Demonstrace proti vypnutí internetu v knihovnách

2. 8. 2011

čas čtení 2 minuty

Praha - 2.8.2011 - tisková zpráva České pirátské strany

Pirátská strana ve spolupráci se Sdružením knihovníků a informačních pracovníků (SKIP) a OS Občanský monitoring -- RING pořádá demonstraci proti vypnutí Internetu v knihovnách. Demonstrace se uskuteční v pondělí 8. 8. 2011 od 18:00 před budovou ministerstva vnitra (Nad Štolou 3, Praha).

Pořadatelé demonstrace nesouhlasí s krokem, jakým se Ministerstvo vnitra a nynější vláda rozhodla řešit nedostatek financí tím, že prostě prakticky okamžitě a bez jakéhokoli varování zruší "Projekt internetizace knihoven" (PIK). Tento projekt stojí ročně přibližně 100 mil. Kč a přispívá na něj i EU.

Ostře s tím kontrastuje nehospodárnost ministerstva, které prodloužilo zastaralé a nevýhodné smlouvy na dodávky datových služeb pro úřady veřejné správy. Tím daňové poplatníky připravilo o násobně vyšší částku, než kolik stojí připojení knihoven.

Požadujeme:

  • aby projekt pokračoval i nadále a uživatelé knihoven především v odlehlých obcích a městech se náhle neocitli bez přístupu k Internetu.
  • aby byl dodržen zákon 257/2001 Sb. o knihovnách, který knihovnám zpřístupnění Internetu ukládá.
  • aby byl dodržen dokument Evropa 2020, který je strategií rozvoje EU a kde je zdůrazňován boj proti "digital divide" (digitální propast).
  • aby došlo k revizi smluv a snížení nákladů na připojení k Internetu na úroveň, která je v místě připojení v požadované kvalitě obvyklá.

Demonstrace je řádně ohlášená a potvrzená. Pro akci byla připravena také facebooková událost: ZDE

Informace o demonstraci sdílejte všemi možnými kanály.

Pokud by naše požadavky nebyly vládou vyslyšeny, žádáme místní poskytovatele internetového připojení, aby zvážili poskytnutí připojení zdarma nebo za nízký poplatek výměnou za reklamu či jiné služby, které může knihovna nabídnout.

Jak by měl stát postupovat, vysvětlil Mikuláš Ferjenčík, místopředseda Pirátské strany: "Kdyby náš stát rušil všechny projekty, které jsou nehospodárné, nedělal by patrně vůbec nic. Řešením proto není bezhlavé rušení projektů, které stojí více, než by mohly, ale zrevidování předražených smluv tak, aby už předražené nebyly."

Odkazy:

Piráti apelují na vládu: "Nerušte Internet v knihovnách!" - ZDE

Vláda chce vypnout v českých knihovnách Internet. Už za 14 dní. - ZDE

Vnitro přišlo o stamiliony. Telefonuje a surfuje za staré, vyšší ceny - ZDE

Facebooková událost - ZDE

0
Vytisknout
8681

Diskuse

Obsah vydání | 4. 8. 2011