Ruská agrese na Ukrajině: "Je jen otázkou času", kdy se Ukrajina připojí k EU, říká Zelenskyj po "historickém" setkání

3. 10. 2023

čas čtení 11 minut
- Zelenskyj se setkal v Kyjevě s ministry zahraničí EU:
- Pokud by se republikánským zastáncům tvrdé linie podařilo zastavit americkou vojenskou pomoc, ukrajinským jednotkám by brzy došla základní munice a vybavení, což by podkopalo operace na místě a snížilo jejich schopnost bránit se ruským úderům, uvedli experti pro agenturu AFP.

USA od invaze Ruska na Ukrajinu v únoru 2022 vyčlenily na bezpečnostní pomoc více než 43 miliard dolarů, ale kvůli odporu ultrapravicových republikánů Kongres v sobotu odstranil nové financování Ukrajiny z kompromisního návrhu zákona, aby se vyhnul uzavření americké vlády.

    "Pro Ukrajince by bylo zničující", kdyby byla americká pomoc zastavena, řekl Mark Cancian, hlavní poradce Centra pro strategická a mezinárodní studia.

    "Ukrajinská armáda by oslabila a nakonec by se možná zhroutila," i když "by se mohla udržet jen v defenzivě", řekl.

    "Armády v konfliktu potřebují nepřetržitý přísun zbraní, zásob a munice, aby nahradily to, co je zničeno a spotřebováno," řekl Cancian.

    Pokud by byla americká pomoc zcela přerušena, dopad by nebyl bezprostřední, vzhledem k tomu, že dříve schválená pomoc je stále v přípravě.

    "Trvalo by pravděpodobně několik týdnů, než bychom viděli účinky na bojišti," řekl Cancian, a Moskva by ani poté nemusela být schopna toho využít, protože "Rusové jsou v tuto chvíli dost vyčerpaní".

    Mimo frontové linie by ukončení americké pomoci zanechalo mezery v ukrajinské protivzdušné obraně, která je tvořena systémy z více zemí, jež pokrývají různé výšky a musí být neustále doplňovány municí.

    "Ve skutečnosti nemůžete jen tak... nahradit jeden systém jiným systémem, pokud fungují trochu odlišným způsobem a řeší odlišné hrozby," řekl James Black, zástupce ředitele skupiny pro obranný a bezpečnostní výzkum v RAND Europe.

    "Pokud byste vyřadili americkou složku, pak nutně snížíte... účinnost" celého integrovaného systému, řekl.

    Vyžadovalo by to "roky a desetiletí trvající úsilí, aby se Evropa dostala na místo, kde by mohla plně nahradit USA jako druh vojenské mocnosti nebo mocnosti obranného průmyslu", řekl Black.
 


- Ukrajina by mohla zahájit rozhovory o členství v EU ještě letos, říká Zelenskyj


Kyjev se nechal slyšet, že je "naprosto možné", že by rozhovory o členství v EU mohly začít ještě letos, uvedl prezident Volodymyr Zelenskyj po překvapivém setkání ministrů zahraničí EU v ukrajinském hlavním městě.

"Naším klíčovým integračním cílem je vybojovat v tomto roce rozhodnutí o zahájení jednání o členství," řekl Zelenskyj ve svém nočním projevu. "A dnes jsem na schůzkách a jednáních znovu slyšel, že je to naprosto možné."

Prezident řekl, že je "jen otázkou času", kdy Ukrajina do bloku vstoupí, a že "určitě splní" svou část přípravných prací. Dodal, že: "Ukrajina je v současné době na cestě do EU:

    Naše země je v čele v ochraně samotných základů, na nichž stojí evropská jednota. Jednota moderní Evropy, která si cení lidské svobody a rovnosti národů, si cení i mezinárodního práva.

Uvedl, že předmětem jednání byla také snaha Ruska obejít mezinárodní sankce, bezpečnost v Černém moři a provoz ukrajinských přístavů a posílení ukrajinské protivzdušné obrany.

A dodal, že Itálie se zavázala k obnově katedrály v Oděse, která byla v červenci zničena ruským raketovým úderem.

- Veterinární a hygienické kontroly ukrajinského zemědělského nákladu směřujícího do litevského přístavu Klajpeda budou v příštích dvou dnech přeneseny z polsko-ukrajinské hranice přímo do Klajpedy na základě dohody, kterou uzavřely Kyjev, Varšava a Vilnius, uvedlo v úterý ukrajinské ministerstvo zemědělství.

- Josep Borrell, vysoký představitel EU pro zahraniční věci, v pondělí uvedl, že blok 27 zemí je i nadále odhodlán pomoci Ukrajině porazit "brutální a nelidské" Rusko.

"Nevidím žádný členský stát, který by ochabl," řekl a posílil tak páteční prohlášení generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga, že je přesvědčen, že Slovensko a Polsko budou i nadále podporovat boj proti Rusku, a to i přes politické váhání v obou zemích.

Borrell uvedl, že EU navrhla "bilaterální obálku" v hodnotě 5 miliard eur  pro ukrajinské ozbrojené síly. Země EU by vycvičily 40 000 vojáků, poskytly "speciální výcvik" pro piloty stíhaček a prohloubily vazby mezi obrannými společnostmi EU a Ukrajiny.

Jeho komentáře zazněly poté, co ministři zahraničí EU jednali s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Kromě jednání v OSN to bylo poprvé, co se sešli mimo území EU, a první neformální summit, který se konal ve válečné zóně, uvedl Borrell.
 
- Padající trosky způsobily požár v soukromé firmě ve městě Dnipro
na jihovýchodě země, který byl rychle uhašen, uvedl Serhij Lysak, gubernátor Dněpropetrovské oblasti.

Poškození výrobních zařízení v průmyslovém podniku ve městě Pavlohrad vedlo k požáru, který byl rovněž uhašen, dodal v aplikaci pro zasílání zpráv Telegram.

- Nad jižní Mykolajivskou oblastí bylo zničeno šestnáct dronů, uvedl její gubernátor Vitalij Kim.
 
- Charkov postaví první ukrajinskou podzemní školu pro ochranu dětí

Východní ukrajinská metropole Charkov postaví první plně podzemní školu v zemi, aby ochránila žáky před častými bombovými a raketovými útoky Ruska, uvedl starosta města.

"Takový kryt umožní tisícům charkovských dětí pokračovat v bezpečném vzdělávání tváří v tvář i v době raketových hrozeb," napsal starosta Ihor Těrechov v aplikaci pro zasílání zpráv Telegram.

Zatímco mnoho škol v oblastech na frontě bylo nuceno po celou dobu války vyučovat on-line, Charkov před začátkem školního roku, který začal 1. září, zorganizoval ve stanicích metra asi 60 samostatných učeben a vytvořil tak prostor pro studium více než 1 000 dětí.

Část města leží necelých 35 km od ruských hranic a je téměř denně vystavena ruským raketovým a střelným útokům, které mohou zasáhnout město dříve, než se obyvatelé dostanou do krytů.

- Ukrajina sestřelila 29 bezpilotních letounů vypálených Ruskem a jednu řízenou střelu

Ukrajina zničila 29 z 31 bezpilotních letounů vypuštěných Ruskem a jednu řízenou střelu, uvedlo v úterý její letectvo prostřednictvím agentury Reuters, přičemž většina z nich byla zaměřena na oblasti Mykolajiv a Dněpropetrovsk.

Noční útoky přišly v několika vlnách a trvaly více než tři hodiny, uvedlo již dříve jižní velení ukrajinských sil.

- Ukrajina ostřeluje ruskou vesnici kazetovou municí


Gubernátor ruské Brjanské oblasti podle agentury Reuters uvedl, že Ukrajina v úterý ostřelovala ruskou vesnici u ukrajinských hranic kazetovou municí a poškodila několik domů.

Podle předběžných informací nedošlo při ostřelování vesnice Klimovo k žádným obětem, uvedl gubernátor Alexandr Bogomaz v aplikaci pro zasílání zpráv Telegram.

Agentura Reuters nebyla schopna gubernátorovo prohlášení, které učinil bez poskytnutí vizuálních důkazů.

Ukrajina obdržela kazetovou munici od Spojených států, ale zavázala se, že ji bude používat pouze k likvidaci koncentrací nepřátelských vojáků.

Ruští představitelé v Brjansku a dalších regionech sousedících s Ukrajinou opakovaně obvinili Kyjev z nevybíravého ostřelování od ukrajinských ozbrojených sil.

- Vítězství Ukrajiny ve válce s Ruskem závisí na spolupráci s EU, řekl Zelenskyj ministrům EU shromážděným v Kyjevě. Zelenskyj, který hovořil poté, co americký Kongres vynechal válečnou pomoc Ukrajině z návrhu zákona o výdajích, rovněž zdůraznil význam "obranné podpory" pro Ukrajinu během války.

- Zelenského desetibodový mírový plán je "jedinou hrou ve městě", uvedl Borrell na tiskové konferenci po jednání v Bruselu.  Summit ministrů zahraničí EU byl "vysláním silné rakety Rusku, že se nenecháme zastrašit vašimi raketami ani vašimi drony", dodal.

    Borrell rovněž odmítl myšlenku - kterou nedávno vyslovila předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsola a akademici -, že by Kyjev mohl vstoupit do EU postupně, nejprve s přístupem na jednotný trh a poté s politickou integrací. "Členství je členství," řekl Borrell. O polovičním nebo 25% členství nemůže být řeč, dodal: "Je to nejsilnější bezpečnostní závazek, který můžeme Ukrajině dát."

- Americký Pentagon varoval Kongres, že mu dochází finanční prostředky na náhradu zbraní, které USA na Ukrajinu poslaly, a byl již nucen zpomalit zásobování některých jednotek.
Varování od kontrolora Pentagonu přišlo v dopise zaslaném vedoucím představitelům Kongresu a získala ho agentura Associated Press. Naléhá v něm na Kongres, aby doplnil finanční prostředky pro Ukrajinu.

- Bílý dům je v kontaktu se spojenci a partnery ohledně dalšího financování Ukrajiny a tyto rozhovory budou pokračovat, uvedla v pondělí mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierre.
Kongres v sobotu schválil provizorní zákon, který prodloužil financování vlády o více než měsíc a zabránil uzavření vlády, ale neobsahoval žádnou novou pomoc pro Ukrajinu.

- Ukrajina obvinila Elona Muska z podpory ruské propagandy poté, co miliardář, majitel společnosti X, zveřejnil meme Zelenského s popiskem: "Když už je to pět minut a vy jste nepožádali o miliardu dolarů pomoci."
"Jakékoli mlčení nebo ironie vůči Ukrajině je dnes přímou podporou ruské propagandy, která ospravedlňuje masové násilí a ničení," odpověděl na stejné platformě prezidentův poradce Mychajlo Podoljak.

- Kreml vyjádřil přesvědčení, že únava z války na Ukrajině bude v USA a Evropě narůstat, ale Washington se bude v konfliktu nadále přímo angažovat
. Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov komentoval rozhodnutí amerického Kongresu schválit návrh zákona o dočasném financování, který vynechává pomoc Kyjevu.

-  Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador v pondělí odsoudil americké vojenské výdaje na Ukrajinu jako "iracionální" a zesílil kritiku válečného úsilí, když vyzval Washington, aby věnoval více prostředků na pomoc zemím Latinské Ameriky
. "Musí tedy změnit svou strategii a naučit se respektu. Není čas, aby ignorovali mexické úřady," řekl Lopez Obrador.

Podrobnosti v angličtině ZDE


0
Vytisknout
2241

Diskuse

Obsah vydání | 3. 10. 2023