (NSDC) Olexij Danilov.

Zároveň je úkolem ukrajinských vojsk podle něj "udeřit vlastními zbraněmi na vojenská zařízení Ruské federace" za účelem přesunu vojenských operací na nepřátelské území.

Po útoku na letiště Kresty v Pskově v noci 30. srpna, kdy byly zničeny nejméně čtyři vojenské dopravní letouny Il-76, Volodymyr Zelenskyj oznámil cíl úspěšně zasažený dalekonosnými zbraněmi na vzdálenost 700 km.

Ukrajinský průmysl se specializoval na vývoj raket v sovětských dobách a až do roku 2014 existovaly v zemi "bláznivé projekty světové úrovně", řekla Anna Šelestová, bezpečnostní expertka z Oděsy. Podle ní byly ukončeny kvůli nedostatku financí nebo sabotáži, "v mnoha případech dokumenty chyběly nebo nebyly podepsány". Během války však byly některé z těchto projektů oživeny, protože vývoj nové střely obvykle trvá asi 10 let a prototypy starých mohou být dovedeny do fáze výroby mnohem rychleji.

Testy ukrajinské střely Neptun měly skončit právě ve chvíli, kdy začala válka, řekl nedávno Wall Street Journal velitel ukrajinského námořnictva, viceadmirál Oleksij Nejžpapa. "Místo toho jsme je testovali na skutečných cílech," řekl. Zpočátku ozbrojené síly Ukrajiny se pokusily udeřit na fregatu Černomořské flotily Admirál Essen, ale ta byla schopna potlačit útok pomocí elektronického boje a utrpěla menší škody, několik námořníků bylo zraněno. "Navzdory tomu Rusové vážně nevěřili, že máme skutečné raketové zbraně, a pokračovali ve snaze získat kontrolu nad našimi vodami," čímž se vlajková loď Moskva dostala do dostatečné vzdálenosti pro úder. Střela Neptun ji potopila v dubnu 2022.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
2818

Diskuse

Obsah vydání | 4. 10. 2023