Jak bojovat proti zotročení sociálními sítěmi

3. 10. 2023

čas čtení 31 minut

Janis Varufakis: Velkou techniku mají jen Čína a Spojené státy, Evropa, Británie, nic, nula, jsme bezvýznamní. Vím, že je velmi tvrdé to říct, ale Británie a Evropská unie by měly pochopit, že tyto diskuse o brexitu a všechny ty věci, které nás teď posledních sedm let zaměstnávají, nás bez cloudového kapitálu učinily bezvýznamnými.

Absolutně zásadní rozhovor.

 17911

Nejen Praha, ODS vás nenávidí i v Ostravě

3. 10. 2023 / Jan Hrnčárek

čas čtení 3 minuty

ODS je strana, která nenávidí veřejný prostor. To ví nejen Pražané zavalení záplavami aut, ale nyní i ostravští občané, po té, co se vlády nad městem ujala nová koalice v čele s Janem Dohnalem (ODS).

V těchto dnech například rada města projednává rozvolnění vyhlášky o nočním klidu, kdy bude možné překračovat hlukové limity namísto tří po sobě jdoucích dnů dny čtyři. Ostrava se ráda chlubí vysokým počtem kulturních akcí pod otevřeným nebem, které se odehrávají v oblasti Dolních Vítkovic v samotném srdci města. Některé věci ale zůstávají zamlčeny: kulturní kvalita většiny akcí je sporná až negativní, dotační politika neprůhledná a samozřejmě se nemluví ani o extrémní hlukové zátěži, kdy se přilehlé čtvrti po celou letní sezonu stávají prakticky neobyvatelnými. Korunou návrhu je, že možnost prodloužit schválené rušení nočního klidu bude, v tradici toho nejlepšího z ODS, záviset na individuálním posouzení, nikoliv závazné vyhlášce, čímž se otvírají dveře různým pokoutním vyjednáváním a potenciální korupci.

Rozhovor Britských listů 627. Fico musí zlikvidovat slovenské soudnictví. Nemá čas na zahraniční politiku

2. 10. 2023

čas čtení < 1 minuta



Albín Sybera hovoří o sobotních všeobecných volbách na Slovensku s dopisovatelem Denníku N Ivanem Štulajterem. Ten poukazuje na to, že prioritní pro vítězného Robera Fica je zabránit pokračování trestního stíhání jeho i jeho kumpánů za zločiny, které spáchali. Jeho prvotním úsilím bude tedy zlikvidovat slovenské orgány činné v trestním řízení. Druhým obrovským problémem je obrovský finanční propad slovenského státu, včetně zdravotnictví. Na proputinovskou zahraniční politiku prý nebude mít Fico čas. Ale uvidíme.

Ruská agrese na Ukrajině: "Je jen otázkou času", kdy se Ukrajina připojí k EU, říká Zelenskyj po "historickém" setkání

3. 10. 2023

čas čtení 11 minut

- Zelenskyj se setkal v Kyjevě s ministry zahraničí EU:
- Pokud by se republikánským zastáncům tvrdé linie podařilo zastavit americkou vojenskou pomoc, ukrajinským jednotkám by brzy došla základní munice a vybavení, což by podkopalo operace na místě a snížilo jejich schopnost bránit se ruským úderům, uvedli experti pro agenturu AFP.

USA od invaze Ruska na Ukrajinu v únoru 2022 vyčlenily na bezpečnostní pomoc více než 43 miliard dolarů, ale kvůli odporu ultrapravicových republikánů Kongres v sobotu odstranil nové financování Ukrajiny z kompromisního návrhu zákona, aby se vyhnul uzavření americké vlády.

    "Pro Ukrajince by bylo zničující", kdyby byla americká pomoc zastavena, řekl Mark Cancian, hlavní poradce Centra pro strategická a mezinárodní studia.

    "Ukrajinská armáda by oslabila a nakonec by se možná zhroutila," i když "by se mohla udržet jen v defenzivě", řekl.

    "Armády v konfliktu potřebují nepřetržitý přísun zbraní, zásob a munice, aby nahradily to, co je zničeno a spotřebováno," řekl Cancian.

    Pokud by byla americká pomoc zcela přerušena, dopad by nebyl bezprostřední, vzhledem k tomu, že dříve schválená pomoc je stále v přípravě.

    "Trvalo by pravděpodobně několik týdnů, než bychom viděli účinky na bojišti," řekl Cancian, a Moskva by ani poté nemusela být schopna toho využít, protože "Rusové jsou v tuto chvíli dost vyčerpaní".

    Mimo frontové linie by ukončení americké pomoci zanechalo mezery v ukrajinské protivzdušné obraně, která je tvořena systémy z více zemí, jež pokrývají různé výšky a musí být neustále doplňovány municí.

    "Ve skutečnosti nemůžete jen tak... nahradit jeden systém jiným systémem, pokud fungují trochu odlišným způsobem a řeší odlišné hrozby," řekl James Black, zástupce ředitele skupiny pro obranný a bezpečnostní výzkum v RAND Europe.

    "Pokud byste vyřadili americkou složku, pak nutně snížíte... účinnost" celého integrovaného systému, řekl.

    Vyžadovalo by to "roky a desetiletí trvající úsilí, aby se Evropa dostala na místo, kde by mohla plně nahradit USA jako druh vojenské mocnosti nebo mocnosti obranného průmyslu", řekl Black.
 

Jak britská televize informovala o dopadu slovenských voleb

3. 10. 2023

čas čtení 3 minuty


Nad volebními místnostmi tradiční panslovanské barvy slovenské vlajky. Volby zde byly zarámovány jako o tom, kde tento národ vidí sám sebe v těchto dějinách, zda se bude dívat směrem na Západ, nebo se přikloní zpět k červené, bílé a modré barvě Ruska.

Michal Šimečka: Volba mezi návratem do minulosti, což je to, co nabízí pan Fico, cesta do mezinárodní izolace. Možná změna naší zahraniční politiky směrem na východ, nebo si můžeme vybrat budoucnost.

Moderátor: Alternativa,  bývalý premiér Robert Fico, si zajistil 24 % hlasů. Nyní se může pokusit sestavit koaliční vládu, což je ohromující návrat muže, který v roce 2018 rezignoval po vraždě slovenského novináře. A jeho vítězství je šokem i pro Ukrajinu, protože zatímco Slovensko od začátku války vysílá rakety, vrtulníky a stíhačky. Fico naznačil zcela odlišný přístup.

 20881

Jak v Británii nic nefunguje: Premiér Sunak se chystá oznámit zrušení severní části výstavby vysokorychlostní železniční tratě

3. 10. 2023

čas čtení 4 minuty

Zatímco Čína za pár vybudovala tisíce kilometrů vysokorychlostních tratí a v Evropě jsou vysokorychlostní vlaky běžné například ve Francii, Británie není schopna vybudovat ani jedinou vysokorychlostní trať vedoucí na sever Anglie, tzv. HS2. Výroční sjezd Konzervativní strany se koná v severoanglickém Manchesteru, tam se právě premiér Rishi Sunak rozhodl oznámit, že ruší výstavbu vysokorychlostní tratě do Manchesteru. Ani prý vlak zřejmě možná nepojede z londýnského nádraží Euston, ale prý až odkudsi z londýnské periférie. No fraška. 




Rishi Sunak se zapletl do ostrého sporu s regionálními politiky, dopravním průmyslem a členy své vlastní strany, když se chystá oznámit zrušení mnohamiliardové vysokorychlostní železniční tratě do Manchesteru.

Nejhlasitější kritika zazněla z úst Andyho Streeta, konzervativního starosty za West Midlands, který novinářům řekl, že premiérovi hrozí, že "zruší budoucnost".

Ve svém projevu u vchodu do hotelu, kde je Sunak ubytován, Street řekl: "Stala se z toho debata o schopnosti Británie úspěšně zvládnout složitější  věci, což předchozí generace Britů rozhodně dokázaly. A samozřejmě se to nyní stalo debatou o důvěryhodnosti Británie jako místa, kde lze investovat."

31563

Karlovy Vary: Film Úsvit devětadvacetiletého režiséra Matěje Chlupáčka je absolutní bomba!

1. 7. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 13 minut

Foto: Matěj Chlupáček a herečka Eliška Křenková při představování svého vynikajícího filmu

Aktualizace: Tento týden přichází do českých kin tento vynikající film. Nenechte si ho ujít!



Před promítáním svého soutěžního filmu Úsvit, s případnějším, ironickým anglickým názvem We Have Never Been Modern (Nikdy jsme nebyli moderní) řekl v sobotu večer ve velkém sále hotelu Thermal režisér Matěj Chlupáček, že i když je jeho film historický, vlastně je nesmírně aktuální a on sám je velmi vděčen, že žije v zemi, jako je Česká republika (a zahrnul do toho i Slovensko), kde směl takovýto film natočit, protože, jak uvedl, dnes existuje celá řada evropských zemí, kde by takovýto film natočit nesměl. Měl pravdu vzhledem k ostudné mnohahodinové parlamentní debatě v Praze ve čtvrtek 29. června, kdy poslanci za KDU-ČSL, SPD a ODS svorně odmítali schválit právo na jednopohlavní manželský vztah, byl Chlupáčkův výrok o aktuálnosti tématu tohoto filmu více než trefný. Chlupáček se do dnešní situace v České republice nemohl trefit víc. Škoda, že film zatím vidí jen diváci karlovarského festivalu, do běžné distribuce v kinech se dostane až 5. října 2023. Prosím, nezapomeňte na něj, ten film je absolutní bomba. Musíte ho vidět. 

 20882

S Tyršem nejen za sportem

3. 10. 2023 / Soňa Svobodová

čas čtení 15 minut


Tyrš měl velký zájem nejen o klasické antické umění, ale i o egyptské a všeobecně předního východu, se kterým se Evropa vlastně blíže seznamovala až v průběhu 19. století. Zde titul k přednášce "O dějinách starého umění orientálního", autor neznámý, Národní muzeum, Archiv tělesné výchovy a sportu, fond. M. Tyrš, karton 18, inv. č. 422.

Když jsem před nedávnem vstoupiIa do jednoho maIého nejmenovaného pražského knihkupectví, zaujaIa mne na jeho puItíku právě vystavená monografie zasvěcená jednomu z našich nejznámějších národních obrozenců, který je mezi veřejností spíše více znám, jako spoluzakladatel Sokola, jímž byI Miroslav Tyrš. Jenže on nebyI jen vyznavačem těIocviku, byI také miIovníkem umění. Působil i jako docent, a pak krátce jako profesor na české části Karlo-Ferdinandovy univerzity (dnes Karlovy univerzity). A tuto monografii, která vyšla pod názvem Sokol mezi obrazy veImi poutavě a čtivě zpracovaI její autor, doc. Karel Stibral, PhD.

Pane docente, svou nejnovější knihu jste zasvětil nejen Miroslavu Tyršovi, ale věnoval jste ji i svým dědům. Znamená to tedy, že byli také Sokoly a současně i milovníky umění?

V úterý v Brně: Debata, kde se setkává minulost a budoucnost životního prostředí

3. 10. 2023

čas čtení 1 minuta


Ekofilm začíná debatou ministra životního prostředí Petra Hladíka s pěti mladými ženami, kterým není příroda a životní prostředí lhostejné

 

Již dnes, 3. října 2023 začíná na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity mezinárodní filmový festival Ekofilm a to ministerskou debatou. V krásném prostředí atria této fakulty proběhne diskuse, ve které pět mladých žen aktivních v ochraně životního prostředí bude diskutovat se současným ministrem ŽP Petrem Hladíkem. Děláme pro environmentální budoucnost dnešních mladých lidí dost? Existují problémy, které je nutné na úrovni státu a politiky řešit a přesto zůstávají stranou?

Diskutovat s ministrem (kromě Vás) budou:

 20880

Infoválka vedoucí k fašismu

2. 10. 2023

čas čtení < 1 minuta

Prosím vás tohle není vtip, tohle je paradigmatická definice informační války, píše Alexandra Alvarová.

Sentiment po slavné minulosti, která neexistovala, kult rodiny, fyzické síly, zdraví a normality, zbožštění osobních pocitů a jejich nadřazování rozumovým operacím a myšlení, prezentace filmového narativu - silného příběhu namísto reálných politických témat, chvála krátké paměti, to všechno patří mezi znaky fašistické propagandy tak, jak ji definují Timothy Snyder a Ruth Ben Ghiat. 

Čtěte tyto autory, hrozí nám to taky.

Česká populace má jiný “silný příběh”, ale lze ho hacknout úplně stejně jako ten slovenský. 

Obyčejným lidem info válka nikdy nedojde, jejich hlavy jsou pozvánka pro útočníky, co ten brainwashing uměj.

 20879

Dopadne to s námi v ČR stejně jako na Slovensku?

2. 10. 2023

čas čtení 2 minuty

Na Twitteru se rozhořela debata co dělat, abychom nedopadli stejně jako na Slovensku. Cynik by řekl, že preference ANO a SPD už jsou dnes na většině, takže stačí pokračovat v trendu. Nicméně rád bych připomněl pár okamžiků, které jsem si za poslední rok řekněme podtrhl vlnovkou, píše Filip Pertold.

Především to byly rozhovory premiéra pro Blesk, kde "sliboval", že nebude tato vláda zvyšovat daně a důchodový věk, což bylo v přímém rozporu s realitou tehdejší i dnešní. Obávám se, že pár milionů čtenářů Blesku si to pamatuje, respektive se jim to sleje do jednoho dojmu.

 20875

Slovensko ukazuje červenou kartu nejen české vládě…

2. 10. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 5 minut

" To všechno s řadou jiných okolností vytváří v obrovské většině obyvatelstva jednotu sociálních zájmů, znemožňuje výbuchy sociální závisti a zajišťuje meziskupinový klid…Je to kolorit, který chybí našemu člověku v západních zemích a přiznávám, že jsem se při svých návratech těšil především z oné lidové bezstarostnosti, která nebere ohled na žádné vnější známky sociální převahy a dovoluje člověku ulehčující ztotožnění s tímto živlem…"

(Milan Šimečka, Obnovení pořádku, 1977)

Vždy mě udiví, jak se vše v tomto prostoru bývalého Československa opakuje dokola již 34 let. Poslední nádech nad hladinu občanské společnosti po vraždě navždy mladé dvojice pro mne vlastně skoro dvou "odrostlých dětí" (chlapce a dívky), vyhání politické strůjce tohoto politického marasmu, který dovedl zemi k této bestialitě - mimo politické mantinely civilizovaných zvyklosti. Začali protestovat aktivní občané, kteří již toho měli opravdu dost. Doufal jsem, že mafiány vyhnali navždy,. 

 20875

Fico vyhrál, ale o vládě rozhodne Pellegrini

1. 10. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Po prvních exit polls po slovenských volbách jsem chtěl napsat komentář obsahující apel na to, že v ČR bychom taky potřebovali stranu jako Progresivní Slovensko (PS), aby uměla vyhrávat volby.

A vlastně ji máme: jsou to piráti (píši piráti s malým „p“ stejně jako lidovci nebo socialisti nebo občanští demokraté). Jen bychom potřebovali, aby odešli do opozice a vyrostli tam do podoby PS. Tím by můj komentář potvrzoval tezi, že každý v těch výsledcích voleb bude hledat téma, které už beztak prosazuje dávno předtím (jako já odchod pirátů do opozice).

 20706

After the Slovak elections:

Is the Czech Republic facing the fate of a frontline state? Czech government will not fight disinformation. Shadow boxing with Russia

1. 10. 2023 / Karel Dolejší

čas čtení 12 minut

Photo: Czech right-of-centre PM Petr Fiala


Evil will prevail if good men do nothing, according to a statement attributed to Edmund Burke. It is still valid today. According to the findings of the Czech Security Information Service (BIS), there is concrete evidence of payments by a Russian agent to Czech citizens for the dissemination of Russian propaganda in the Czech Republic. Journalists and other public figures were allegedly involved in this effort. The appearance of the BIS chief, General Koudelka, who talked about this before a parliamentary committee, while not entirely surprising, is nevertheless shocking in its own way.

 20874

Lessons from the Slovak elections: when a third of voters believe wild conspiracies, the country is heading for a crash

1. 10. 2023 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Picture: The Ship of Fools.


Early on Sunday morning, it became clear from the results of the Slovak elections that Progressive Slovakia  will not be able to close the gap on Fico Smer's lead of about five percentage points. The winner of the election is likely to attempt a governing coalition with the parties Hlas-SD and the far-right SNS.

In the end, Progressive Slovakia scored significantly only in Bratislava and its surroundings, Košice and Skalica. It will thus only have a say in the shape of the next government if Fico's attempt to form a government fails. However, there are no indications of this happening.

The main lesson of the Slovak debacle is that if you let the disinformation ecosystem in your country operate so freely for years that a third of the population gradually comes to believe nonsense on the level of the "flat earth theory", you will seriously endanger the very possibility of rational political debate and the strategic interests of the whole society.

 20013

Klíčový recept putinismu: Manipulace s minulostí

2. 10. 2023

čas čtení 2 minuty

Existuje slavná fotografie bývalého petrohradského starosty Anatolije Sobčaka pořízená během návštěvy Novočerkassku v červnu 1991. Šlo o součást snahy odhalit, co se stalo v ono město na severním Kavkaze v roce 1962, kdy sovětská vojska střílela na ruské dělníky během protestu proti zvyšování cen. Býval to jeden z hlavních požadavků ruských demokratů na glasnosť ohledně událostí sovětské minulosti.

 20877

Ukrajina může získat střely s doletem tisíc kilometrů

2. 10. 2023

čas čtení 3 minuty

Všech nejmasivnějších útoků ukrajinských vojsk na cíle na Krymu a lodě ruské černomořské flotily byly možné mimo jiné díky tomu, že se na Ukrajině objevily západní i vlastní střely dlouhého doletu. Zatím činí jejich dolet stovky kilometrů, ale možná Kyjiv bude mít také střely schopné zasáhnout cíl vzdálený tisíc kilometrů.

 20870

Slovenské volební kampani dominovala digitální propagandistická revoluce

30. 9. 2023 / Albín Sybera

čas čtení 10 minut

Foto: Šéf Progresivního Slovenska Michal Šimečka zveřejnil na Facebooku vlastní video poté, co se rozšířilo lživé "deep fake" video, v němž údajně tvrdil, že po svém volebním vítězství "zdraží pivo" 

V předvečer dnešních předčasných parlamentních voleb na Slovensku  zaplavily sociální sítě nahrávky jednoho z hlavních uchazečů, lídra liberálního Progresivného Slovenska Michala Šimečky, vytvořené umělou inteligencí, "obhajující" zvýšení cen piva.

Policie vydala 28. září oficiální varování před "lživou technologií", "zmanipulovanými zvukovými nahrávkami" a "upravenými videi".

 20490

Ukrajina chápe atricionistický kontext své války

2. 10. 2023

čas čtení 19 minut

Mezi vinicemi osetými improvizovanými výbušnými zařízeními v Žari v Kandaháru nebyla možnost manévrování. Do roku 2012 Tálibán umístil v oblasti tolik improvizovaných výbušných zařízení, že jakýkoli pokus o provedení bojového drilu, který se americká armáda naučila k potlačení palby a manévrování proti nepříteli, byl sebevraždou. Tálibánci byli inovativní. Věděli, že když nás přepadnou, budeme hledat úkryt a pak se k nim pokusíme manévrovat. Tálibán proto umístil improvizovaná výbušná zařízení podél zdí, zemního valu a jakéhokoli kusu terénu v ploché nivě řeky Arghandab, který bychom mohli použít jako kryt. Když jsme se dostali pod palbu, naší nejlepší reakcí bylo nehledat úkryt; šlo o to jednoduše si lehnout a palbu opětovat. Bylo to proti našemu výcviku, ale byl to správný přístup v kontextu našeho boje v Žari, píše Robert Rose.

 20876

Polská opozice doufá, že obrovské shromáždění ve Varšavě ovlivní volby

1. 10. 2023

čas čtení 5 minut

 
Donald Tusk říká, že jeho "pochod milionu srdcí" je poslední šancí na záchranu demokracie v zemi
 

Největší polská opoziční koalice doufá, že v neděli, dva týdny před parlamentními volbami, které jsou podle průzkumů příliš těsné, zaplní ulice Varšavy svými příznivci.

Donald Tusk, bývalý předseda Evropské rady, který vede hlavní opoziční koalici, vyzval své příznivce, aby se v poledne sešli v centru Varšavy na takzvaném "pochodu milionu srdcí", který má být demonstrací síly před hlasováním 15. října.
 



30537

Sněmovna reprezentantů USA schválila provizorní zákon o financování státu - bez peněz pro Ukrajinu

1. 10. 2023

čas čtení 5 minut

Návrh zákona Sněmovny reprezentantů nezahrnuje financování Ukrajiny, které se stalo zdrojem pobouření mezi ultrapravicovými poslanci
Sněmovna reprezentantů v sobotu schválila návrh zákona o prodloužení financování vlády o 45 dní a poslala jej do Senátu, přičemž k odvrácení federálního shutdownu zbývají už jen hodiny. Pokud Joe Biden nepodepíše zákon o financování do půlnoci, vláda bude uzavřena.

Návrh zákona prošel Sněmovnou reprezentantů v drtivém poměru 335 ku 91 hlasům, přičemž 209 demokratů se připojilo ke 126 republikánům, kteří zákon podpořili. Devadesát republikánů bylo proti tomuto návrhu zákona.

 20871

Slovenské volby vyhrál Ficův Smer

30. 9. 2023

čas čtení 4 minuty


Populistická strana Smer bývalého premiéra Roberta Fica má nakročeno k vítězství ve slovenských volbách.

Po sečtení hlasů ve více než 98 % okrsků má Smer šanci získat 23,37 % hlasů. Na druhém místě skončilo Progresivní Slovensko Michala Šimečky s 16,86 %, těsně následované Hlasem Petera Pellegriniho s 15,03 %.

Výsledek voleb  dále posílí obavy o budoucí zahraničněpolitickou orientaci Slovenska. Fico slíbil zastavit vojenskou pomoc Ukrajině, kritizoval sankce namířené proti Rusku a vedl kampaň proti právům LGBTQ+. Jeho rétorika vyvolává obavy, že by se Bratislava mohla připojit k Maďarsku Viktora Orbána jako hlas vstřícnější k Rusku v rámci EU a NATO.

Průzkumy u východů z volebních místností  původně naznačovaly, že se na první místo dostalo Progresivní Slovensko. Jak se však během noci sčítaly hlasy, tyto naděje se rozplynuly.

Přesto zůstává podoba příští slovenské vlády nejasná a hodně bude záležet na složitém sestavování koalic s menšími stranami, včetně Hlasu a OĽaNO Igora Matoviče.

Odborníci a politici popisují volební kampaň v zemi jako vysoce polarizovanou a poznamenanou záplavou dezinformací na internetu.

Výsledky ukazují, že Progresivnímu Slovensku se dařilo zejména v Bratislavě. Na celostátní úrovni to však na zisk plurality nestačilo.

* * *

- Pozor na SNS

Milan Nič, vedoucí výzkumný pracovník německé Rady pro zahraniční vztahy a expert na Slovensko upozorňuje, že zásadní věcí, kterou je třeba sledovat, je, zda nacionalistická Slovenská národní strana (SNS) překročí pětiprocentní hranici pro vstup do parlamentu.

"Jejich 9-10 mandátů by změnilo parlamentní aritmetiku ve prospěch koalice vedené Ficem," řekl.

- Ultrapravicová Republika se podle průzkumů u volebních místností dostane do parlamentu s asi 6 procenty hlasů.

- Vítězí na Slovensku liberálové?

Podle průzkumů u východů z volebních místností vede Progresívne Slovensko:

Byl zveřejněn exit poll agentury Focus pro TV Markíza:

- Progresivní Slovensko Michala Šimečky: 23,5 %.

-  Smer Roberta Fica: 21,9 %

- Hlas Petera Pellegriniho: 12.2%

 

 19422

Německá vláda vytýká Elonu Muskovi kritiku jejího zachraňování uprchlíků

30. 9. 2023

čas čtení 1 minuta

 
Ministerstvo zahraničí poukazuje na to, že humanitární organizace ve Středomoří zachraňují životy 


Německá vláda pokárala Elona Muska poté, co kritizoval práci záchranných lodí, které ve Středozemním moři provozují německé humanitární skupiny.

Elon Musk, nynější majitel Twitteru,  v pátek retweetoval video, které ukazuje uprchlíky a humanitární pracovníky na lodi. Pravicový účet, který tento materiál umístil na Twitter, ho  použil k pochvale populistické krajně pravicové strany Alternative für Deutschland (AfD), která zaujímá tvrdý postoj k otázkám migrace.

"Uvědomuje si to německá veřejnost?"  Musk napsal ve svém retweetu.

Německé spolkové ministerstvo zahraničí odpovědělo Muskovi přímo na Twitteru: "Ano. A říká se tomu záchrana životů."

Jak to bylo se skandinávskou pomocí při boji proti komunismu

30. 9. 2023

čas čtení 4 minuty

Haló! Haló! Já jsem také ze severu a mnoho přátel ze Švédska, Finska, Dánska a Norska také pomáhalo opozici v boji s komunistickým režimem, píše Jiří Pallas.


Je mi trapné se dožadovat pozornosti, ale několik přátel mě upozornilo na výstavu pořádanou Post Bellum s výběrem, pro který by se dal použít příměr “vycucaný z prstu”. Upozornil jsem odpovědného pracovníka Post Bellum na podivné mezery ve výběru “dobrovolníků za Skandinávie” (text níže) a můj dopis byl promptně přiložen k odkazu na výstavu na stránkách Post Bellum. Bohužel, pokud někdo zabloudí na výstavu, nabude dojmu, že pomoc byla věcí jednoho falešného profesora a pár lidí, kterých se do sametu nestačil zbavit.

Zde můj přípis:


Ruská agrese na Ukrajině: Rumunsko hlásí možné narušení vzdušného prostoru během útoků

30. 9. 2023

čas čtení 18 minut

Ukrajina vede protiofenzívu bez leteckého krytí. Bojujeme proti nepříteli, který má velkou početní převahu. Naprostá většina Ukrajinců na frontě nejsou profesionální vojáci. Jsou to civilisté, kteří nikdy nedrželi v ruce zbraň, než museli bránit své domovy a rodiny.


- Rumunsko hlásí možné narušení vzdušného prostoru při ruských útocích

Člen NATO Rumunsko v sobotu oznámilo, že jeho vzdušný prostor mohl být narušen během nočních útoků dronů Ruska na infrastrukturu na sousední Ukrajině, informovala právě agentura France-Presse.

Od doby, kdy Moskva vypověděla dohodu umožňující bezpečnou přepravu obilí přes Černé moře, zintenzivnila údery na jižní ukrajinské regiony Oděsa a Mykolajiv, kde se nachází důležitá infrastruktura pro vývoz obilí.

"Po zjištění skupin bezpilotních letounů směřujících k ukrajinskému území v blízkosti rumunských hranic" byli varováni obyvatelé obcí Tulcea a Galati, uvedlo ministerstvo obrany ve svém prohlášení.

Radarový sledovací systém ... naznačil možný neoprávněný vstup do vnitrostátního vzdušného prostoru, přičemž signál byl zjištěn na trase směrem k obci Galati.

Ministerstvo obrany uvedlo, že se zatím nezdá, že by na rumunské území spadl nějaký předmět, ale pátrání bude pokračovat i v sobotu.

Kolem půlnoci obdrželi obyvatelé Galati a Tulcei, které leží naproti přístavu Reni na jihu Ukrajiny za Dunajem, varování, aby se ukryli.

Výstražná opatření byla zrušena asi o dvě hodiny později.

Začátkem tohoto měsíce postavili rumunští vojáci protiletecké kryty na ochranu obyvatel ve východní obci Plauru poté, co byly v oblasti nalezeny úlomky dronů.


 20869

Volby na Slovensku: hlasování na ostří nože s Ukrajinou na programu dne

30. 9. 2023

čas čtení 4 minuty

Globální deník Guardian v sobotu dopoledne bezprecedentně uvádí jako první zprávu dne právě probíhající volby na Slovensku: 


Fico: "Válka vždy přichází ze Západu. A svoboda a mír vždy přicházejí z východu"

Volby mohou rozhodnout, zda se země bude držet liberální, prozápadní linie, nebo se začne více přiklánět k Rusku
 
Na Slovensku začaly volby, které mohou rozhodnout o tom, zda se země bude držet své liberální, prozápadní linie, nebo se vzdá své pevné podpory sousední Ukrajině a přikloní se více k Moskvě.

Po bouřlivé kampani, která zahrnovala i fyzické potyčky, a uprostřed vlny dezinformací na internetu  populistický a nacionalistický trojnásobný premiér Robert Fico a jeho strana Smer-SD soutěží ve volbách  s nováčky z Progresivného Slovenska, přičemž PS vedlo jen ve dvou ze čtyř posledních průzkumů veřejného mínění.

Ani jedna ze stran se však nepřiblíží většině ve 150členném parlamentu a ta, která skončí první, nebude mít pravděpodobně snadné sestavit vládní koalici: výsledky půl tuctu menších stran budou pro ustavení vlády rozhodující.

 20720

Nebezpečná popularita misogyna Andrewa Tatea mezi britskými mladíky

29. 9. 2023 / Fabiano Golgo

čas čtení 5 minut

 

Andrew Tate se proslavil krátkým účinkováním v britské verzi televizní reality show Big Brother v roce 2016. Z pořadu byl vyloučen poté, co se objevilo video, na němž napadl ženu páskem. Platforma vytvořená Tatem  vedla ke zneužívání desítek žen. Britský influencer založil na Telegramu platformu War Room, kde muži v jeho službách učí ostatní, jak sexuálně zneužívat ženy. Svádějí je a nasazují na práci.

 19475

Ve Středozemním moři se topí stále více dětí. Zachrání je Evropská unie?

29. 9. 2023

čas čtení 8 minut

Moderátor, BBC World at One, pátek 29. 9. 13 hodin: Evropu pronásleduje přízrak. Nikoliv komunismus už nyní ve 21. století, ale migrace, jejíž počty prudce rostou, překračuje Středozemní moře, zatěžuje zdroje vlád a komunit v první linii a podněcuje výzvy k důrazné reakci postižených zemí a znepokojených občanů. V pátek ráno OSN oznámila, že počet migrantů, kteří zahynuli nebo jsou pohřešováni při pokusu o překonání Středozemního moře, se letos oproti loňsku zvýšil o 200 %. Dětská agentura OSN UNICEF zároveň oznámila, že počet dětí bez doprovodu, které se vydaly na cestu přes centrální část Středozemního moře, se zvýšil o 60 %. Počet zemřelých nebo zmizelých na trase se loni ztrojnásobil na 990. Hovořil jsem s Nicolou della Chipette, koordinátorkou UNICEF v Itálii. Zeptal jsem se jí, jaké změny zaznamenali při přeplavbách Středozemního moře.

Nicola della Chipette: V letošním roce, a zejména v létě, pozorujeme prudký nárůst příjezdů. Více než 11 600 dětí překročilo centrální Středozemní moře bez rodičů nebo zákonných zástupců, a to je o 60 % více než ve stejném období loňského roku. Kdy se na stejnou cestu vydalo pouze 7200 dětí.

Moderátor: A jedná se o děti, které na lodě pravděpodobně umístili rodiče nebo opatrovníci a  poslali je přes Středozemní moře?

Nicola della Chipette:  Ano, existují různé důvody, proč přichází tolik dětí. Některé z nich možná přišly o rodiče během cesty do Itálie. Některé z nich byly skutečně vyslány samy. Všechny tuto plavbu podnikají na velmi nebezpečných plavidlech ve velmi nebezpečných podmínkách a bohužel víme, že mnoho z nich skutečně umírá. Můžeme říci, že letos ve Středozemním moři zahynulo nebo zmizelo nejméně 289 dětí, ale víme, že toto číslo může být ve skutečnosti vyšší, protože nevíme o všech ztroskotáních, ke kterým došlo.

Sankce USA proti šéfovi srbské rozvědky by měly znamenat komplexnější změnu politiky

29. 9. 2023

čas čtení 9 minut

Píše politolog Jasmin Mujanović na serveru Just Security

Americké ministerstvo financí nedávno uvalilo sankce na šéfa srbské rozvědky Aleksandara Vulina kvůli jeho zapojení do "nadnárodního organizovaného zločinu, nelegálních operací s narkotiky a zneužití veřejné funkce". Sankce rovněž zdůraznily, že Vulin "využíval svých veřejných funkcí k podpoře Ruska, čímž usnadňoval škodlivé aktivity Ruska, které zhoršují bezpečnost a stabilitu západního Balkánu, a poskytoval Rusku platformu k dalšímu posilování jeho vlivu v regionu".


 20868

Vztah mezi anti-LGBTQ+ politikou a úpadkem demokracie

29. 9. 2023 / Fabiano Golgo

čas čtení 5 minut


Zpráva britského Národního statistického úřadu (ONS) uvádí, že počet Britů, kteří se otevřeně hlásí k LGBTQ+, se za posledních několik let vyšplhal na rekordní úroveň, uvádí britský web Pinknews. Statistika zveřejněná ve středu (27. září) odhalila, že počet Britů žijících otevřeně jako členové LGBTQ+ komunity vzrostl mezi lety 2017 a 2022 o 50 procent. Nárůst je zvláště patrný u Britů ve věku 16 až 24 let, kde se v průměru téměř každý desátý identifikuje jako gay, lesba nebo bisexuál. Sexual orientation, UK - Office for National Statistics (ons.gov.uk)


 17210

Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajinský dron zasáhl ruskou rozvodnu poblíž hranic, sděluje gubernátor; ruská raketa zasáhla město Mykolajiv

29. 9. 2023

čas čtení 9 minut

 
Ukrajinský dron shodil výbušninu na ruskou rozvodnu v obci Bělaja a zapálil transformátor, říká místní gubernátor; raketa zasáhla "infrastrukturní objekt" na okraji Mykolajiva


- Ukrajinský dron zasáhl ruskou rozvodnu: gubernátor


V pátek ukrajinský dron shodil výbušninu na rozvodnu v ruské vesnici nedaleko hranic a přerušil dodávky elektřiny do nemocnice, uvedl regionální gubernátor.

V obci Belaja, vzdálené necelých 25 kilometrů od hranic, "ukrajinský dron shodil na rozvodnu dvě výbušná zařízení", uvedl kurský oblastní gubernátor Roman Starovojt na komunikační platformě Telegram.

"Jeden z transformátorů se vznítil. Pět osad a nemocnice byly odříznuty od dodávek elektřiny. Na místo vyjely hasičské posádky," dodal.

"Dodávka elektřiny bude obnovena, jakmile to bude bezpečné."

 20867

Žížaly pomáhají vyprodukovat tolik obilí jako Rusko, konstatují vědci

29. 9. 2023

čas čtení 3 minuty


Tito skromní tvorové, kteří rozkládají organickou hmotu a provzdušňují půdu, se podílejí až 6,5 % na světové sklizni obií.

Podle studie dokumentující obrovskou roli žížal v produkci potravin se jejich podíl na světové sklizni obilí rovná podílu Ruska.

Podle vědců jde o 140 milionů tun potravin ročně, což by z žížal udělalo čtvrtého největšího světového producenta, kdyby byly státem. Rusko v roce 2022 vyprodukovalo 150 milionů tun a letos očekává produkci 120 milionů tun.


Prohlášení proti společnému jednání vlád ČR a Izraele

29. 9. 2023

čas čtení 12 minut

Vyzýváme ministry a ministryně české vlády, aby zrušili plánované nadstandardní jednání s členy izraelské vlády v čele s Benjaminem Netanjahuem, Izraelský premiér Benjamin Netanjahu je vrcholným představitelem okupačního a apartheidního státu, čelícího u Mezinárodního soudního dvora obvinění z možného páchání válečných zločinů a zločinů proti lidskosti. Sám premiér Netanjahu svou dlouhodobě represivní politikou vůči Palestincům, jako jsou podpora mimosoudních poprav či neodůvodněných uvěznění, omezování lidských a občanských práv, plánování a podpora vojenských přepadů a střílení do civilistů, podpora demolic domů a stavby segregační zdi, okupace a dosídlování palestinských území či anexe Východního Jeruzaléma, naplňuje všechny body tzv. Magnitského zákona přijatého Poslaneckou sněmovnou ČR, a spíš než aby byl českouvládou vítán při nadstandardních jednáních, měl by být umístěn na sankční seznam Ministerstva zahraničí.

 18417

Po čem baží ruská propaganda?

29. 9. 2023 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Zatímco BIS ústy svého šéfa naléhá na tvrdší postup proti profesionálním lobbistům Kremlu v české kotlině – aniž by nekriticky přijatou zprávu o působení ruské propagandy podložila konkrétními informacemi –, kanadskou politickou scénou v tomto týdnu otřásl obrovský skandál s ovacemi pro bývalého příslušníka nechvalně proslulé 14. granátnické divize Waffen SS (1. galicijská) Yaroslava Hunku v kanadském parlamentu za přítomnosti ukrajinského prezidenta Zelenského.

 19263

EU připravuje zákaz vývozu součástek, aby zablokovala používání západní technologie v ruských bezpilotních letounech

29. 9. 2023

čas čtení 5 minut

 
Evropská komise vyzývá členské státy k přísněj kontrole exportu západních součástek, aby se zajistilo, že sankce nebudou obcházeny

 

Brusel varoval evropské společnosti a vlády, že by mohl zakázat prodej některých komponentů do Turecka a dalších zemí, odkud Írán a Rusko získávají součástky pro bezpilotní letouny a další zbraně útočící na ukrajinská města.

Připomínky Evropské komise následují po zveřejnění 47stránkového dokumentu,  v němž ukrajinská vláda podrobně popisuje využití západních technologií v Rusy odpalovaných dronech a apeluje na to, aby byly rakety dlouhého doletu použity k útokům na místa výroby dronů v Rusku, Íránu a Sýrii.

 20387

Slovenské volby jsou na cestě k tomu pozměnit střední Evropu

29. 9. 2023 / Albín Sybera

čas čtení 11 minut

Slováci se v sobotu 30. září vydají k volebním urnám v předčasných volbách, které mají urovnat politické zmatky, jež v zemi panují v posledním roce a půl.

Vzhledem k tomu, že skandály stíhaný bývalý premiér země Robert Fico, který se do popředí politiky vrátil jako prokremelský populista, se v průzkumech pohybuje na vedoucí pozici kolem 20 %, není jasné, zda vnitropolitické nepokoje ale v dohledné době utichnou.

 20085

Otázka, na niž nikdo neodpoví

29. 9. 2023 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

V předvečer slovenských voleb Moskva už oslavuje vítězství svých lidí na jihovýchodní straně Jablunkovského průsmyku. Leč nebojte se, nás přece před ruskou zpravodajskou válkou proti Západu ochrání letouny F-35 - už za dvanáct let.

 19422

EU možná dosáhne určitého úspěchu ve snaze přimět technologické firmy, aby se zabývaly lživými informacemi na svých sítích, ale hodně štěstí s Elonem Muskem

29. 9. 2023

čas čtení 4 minuty

Evropská unie oznamuje výsledky zpráv předložených technologickými firmami o rozsahu falešných informací na sociálních médiích. Jsou to první analýzy od doby, kdy zákon o digitálních službách dal EU nové rozsáhlé pravomoci pokutovat a jinak trestat ty, kteří si vedou špatně, píše Chris Stokel-Walker.


Bylo zjištěno, že Muskův Twitter má ve srovnání se svými konkurenty nejvyšší množství  dezinformačních příspěvků. "Existují povinnosti vyplývající z tvrdých zákonů," uvedla Věra Jourová, evropská komisařka odpovědná za dodržování  kodexu proti dezinformacím. Jako zklamaná učitelka se Jourová na tiskové konferenci po zveřejnění zprávy obrátila na Muska. "Takže můj vzkaz pro Twitter/X je, že se musíte podřídit," řekla. "Budeme sledovat, co děláte."

 19422

EU varuje Muska poté, co se na Twitteru objevila nejvyšší míra dezinformací

29. 9. 2023

čas čtení 10 minut

 

Muskovi bylo sděleno, že jeho platforma Twitter musí dodržovat nové zákony určené k boji proti falešným zprávám a ruské propagandě

EU je obzvláště znepokojena pokračující ruskou propagandou v sociálních médiích před klíčovými volbami, které se uskuteční v neděli na Slovensku a 15. října v Polsku

 
EU vydala Elonu Muskovi varování, aby dodržoval nové rozsáhlé zákony týkající se falešných zpráv a ruské propagandy, poté co bylo zjištěno, že platforma X - dříve známá jako Twitter - má nejvyšší podíl dezinformačních příspěvků ze všech velkých platforem sociálních médií.

Zpráva analyzovala poměr dezinformací pro novou analýzu, která poprvé odhaluje rozsah falešných zpráv na sociálních médiích v EU. TikTok a LinkedIn odstranily miliony falešných účtů.



 19422

Musk před klíčovými volbami po celém světě zrušil na Twitteru tým pro integritu voleb

29. 9. 2023

čas čtení 2 minuty

 
Zpráva přichází poté, co EU uvedla, že platforma dříve známá jako Twitter vykazuje ze sledovaných sociálních sítí nejvyšší míru dezinformací



Elon Musk, majitel společnosti X, potvrdil, že zrušil tým, který pracoval na prevenci narušení voleb, jen několik dní poté, co EU oznámila, že tato platforma, dříve známá jako Twitter, má nejvyšší podíl dezinformací ve třech evropských zemích.

V noci na dnešek Musk zřejmě poprvé reagoval na konstatování EU, že X má nejvyšší podíl dezinformací z velkých platforem sociálních médií, obrázkem tří tučňáků s logy Facebooku, Instagramu, TikToku a YouTube, kteří zdraví jiného tučňáka s logem X.

 20332

Změna klimatu postihuje 80 % větších měst v Rusku. Ohrožuje produktovody, železnice a menšiny

29. 9. 2023

čas čtení 1 minuta

Abnormálně horké léto roku 2023, které přineslo rekordy v celém světě, je součástí trendu globálního oteplování, jenž zasahuje Rusko tvrději než drtivou většinu ostatních zemí. Nový průzkum říká, že tento trend oteplování ohrožuje nejen ruskou infrastrukturu na severu, ale dokonce i přežití početně malých národů.

 20380

Není nejvyšší čas spravit naši krajinu tak, aby v ní rády žily včely? V zájmu všech a klidně proti vůli hlupáků?

28. 9. 2023 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 4 minuty

Otevřený dopis novému ministru zemědělství v době, kdy se blíží stý den jeho hájení.

Bydlíme na Vysočině kousek od velko-širých zemědělských lánů. Vypadají nejspíš skoro stejně, jak je kdysi kolektivizoval „bolševik“. Rozoral kvetoucí meze, vyklučil remízy, zahrnul radlicí úvozy a cesty, které nám dnes chybí, abychom my (kteří nemusíme mít zadek stále strčený v autě) i veškerá fauna mohli v klidu, jednoduše a svobodně putovat krajinou. Když se rozhlédnete v tomhle konkrétním místě (ale i leckde jinde), je tu minimum kvetoucích rostlin, které by mohly zaujmout včely a nasytit je. Je to vlastně neuvěřitelná arogance doby, tj. všech, kteří na tom mají svůj podíl nebo jim to prostě jen nevadí.

 20592

Kreml v ruských regionech vytváří "výbušnou směs"

29. 9. 2023

čas čtení 2 minuty

Kreml vytváří výbušnou směs, která pravděpodobně vydrží nejméně dvě desetiletí. Vzniká tak, že Moskva v regionech rozdává obrovské množství peněz lidem, kteří slouží ve válce na Ukrajině, a přesvědčuje obyvatelstvo, že Rusové jsou zapojeni do "hrdinských" činů stejně jako jejich předkové, upozorňuje Sergej Černyšov.

 20359

Jak se vyvíjí ruská obranná taktika na Ukrajině

29. 9. 2023

čas čtení 12 minut

Na určité úrovni lze rostoucí ztráty Ukrajiny připsat vývoji ruské obranné taktiky na bojišti. Ruští vojenští velitelé se poučili z chyb, které nedokázaly odrazit ukrajinskou protiofenzívu na podzim loňského roku, a upravili svou taktiku a dále posílili druhou a třetí obrannou linii, uvádí Hlib Parfonov.

 18380

Vědci se snaží modifikovat bakterie, které žerou plasty, aby je likvidovaly v obrovském množství

28. 9. 2023

čas čtení 10 minut

 

Když byl na skládce odpadků nalezen mikrob, který si pochutnával na plastové láhvi, sliboval revoluci v recyklaci. Nyní se vědci pokoušejí tyto síly ještě zvýšit, aby vyřešili naši odpadovou
krizi, píše Stephen Buranyi.
 

V roce 2001 učinila skupina japonských vědců na skládce odpadků překvapivý objev. Ve výkopech plných hlíny a odpadu našli slizkou vrstvu bakterií, které vesele přežvykovaly plastové lahve, hračky a další drobnosti. Bakterie při rozkladu odpadků získávaly energii z uhlíku obsaženého v plastu, který využívaly k růstu, pohybu a dělení na ještě více plastů chtivé bakterie. Bakterie se živily plastem.

 20699

Musel jsem pít vlastní moč, abych přežil

28. 9. 2023

čas čtení 5 minut

 
"Musel jsem pít vlastní moč, abych přežil." Afričané vyprávějí o tom, jak byli na tuniských hranicích vyhnáni do pouště

Zatímco se EU chystá poslat peníze v rámci dohody v hodnotě 1 miliardy eur, lidé, kteří se snaží dostat do Tuniska, zažívají vyhánění do pouště

"Je to utrpení": uprchlík vypráví, jak jeho rodina zemřela v poušti

 
Migranti ze subsaharské Afriky hovoří o hrůze toho, že byli násilně deportováni i do odlehlých pouštních oblastí, kde někteří zemřeli žízní, když se pokoušeli překročit hranice do Tuniska.

 19995

Proč v Rusku ty statisíce vojáků zabitých na Ukrajině nevadí

28. 9. 2023

čas čtení 3 minuty

Někdy se setkávám s názory lidí ze Západu, že čím více lidských ztrát Rusko utrpí, čím více zraněných a traumatizovaných Rusů se vrátí domů, tím dříve se změní veřejné mínění a Rusové se začnou stavět proti válce.

Mnoho Ukrajinců, včetně mě, si to v prvních měsících války myslelo také. Oslovovali jsme ruské matky, ruské ženy, říkali jsme jim, že jejich synové a manželé budou zabiti nebo zmrzačeni. Dostali jsme jen velmi malou zpětnou vazbu a prakticky žádné výsledky, píše Anton Geraščenko.

Pro Rusy jsou tito mrtví vojáci "hrdinové, kteří bránili vlast". A Rusové se rozhodli je takto vnímat, posíleni propagandou a ideologií - Rusko je v heroizaci mrtvých velmi dobré. Odmítají si uvědomit, že to byla jejich země, která napadla jiný stát, jejich země, která zabíjí, rabuje, znásilňuje a zraňuje civilisty na Ukrajině; že tito ruští vojáci jsou vrazi a zločinci. 

Ve skutečnosti se mnoha ruským ženám život zlepší, když jejich muži odejdou - mnoho z nich mělo problémy s alkoholem, týrali své rodiny, nepracovali v řádných zaměstnáních.

Jakpak je tomu asi v Česku?

Každý šestý přírodní druh je ve Velké Británii ohrožen vyhynutím, varují odborníci na přírodu

28. 9. 2023

čas čtení 5 minut

 
Zpráva o stavu přírody vykresluje neutěšený obraz divoké přírody ve Velké Británii

Podle obsáhlé analýzy předních vědců zabývajících se volně žijícími živočichy hrozí ve Velké Británii vymizení každého šestého přírodního druhu.

 

Zpráva uvádí nejznepokojivější výsledky u ptačích druhů - 43 % z nich je ohroženo vyhynutím,ale nejistá budoucnost nyní hrozí i dalším oblíbeným druhům, jako je hrdlička zahradní, plšík lískový, orchidej střevíčník pantoflíček a úhoř evropský. Zpráva tvrdí, že je to z velké části důsledek lidské činnosti, která způsobuje rozklad životního prostředí, urychluje šíření nemocí, jako je ptačí chřipka, prostřednictvím průmyslových chovů a spalováním fosilních paliv, což mění klima.

 19296

Nedej zahynout nám ni budoucím

28. 9. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty


Vévodo české země, kníže náš, svatý Václave! Co vlastně myslíme, když se k němu obracíme slovy, aby nedal zahynout nám ni budoucím? Děláme z něj Boha? Dokonce ale ani ten, který je všemohoucí, nezasáhl v Auschwitz a Birkenau,

Zkusme to vzít ale popořádku. Musíme začít tím, že můžeme zahynout. Můžeme zahynout jako národ, ba jako lidstvo. Tu možnost je třeba brát vážně, byť mnozí řeknou, že k nám takto ze středověku doléhá bezbřehý alarmismus, protože růst trvá přece věčně. Svatý Václav představuje jinou věčnost. Věčnost, která počítá s koncem.

12876