Nobelův výbor čelí vyšetřování kvůli udělování ceny za mír

2. 2. 2012

čas čtení 2 minuty

Představitelé výboru pro udělování Nobelovy ceny míru čelí formálnímu vyšetřování na základě obvinění, že opustili původní výběrová kritéria, když vybrali takové laureáty jako prezident Barack Obama. Včera se rovněž uzavřela lhůta pro nominace pro letošní rok.

Vyšetřování začalo na základě trvajících stížností norského výzkumníka, že původním smyslem ceny bylo snížit význam vojenské síly v mezinárodních vztazích. Pokud správní orgán dohlížející na stockholmské nadace dojde k závěru, že vůle Alfreda Nobela nebyla ctěna, může zrušit rozhodnutí o udělení cen až tři roky nazpět - i když něco takového se zatím ještě nestalo. 

V roce 2009 získal cenu Obama, v roce 2010 čínský disident Liou Siao-po a naposledy byla cena rozdělena mezi liberijskou prezidentku Ellen Johnson Sirleafovou, liberijskou aktivistku Leymah Gboweeovou a Tawakkul Karmanovou z Jemenu.

Letos byli nominováni například ruská lidskoprávní aktivistka Světlana Ganuškinová, ukrajinská expremiérka Julia Tymošenková a kubánští lidskoprávní aktivisté Oswaldo Paya a Yoani Sanchezová. 

Tajný výbor udělující cenu nediskutuje o nominací, které je třeba zaslat poštou do 1. února, ale zdůrazňuje, že nominace nic nevypovídají o šanci na udělení ceny. 

Fredrik Heffermehl, který je prominentním výzkumníkem a kritikem výběrového procesu, řekl agentuře AP, že Nobelovi šlo o "mírové hnutí", mj. aktivní rozvoj mezinárodního práva a institucí. Ale zejména po 2. světové válce došlo k rozšíření výběrových kritérií norským výborem (který uděluje tuto cenu, ostatní pak výbory ve Švédsku) na environmentální, humanitární a jiné úsilí. A tak např. v roce 2007 byl oceněn klimatický aktivista Al Gore a panel OSN pro změnu klimatu (IPCC), a v roce 2009 Obama za "mimořádné úsilí" při posilování mezinárodní diplomacie. 

"Považujete Obamu za propagátora odstranění armády coby nástroje v mezinárodních vztazích?", položil Heffermehl řečnickou otázku. 

Představitelé výboru pro udělování Nobelovy ceny za mír tyto námitky odmítají. 

Podrobnosti v angličtině: ZDE

                                                                                                          

0
Vytisknout
12503

Diskuse

Obsah vydání | 3. 2. 2012