Vraždí Indie své občany doma i v zahraničí?

20. 9. 2023

čas čtení 4 minuty
Vražda v Kanadě posílila podezření z indického zásahu proti sikhským separatistům
 
Chalistánské skupiny, které chtějí nezávislost Paňdžábu, obviňují Indii ze zabíjení ve Spojeném království i  jinde

Kanada a Indie vyhostily vzájemně své velvyslance kvůli zabití sikhského vůdce.
 

Měsíce předtím, než byl Hardeep Singh Nijjar zastřelen na parkovišti v Kanadě, zemřeli na cizím území tři další Indové spojení se sikhským separatistickým hnutím - za okolností, které přinejmenším někteří považují za podezřelé.

V pondělí Justin Trudeau prohlásil, že existují "věrohodné důkazy", že za vraždou Nijjara stojí indická vláda, což je výbušné obvinění, které torpéduje již tak narušené diplomatické vztahy mezi Indií a Kanadou. Indie toto obvinění označila za "absurdní" a obě strany v reakci na něj vyhostily vysoce postavené diplomaty.


Někteří však již v červnu spojovali Nijjarovu vraždu se smrtí dalších významných osobností spojených se separatistickým hnutím Chalistán, které bojuje za nezávislost indického státu Paňdžáb a v poslední době v Indii zaznamenalo oživení.

Indická vláda v posledních měsících otevřeně pronásledovala a zatýkala chalistánské aktivisty a sympatizanty na vlastním území a sikhské skupiny obvinily vládu, že zásahy proti disentu přenáší i mimo indické území. Nijjar byl indickými úřady od roku 2020 označen za teroristu a údajně stál v čele militantní skupiny Khalistan Tiger Force.

Po vraždách dvou známých chalistánských bojovníků v sousedním Pákistánu v lednu a květnu - obě ve městě Láhaur - vzniklo podezření, že se na nich Indie podílí. Jedním ze zabitých byl Harmeet Singh, obviněný z vražd v Indii a výcviku chalistánských bojovníků, a druhým Paramjit Singh Panjwa.

Pákistán již dříve obvinil Indii z provádění vražd militantů na svém území. V projevu po Trudeauově obvinění označil bývalý pákistánský ministr zahraničí Bilawal Bhutto Zardari Indii za "darebácký [hinduistický nacionalistický] teroristický stát".

Chalistánské skupiny ve Spojeném království obvinily Indii, že se podílela na smrti Avtara Singha Khandy, který žil v Birminghamu a aktivně se účastnil prochalistánských protestů, včetně protestů u indického vysokého komisariátu. Khanda měl rakovinu, ale jeho příznivci tvrdili, že byl otráven. Britská policie nepovažuje jeho smrt za podezřelou.

Chalistánské hnutí se v 80. a 90. letech 20. století prosadilo v Paňdžábu a při potlačování separatistického povstání byly zabity tisíce paňdžábských sikhů. Mnoho tisíc dalších se přestěhovalo do zahraničí, například do Velké Británie a Kanady, a chalistánská ideologie zůstala mezi diasporou rozšířená.

Hnutí za nezávislý Paňdžáb nedávno v severoindickém státě znovu ožilo s nástupem populárního separatistického vůdce Amritpala Singha, který byl obviňován z různých bombových útoků a výbuchů násilí. Při březnovém pronásledování Singha, které nakonec vedlo k jeho zatčení, vláda nasadila tisíce policistů a v celém státě byl zastaven přístup k internetu.

Nejsilnější podporu má však chalistánské hnutí v diaspoře, zejména v zemích s početnými sikhskými komunitami, jako jsou Kanada, Austrálie, Spojené království a USA, kde sympatie k sikhskému separatistickému hnutí rostou, zejména na internetu.

V březnu byl indický konzulát v Londýně napaden a zdemolován prochalistánskými demonstranty, což vyvolalo ostré odsouzení indické vlády, a indický konzulát v San Franciscu byl rovněž napaden prochalistánskými demonstranty.

Nedávno se na některých místech Kanady objevily plakáty oslavující Talwindera Parmara, sikhského bojovníka obviněného ze zosnování bombového útoku na letadlo společnosti Air India v roce 1985.

V reakci na to indická vláda požadovala, aby zahraniční vlády posílily dohled nad prochalistánskými skupinami a aktivisty působícími na jejich území.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
2638

Diskuse

Obsah vydání | 22. 9. 2023