Nové střety na náměstí Tahrír

20. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

Egyptská policie druhý den v centru Káhiry bojuje s demonstranty. Ti požadují, aby vojenská junta neprodleně oznámila, kdy hodlá předat veškerou moc zvolené vládě.

Policie v neděli opět použila slzný plyn proti několika tisícovkám protestujících na náměstí Tahrír a okolo něj. Ti odpovídali vrháním kamenů.

Srážky následují po dni násilí v Káhiře a po celé zemi, při nichž podle oficiálních zpráv zahynuly nejméně dvě osoby a stovky jich byly zraněny. Šlo zároveň o nejhorší střety mezi policií a demonstranty za celé měsíce od osmnáctidenních nepokojů, jež vedly ke svržení prezidenta Husního Mubaraka.

Násilí vyvolalo napětí pouhé dva týdny před prvními pomubarakovskými parlamentními volbami. Vzniklo kvůli pokusu policie vyklidit tábořiště na náměstí Tahrír, který demonstranti odrazili a zmocnili se při něm jednoho policejního vozidla, jež později zapálili. Odpoledne na druhý pokus posílená policie nasadila slzný plyn, plastové projektily a brokové náboje. Přesto demonstranti posílení káhirskými fotbalovými fanoušky a radikálními islamistickými organizacemi odrazili i druhý útok a postavili na náměstí barikády.

Protest vznikl kvůli obavě, že si armáda hodlá i po volbách ponechat v politice rozhodující slovo. Tato obava je založena nejméně na jednom oficiálním dokumentu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7723

Diskuse

Obsah vydání | 21. 11. 2011