Rumunsko "podepsalo s Tureckem smlouvu o výrobě dělostřeleckých granátů"

2. 10. 2023

čas čtení 2 minuty
Evropa se na začátku roku zavázala dodat Ukrajině milion dělostřeleckých granátů během příštích 12 měsíců, ale situace je komplikovanější, než evropští představitelé očekávali, upozorňuje Ciprian Dumitrache.

New York Times zkoumá evropský obranný průmysl uvězněný ve vleklém konfliktu na Ukrajině v nejhorším okamžiku za mnoho desetiletí, po 30 letech chronického podfinancování.

Více než polovina států EU se v březnu zavázala dodat Ukrajině 1 milion dělostřeleckých granátů ráže 155 mm, což znamená, že státy EU budou muset více než zčtyřnásobit jejich produkci. Odvážný cíl, ale obtížně dosažitelný, jak poznamenává i analýza americké publikace.

Představitelé EU urychlili nejméně osm smluv s evropskými výrobci, aby pomohli státům společně nakupovat dělostřeleckou munici.

Nakupovanou munici může použít většina samohybných houfnic, které členské státy EU poslaly na Ukrajinu: Například francouzský Caesar nebo polský Krab.

Evropská unie sestavila plán v hodnotě 2,1 miliardy dolarů, aby poslala Ukrajině slíbené granáty.

EU se také snaží zvýšit výrobu v evropských továrnách, kterým je připravena zaplatit 532 milionů dolarů.

Další giganti, jako Rheinmetall nebo norská společnost Nammo, která vyrábí asi 25 % evropské munice, přispívají k nárůstu výroby evropské munice v menších zemích, jako je Rumunsko.

Představitelé průmyslu uvedli, že turecká státní firma MKEK letos podepsala dvouletou smlouvu s Rumunskem na výrobu 155 milimetrových granátů, poznamenává NYT.

Na evropském kontinentu nejnovější dostupné údaje ze srpna ukázaly, že státy Evropské unie a Norsko poslaly na Ukrajinu mezi únorem a květnem více než 223 800 dělostřeleckých granátů.

Dodávky však byly prováděny z již existujících zásob. Rozdíl by měl být zajištěn vlastní produkcí, ale je těžké uvěřit, že evropské státy dosáhnou tak vysoké míry produkce v tak krátkém čase.

Kompromisním řešením by mohlo být, že nákupy budou prováděny také mimo komunitní blok. Kromě toho evropští představitelé uvedli, že milion projektilů pro Ukrajinu by mohl zahrnovat i munici jiných ráží, včetně munice ze sovětské éry.

Připomínáme, že na začátku roku probíhala diskuse o možnosti, že by Německo spolufinancovalo rekonstrukci zbrojní továrny v Rumunsku, která by vyráběla projektily ráže 155 mm podle standardů NATO, ale informace nebyla dosud potvrzena.

Zdroj v rumunštině: ZDE

0
Vytisknout
2521

Diskuse

Obsah vydání | 3. 10. 2023