Změna klimatu postihuje 80 % větších měst v Rusku. Ohrožuje produktovody, železnice a menšiny

29. 9. 2023

čas čtení 1 minuta
Abnormálně horké léto roku 2023, které přineslo rekordy v celém světě, je součástí trendu globálního oteplování, jenž zasahuje Rusko tvrději než drtivou většinu ostatních zemí. Nový průzkum říká, že tento trend oteplování ohrožuje nejen ruskou infrastrukturu na severu, ale dokonce i přežití početně malých národů.

Téměř každý den uplynulého léta ve velkých městech a regionech Ruska, teploty dosáhly rekordních hodnot. Nejhůře byly zasaženy severní a východní regiony, kde byly teploty vyšší než jakékoliv zaznamenané za poslední 100 let. Obzvláště znepokojivé je, že tyto teploty zvýšily úmrtnost i v Moskvě asi o 5 %, upozorňuje Vladimir Omelin.

Obzvláště těžce zasaženy byly arktické oblasti země. Pokud ve většině ruských měst za posledních 60 let teploty vzrostly o 2 až 2,5 stupně Celsia, v arktických městech jako Anadyr, Salechard a Chatanga stouply o 3 stupně a v Jakutsku o 4 stupně.

Rostoucí teploty a tání vrstvy permafrostu znamenají, že přibližně 40 % všech budov a infrastruktury tam bylo poškozených. Ministerstvo životního prostředí říká, že ztráty z toho budou do poloviny století činit "minimálně pět bilionů rublů", tj. 50 miliard amerických dolarů.

Nejvíce v Jamalsko-něneckém autonomním okruhu. Největší rizikem v zóně jsou města Nový Urengoj a Vorkuta. A důležité ekonomické objekty také trpí, včetně 1 590 km dlouhého ropovodu východní Sibiř - Tichý oceán, 1 260 km hlavních ropovodů v Jamalsko-něneckém okruhu a 280 km trasy Ob-Bovanenkovo.

Podle Omelina změna klimatu na ruském severu ohrožuje přežití početně malých národů regionu, protože zničí přírodní prostředí, na které spoléhají. Kromě toho metan unikající z tajícího permafrostu také urychlí globální oteplování na jiných místech planety.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
3086

Diskuse

Obsah vydání | 3. 10. 2023