Zákazník objevil chybu energetické společnosti. Naúčtovala mu proto 150 000 Kč

30. 1. 2012

čas čtení 6 minut

Čtenář, kterého nebudeme jmenovat, ani dodavatelskou firmu, u níž se to stalo, zjistil, že mu dodavatelská firma čtyři roky chybně účtovala elektřinu za zlevněný tarif. Firmu na chybu upozornil a ta mu za to naúčtovala dodatečných 150 000 Kč, ale byla ochotna platbu přijmout na splátky. Čtenář argumentuje:

KDYBYCH SI TOHO NEVŠIML, TAK BY MI FIRMA DALŠÍCH TŘEBA 10 LET ŠPATNĚ účtovala elektřinu, takže jsem zachránil JEJÍ ZISK. Měli mi poděkovat a omluvit se, ale oni se rozhodli za JEJICH chybu mi to zpětně dofakturovat !!!

To, že je to jejich chyba, mi potvrdila i Energetická inspekce. A začalo vyjednávání o narovnání. Udělal jsem první vstřícný krok a podepsal splátkový kalendář na elektřinu za loňský rok. Zbytek 2.,3. a 4. rok jsem chtěl, ať mi dodavatel elektřiny odpustí. JA NA JEJICH CHYBU PŘIŠEL. Kdybych je na chybu neupozornil, účtovali by mi a šidili by se ve vyúčtování třeba dalších 10 let, takže jsem já jim uspořil nemalé finance!

To dodavatel elektřiny odmítl. Sdělil mi, že místo 90 tisíc za 2., 3. a 4. rok mi je ochoten slevit na 70 tisíc. Když jsem s tím byl za právníkem, sdělil mi, že mi dodavatel žádnou slevu nedává. Čtvrtý rok by totiž nevysoudili, protože se nedá doúčtovat elektřina starší 3 let, starší je promlčená.

Až potud se jednalo o normální spor, dodavatelská firma po mně tedy chtěla 70 tisíc za 2. a 3. rok a já to odmítl podepsat, protože už na to prostě nemám, aby platil z platu 10 tisíc měsíčně čistého 5000 nové zvýšené zálohy, 1500 splátky za loňský rok a 1800 splátky za 2. a 3. rok!

Když jsem to odmítl, nastalo něco nevídaného. Dodavatelská firma mi sdělila, že mi tedy vyfakturuje 90 tisíc a nedostanu žádný splátkový kalendář! Tím, podle mě, naplnila skutkovou podstatu trestného činu "Útisk". Toho se "dopustí ten, kdo jiného nutí, zneužívaje jeho tísně nebo závislosti, aby něco konal, opominul nebo trpěl."

Oznámil jsem to na Poliicii ČR a sdělil, že mě dodavatelská firma utiskuje a že v útisku jdu podepsat splátkový kalendář na 70 tisíc. Policie ČR mi před žalobou od dodavatelské firmy a možnou exekucí sdělila, že mě nemá jak ochránit, byť celá situace vznikla jasně chybou dodavatelské firmy.

Redaktoři v Právu o tom chtěli napsat, ale článek nevyšel. V ČT o tom natočili reportáž, ale vystřihli nejdůležitější pasáže, takže případ vypadá jako selanka. O vydírání ze strany dodavatelské společnosti ČT pomlčela.

Nedovedu si představit, že by si tohle dovolila západní elektrárenská společnost, fungující noviny by jí ostře zkritizovaly za bezpříkladnou honbu za ziskem, že by měla z ostudy kabát....a nebo se mýlím? A lidé jsou otroci velkých korporací dnes již celosvětově?

Jsem jediný živitel ženy, dítěte a druhé na cestě.

Případ zveřejňujeme proto, že by nás zajímal právní názor odborníků, zda má postižený zákazník nárok na nápravu této nespravedlnosti.

PS. Postižený zákazník dodává v pondělí ráno:

1. Cena elektřiny před tím, než mi jí začali špatně účtovat, byla kolem koruny, na konci za 2,5 skoro třikrát tolik. Kdyby mě správně účtovali, tak bych viděl, aha, už neplatím 2, ale 4 tisíce za elektřinu měsíčně a přestal bych s ní topit, takhle mě uměle udržovali v přesvědčení, jak výhodné je elektřinou topit, a pak to naúčtovali najednou, čímž mě kvůli jejich chybě takřka finančně položili a já si musel vzít úvěr od banky, který splácím dodnes, aby nedošlo k exekuci....

2. Ten paragraf, na který se odvolávají ve smlouvě o dodávce elektřiny, podle něhož mi to prý můžou naúčtovat zpětně,ten musí každý podepsat, je to jednostranná smlouva, když s ní nesouhlasíte, vůbec vás nepřipojí, takže diktát.

3. Ten paragraf na který se odvolávají ve smlouvě o dodávce elektřiny, podle něhož mi to prý můžou naúčtovat zpětně, není podle mě ve smlouvě psaný proto, aby zpětně po 3 letech účtovali elektřinu, na to jej jenom zneužili, ten je tam na to, že se prostě nebudou vzájemně se zákazníky zabývat fakturami staršími 3 let, protože je to už příliš velká historie.

4. Občanský zákoník by jim umožňoval naúčtovat maximálně 2 roky, obchodní 3, já měl právo jako zákazník, aby to řešili podle občanského, nejsem firma, ale oni trvali na tom, že se to bude řešit, pro ně výhodným obchodním právem, umožňující jít na 3 letou dobu.

5. Oni mi naúčtovali a dali novou i 3 letou fakturu, která obsahovala elektriku i 4 roky starou, na což ani podle svých smluv právo neměli, další porušení mých práv.

6. Den před podpisem smlouvy jsem byl na policii a brečel tam, že zítra mám jít k dodavateli eletřiny a že budu pod nátlakem a hrozbami z jejich strany podepisovat pro mě naprosto nevýhodnou smlouvu, že jím to splatím, ať mě ochrání, policie mi nijak nepomohla.

7. při podpisu smlouvy (navržená jen dodavatelem elektřiny), když jsem jí četl, bylo tam napsáno, že jí podepisuji "dobrovolně a bez nátlaku", když jsem jim řekl, že to je lež, ať jí opraví, že smlouvu podepisuji pod obrovským nátlakem, protože mi z jejich strany hrozí soudem a exekucí a finanční likvidací mé rodiny, tak se na mě pracovník dodavatele rozeřval, ať to koukám podepsat !!!

8. bylo na libovůli dodavatelského podniku, kolik si vymyslela, že mi doúčtuje, jak to, že najednou věděli kolik mi má doúčtovat, to mi nikdy neobjasnili.

JAK MUZE MIT TAKOVA SMLOUVA PLATNOST, KDYZ ME K TOMU OCIVIDNE DONUTILI? PROSTE PRAKTIKY STB...

Najde se právník, jenž dokáže odvolat můj vynucený podpis pod smlouvami? Už to by asi stačilo....

co dodat? divíte se mojí skepsi?

0
Vytisknout
20382

Diskuse

Obsah vydání | 2. 2. 2012