Ukazatele blahobytu

19. 11. 2011 / Václav Dušek

čas čtení 4 minuty

Pamatujte: podnikatelská chamtivost ničí vztahy a matku zemi! A revoluce jsou Budulínci, sežerou na potkání bytosti všeho druhu. Včerejší nositel pravdy je označen za lháře, víra je uloupena pomocí peněz! Svědomí zbytečnost, mravnost hloupost, láska jen páska, přátelství jidášské, pokroku nejvíce v rozkroku -- a kolotoč se točí v rychlém sledu. Citlivým básníkům pukají srdce, slova k dostání v různém balení; slova však už nejsou dýka, pouze kuchyňské nože.

Míru je třeba mít zbraní správnou míru! Mašallah! Děj se vůle Alláhova! Ve jménu Pána spasitele, zachovej zemi v přijatelných mezích. Průmyslové revoluce kosí neposedné lidstvo, vědátoři v laboratořích připravují nejedno překvapení. (Neplakej, je nás přece přes sedm miliard. Kdo nás spočítal? Ani se neptej, žij v iluzích, budeš bezproblémovou bytostí novodobé doby kamenné!) Mičurinská genetika je na pochodu, chemické kolosy se nezdráhají otrávit půlku planety-- zdroje potravin promořeny k uchování dlouhodobého procesu uskladnění... i když, kočka rybku chtěla, však smočit tlapku nikoli. Výpary politického hnojiště připomínají slova čarodějnic z Macbetha, které deklamují: Smrad je vůně, vůně je smrad, viňme se mhou a čmoudem z blat!

Státníků podobných Periklesovi nedostatek, zato Histriónů nadbytek! Nová doba kamenná dokáže zázraky. Připomeňme si tvrzení, že: hada přeťali, ale nezabili. Věk Metuzaléma v této diamantové době nezaručuje moudrost, člobrdo!

Není tomu dlouho, kolem dvaceti let, kdy ekologická demonstrace v Teplicích otřásla sebevědomím mocných. Lidé se probudili, vyrazili do ulic s požadavkem naprosto skromným: chceme dýchat čistý vzduch! A povedená revoluce, jak pro koho, že, přinesla zlepšení v krajině posedlé tísnivými smogy.

Opět možno cítit zemi, lesy, vody; houby vyhynulé začaly růst, květena se zmátožila, blýsklo se na lepší časy -- do Krušných hor začnou jezdit turisté, měsíční krajina přiláká zvědavce, kšefty se rozhýbou, bude krásně v zemi Sviní, v Sudetách hubených léta letoucí průmyslem, neochotou zvolnit tempo, zamyslet se nad důsledky jedovaté urputnosti kapitánů průmyslu; investice se musí vrátit mnohonásobně!

Bože, ještě že u nás absentuje Melpoméne, ochránkyně tragického básnictví, to bychom si užili!

Karatelé, poučovatelé, potrhlí mešugové, odpůrci průmyslu a ekonomických rozvah k ovládnutí světa -- zmizte, odpařte se, starostruktury nehezké! My pokrokáři přeskupujeme, přeměňujeme, vytváříme lidstvu ráj na zemi!

Otázka: Kde jsou hlídací psi demokracie? V boudách určených k přežívání -- naparují se, investigují na příkaz, vyškolení hrdinové!

Nu, snad toto nebude foukání mrtvému koni do... kaly z těžce zkoušené Ostravy měly putovat do severních krajin, do míst, kde si lidičkové užili s podobnými sajrajty mnohé hrůzy!

Demonstrace v těchto dnech v Teplicích -- jak jinak než opět ekologická, počítala s přítomností hejtmanky, leč politička musela nutně do Prahy. Doma jí hoří sporák a ona odjede! Odvážným prý štěstí přeje, hezké dny, první dámo ústecké kotliny a přidružených držav.

Mladý pořadatel se na náměstí v Teplicích přitrouble usmíval při vystoupeních řečníků -- nějak mu scházely souvislosti, znalosti, zkušenost, odvaha, pokora -- názor! A hlas Lidu, hlas Boží: uskladnění by stálo údajně 880 milionů -- v dnešní dluhové době a celosvětových pastích jen pakatel. Následovalo by spalování kdesi v Čížkovicích, záruka neškodnosti... na pováženou. Ale dost lidí mohlo vydělat, někteří se i napakovat!

Sametové revoluční nadšení vyprchalo a příslib zlepšení ekologických norem zdá se být ohrožen. Lidé tvrdí, že průmyslové zóny v jejich lokalitách jsou nebezpečné. Země prodána, rozervána, technika průmyslových objektů na bodu pochybností -- proč cítíme sladký vzduch? Jistě, průmysloví kapitáni nám vykuřují zemi vůní -- a že nezůstali s jejich vůněmi a neškodnými spady doma, za doly a horami?!

Občane, řvi, dokud je naděje na změnu! Odměny se asi v teto smutné zemi nedočkáš, ale měj na paměti, že nechat se koupit a mlčet znamenaná ztrátu svobody.

Podnikatelským eldorádům musí být učiněna přítrž, jinak změna nepřinesla změnu, ale pouze výměnu výhodných postů, sinekur a nové bezcharakterní škůdce země! Ukazatele blahobytu mají nepěknou skvrnu!

0
Vytisknout
10179

Diskuse

Obsah vydání | 21. 11. 2011