Šéf OSN: Kombinace jaderné modernizace a rostoucí globální nedůvěry je receptem na zkázu

31. 8. 2023

čas čtení 2 minuty

Šéf OSN António Guterres v úterý u příležitosti Mezinárodního dne proti jaderným zkouškám varoval, že kombinace rostoucí nedůvěry ve světě a zrychlující se modernizace jaderných zbraní je "receptem na zkázu".

"V letošním roce čelíme znepokojivému nárůstu globální nedůvěry a rozdělení společnosti," prohlásil generální tajemník OSN António Guterres, který zároveň upozornil, že v současné době je po celém světě uskladněno téměř 13 000 jaderných zbraní. Spojené státy a Rusko kontrolují přibližně 90 % světového jaderného arzenálu, informuje Jake Johnson. 

"Země pracují na zlepšení jejich přesnosti, dosahu a ničivé síly," dodal Guterres. "Právně závazný zákaz jaderných zkoušek je zásadním krokem v našem úsilí o svět bez jaderných zbraní. Smlouva o úplném zákazu jaderných zkoušek, přestože ještě nevstoupila v platnost, zůstává mocným důkazem vůle lidstva jednou provždy odstranit z našeho světa stín jaderného zničení."

Guterres vyzval všechny státy, které smlouvu neratifikovaly, aby tak učinily "okamžitě a bez podmínek".

Spojené státy jsou jedním z mála států, které dosud neratifikovaly Smlouvu o úplném zákazu jaderných zkoušek (CNTBT), jež zakazuje všechny jaderné exploze. Jak Guterres v úterý poznamenal, "od roku 1945, kdy USA svrhly jaderné bomby na Hirošimu a Nagasaki, způsobilo více než 2 000 jaderných testů lidem strašlivé utrpení, otrávilo vzduch, který dýcháme, a zpustošilo krajinu na celém světě".

Výkonný ředitel Asociace pro kontrolu zbrojení Daryl Kimball v úterý napsal, že "Bidenova vláda neučinila nic z osvětové a vzdělávací činnosti, která bude nezbytná k zajištění ratifikace smlouvy Senátem".

"Vzhledem k tomu, že Spojené státy neprovedly jadernou zkoušku již více než 30 let a nemají žádný technický, vojenský ani politický důvod k obnovení  těchto zkoušek, jsou důvody národní bezpečnosti pro ratifikaci a pro posílení překážek proti zkouškám ze strany jiných států ještě silnější, než když se Senát touto otázkou naposledy zabýval v roce 1999," dodal Kimball.

Bílý dům mezitím pokračuje v iniciativách na modernizaci jaderných zařízení, které kritici označují za "zbytečné a nebezpečné". Rozpočtový úřad Kongresu odhaduje, že jaderné síly Spojených států budou v příštím desetiletí stát 756 miliard dolarů.

Pentagon minulý týden označil jadernou modernizaci za nejvyšší prioritu, což odpovídá široce kritizovanému přehledu jaderné politiky Bidenovy administrativy.

 

Celý text v angličtině ZDE

0
Vytisknout
2826

Diskuse

Obsah vydání | 5. 9. 2023