Rusko se dohodne s Íránem na dodávkách balistických raket s doletem 300 km

29. 9. 2023

čas čtení 2 minuty
Rusko a Írán mohou uzavřít dohodu o prodeji bezpilotních letounů a raket po 18. říjnu, kdy vyprší omezení týkající se íránských zbraní stanovená rezolucí Rady bezpečnosti OSN.

Minulý týden ruský ministr obrany Sergej Šojgu odcestoval do Teheránu, aby jednal s íránským ministrem obrany Mohammadem Rezou Aštianim o posílení bilaterální vojenské spolupráce. V Teheránu navštívil výstavu íránských vzdušných a kosmických sil, která představila drony, rakety a systémy protivzdušné obrany. Generál Amir-Ali Hajizadeh, který má na starosti íránské vzdušné a kosmické síly, předvedl Šojguovi střely s plochou dráhou letu Pavih, balistické rakety Ababil a Fattáh, nové odpalovací zařízení bezpilotních letounů Šáhid-136 a další zbraně.

Aštiani na začátku září uvedl, že země je po vypršení sankcí připravena rozvíjet obranné a strategické vztahy se "všemi nezávislými a spojeneckými zeměmi". Zrušení mezinárodních omezení umožní Íránu vyvážet rakety a související technologie do Ruska.

V prosinci 2022 američtí a britští představitelé uvedli, že Rusko se chystá koupit rakety od Íránu, aby vyřešilo problém vyčerpání svých arzenálů. Podle ukrajinské a izraelské rozvědky se Rusko zajímá především o íránské balistické rakety Fattáh-110 a Zulfikar, které mají dolet 300 kilometrů nebo více.

14. září šéf zahraničněpolitické služby Evropské unie Josep Borrell uvedl, že ministři zahraničí Velké Británie, Německa a Francie oznámili EU, že nemají v úmyslu zrušit sankce proti Íránu po 18. říjnu, protože země od roku 2019 pravidelně porušuje podmínky rezoluce. Podle Borrella učiní EU rozhodnutí po konzultaci s dalšími stranami íránské dohody - Čínou, Íránem a Ruskem.

Íránské ministerstvo zahraničí kroky Evropské unie odsoudilo a označilo je za porušení rezoluce. Prezident Ebráhím Raísí ve svém projevu na Valném shromáždění OSN uvedl, že takové rozhodnutí by Írán a Evropu přivedlo na cestu konfrontace.

V říjnu 2022 Ukrajina a západní země obvinily Írán, že dodává Rusku bezpilotní letouny pro použití na Ukrajině, což považují za porušení rezoluce. Íránský zástupce v OSN Amid Sajíd Iravani označil informace za "nepodložené a chybné".

Od roku 2015 rezoluce Rady bezpečnosti OSN č. 2231 zakazuje Íránu obchodovat s určitými typy výrobků, aniž by k tomu získala souhlas Rady bezpečnosti OSN. Ustanovení usnesení se vztahují na rakety s doletem více než 300 km.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
2853

Diskuse

Obsah vydání | 3. 10. 2023