Mezinárodní soudní dvůr by měl v pátek vydat nové rozhodnutí o izraelské válce v Gaze

24. 5. 2024

čas čtení 6 minut
 

Soud možná nařídí zastavení ofenzivy, což by bylo dalším znamením rostoucí mezinárodní izolace Benjamina Netanjahua

Agentura civilní obrany pásma Gazy uvedla, že dva nálety před úsvitem zabily jen ve městě Gaza 26 lidí, včetně 15 dětí.

Mluvčí agentury Mahmud Bassal uvedl, že jeden úder zasáhl rodinný dům v Al-Daraj a zabil 16 lidí, druhý zabil 10 lidí v areálu mešity.

Izraelská armáda se k události bezprostředně nevyjádřila.

    🚨Izraelští vojáci se chlubí svými úspěchy, když zapálili knihovnu univerzity Al-Aksá v #Gáze a dokumentují své činy tím, že se fotí před plameny.

    Izrael zcela zničil všechny univerzity, vysoké školy, instituty a knihovny v Gaze.

Očekává se, že Mezinárodní soudní dvůr vydá v pátek v 15:00 nové rozhodnutí o vedení války Izraelem v Gaze, zatímco USA vyjádřily znepokojení nad rostoucí diplomatickou izolací Izraele mezi zeměmi, které jej tradičně podporovaly.

Uprostřed spekulací, že by Mezinárodní soudní dvůr mohl nařídit zastavení izraelské ofenzívy, určil druhý nejvyšší světový soud - mezinárodní trestní soud - tři soudce, kteří budou projednávat žádost o vydání zatykače na vůdce Hamásu, izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Yoava Gallanta.

 
Minulý týden požádala Jihoafrická republika Mezinárodní soudní dvůr, který sídlí v Haagu a je známý také jako světový soud, aby nařídil zastavení izraelské ofenzívy v Gaze, a zejména v Rafáhu, s tím, že je to nezbytné pro zajištění přežití palestinského lidu.

Rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora byla v minulosti ignorována, protože tento nejvyšší právní orgán OSN nemá možnost svá rozhodnutí vymáhat, ale mají mezinárodní váhu. Rozhodnutí v neprospěch Izraele by mohlo přispět k jeho politické izolaci po sérii neúspěchů v tomto týdnu.

Izrael naznačil, že se bude bránit jakémukoli příkazu k zastavení bojů.

„Žádná mocnost na světě nezabrání Izraeli v ochraně svých občanů a v postupu proti Hamásu v Gaze,“ řekl ve čtvrtek novinářům jeho mluvčí Avi Hyman.

Nejnovější právní kroky přicházejí v době, kdy izraelská média informovala, že Izraelské obranné síly dospěly k závěru, že vojáci „porušili předpisy“, když minulý týden v Gaze zabili jednoho zaměstnance OSN a druhého zranili, když bylo ostřelováno označené vozidlo OSN a zasaženo granátem shozeným z dronu.

Izrael se v posledních dnech potýká s rostoucími problémy na mezinárodní scéně. Poté, co ve středu Irsko, Norsko a Španělsko prohlásily, že uznají palestinskou státnost, vyjádřil americký poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan znepokojení nad izolací Izraele.

„Jako země, která na mezinárodních fórech, jako je Organizace spojených národů, stojí pevně na obranu Izraele, jsme rozhodně byli svědky toho, jak se sílící sbor hlasů, včetně hlasů, které dříve Izrael podporovaly, odklonil jiným směrem.

To nás znepokojuje, protože se nedomníváme, že to přispívá k dlouhodobé bezpečnosti nebo životaschopnosti Izraele... Takže o tom jsme s izraelskou vládou diskutovali.

 Prezident Biden ... se vyjádřil na podporu dvoustátního řešení. Stejně tak důrazně  uvedl, že toto dvoustátní řešení by mělo být dosaženo přímým jednáním prostřednictvím stran, nikoli jednostranným uznáním.“

Sullivan nicméně kritizoval rozhodnutí Izraele reagovat na oznámení o uznání zadržením finančních prostředků Palestinské samosprávě a uvedl: „Izrael se rozhodl, že na uznání státu bude reagovat tak, že mu odepře finanční prostředky: „Myslím, že je to špatné ze strategického hlediska, protože zadržování finančních prostředků destabilizuje Západní břeh Jordánu. Podkopává to snahu o bezpečnost a prosperitu palestinského lidu, což je v zájmu Izraele. A myslím si, že je špatné zadržovat finanční prostředky, které poskytují základní zboží a služby nevinným lidem.“

Sullivan rozšířil úterní komentáře amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena před senátním výborem pro zahraniční vztahy, v nichž uvedl, že administrativa je připravena spolupracovat s Kongresem na uzákonění případných sankcí vůči Mezinárodnímu trestnímu soudu v reakci na jeho snahu usilovat o Netanjahuovo zatčení.

„Probíhají konzultace na bipartijním a dvoukomorovém základě s [Kapitolem] o všech možnostech, jak reagovat na to, co ICC právě udělal. Zatím jsme neučinili žádné rozhodnutí,“ řekl Sullivan.

Republikáni v Senátu a Sněmovně reprezentantů veřejně navrhli zákony proti ICC, jehož členem USA nejsou, ačkoli podpořily některé jeho předchozí pokusy o zahájení trestního stíhání, zejména proti ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi kvůli invazi na Ukrajinu.

Izrael ve čtvrtek brzy ráno zahájil ničivé letecké údery na Gazu a zároveň prohlásil, že je připraven obnovit zastavené rozhovory s Hamásem o příměří a propuštění rukojmích, které by zastavily válku zuřící od 7. října.

Agentura civilní obrany pásma Gazy uvedla, že dva nálety před úsvitem zabily jen ve městě Gaza 26 lidí, včetně 15 dětí.

Mluvčí agentury Mahmud Bassal uvedl, že jeden úder zasáhl rodinný dům v Al-Daraj a zabil 16 lidí, druhý zabil 10 lidí v areálu mešity.

Izraelská armáda se k události bezprostředně nevyjádřila.

Prudké pouliční boje zuřily také v Džabalíji a Rafáhu v Gaze, kde ozbrojená křídla Hamásu a jeho spojence Islámského džihádu uvedla, že ostřelovala izraelské jednotky z minometů.

Při překvapivém útoku Hamásu, který Gazu řídí od roku 2007, na jižní Izrael 7. října loňského roku zahynulo asi 1 200 Izraelců, většinou civilistů, a 250 jich bylo uneseno. Při izraelské vojenské reakci bylo zabito asi 36 000 Palestinců - většinou žen a dětí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
1277

Diskuse

Obsah vydání | 27. 5. 2024