Rusko a Írán varovaly před útokem

8. 11. 2011

čas čtení 2 minuty

Rusko a Írán v pondělí varovaly Západ před vojenským útokem proti Íránské islámské republice. Útok na jaderný program by podle nich vedl k civilním ztrátám a vytvořil nové hrozby pro globální bezpečnost.

Nezávislá vyjádření Sergeje Lavrova a Alího Akbara Salehího se vztahují ke spekulacím o možném izraaelském útoku na íránská jaderná zařízení, které se objevily před zveřejněním zprávy Mezinárodní agentury pro atomovou energii. Očekává se, že tato zpráva bude obsahovat více detailů o íránském programu výroby jaderných zbraní.

"Bylo by velmi vážným omylem vedoucím k nepředvídatelným následkům," řekl Lavrov na tiskové konferenci v Moskvě, když byl dotázán na zprávy ohledně izraelských příprav k útoku.

Salehí v Sankt Petěrburgu prohlásil, že Írán "odsuzuje všechny hrozby vojenským útokem na nezávislé státy." Když Salehí hovořil, vedle něj stál ruský premiér Putin a další představitelé Šanghajské organizace pro spolupráci (ŠOS), což je regionální uskupení ovládané Ruskem a Čínou, v němž má Írán status pozorovatele.

Také německé ministerstvo zahraničí odmítlo ozbrojenou akci proti Íránu a navrhlo, aby byl spor řešen diplomatickým nátlakem.

Podle tvrzení listu Washington Post dosud nezveřejněná zpráva MAAE obsahuje detaily ohledně role, kterou sehráli bývalí sovětští vědci, kteří měli údajně školit Íránce v konstrukci vysoce přesných zapalovačů toho typu, jaký je používán k odpálení jaderné štěpné reakce.

Další technologická pomoc měla podle tohoto zdroje přijít z Pákistánu a Severní Koreje a Írán měl pokračovat ve vývoji i po roce 2003, když se americké zpravodajské agentury domnívaly, že byl kvůli mezinárodnímu nátlaku zastaven.

Ozbrojený útok na Írán by patrně Teherán vyprovokoval k ohromným odvetným opatřením v Perském zálivu, která by ohrozila přepravní trasy a přerušila přísun ropy a zemního plynu na exportní trhy, varují političtí analytici.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
13440

Diskuse

Obsah vydání | 10. 11. 2011