O placení za podporu určitého politického názoru

15. 8. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Před pár lety mi vyprávěl jeden z mých bývalých studentů, že vstoupil do jedné z hlavních českých stran kvůli stokoruně, kterou mu za to slíbili, a že tento mechanismus umožňuje v té straně vytvářet bezduché většiny, volící do místních stranických funkcí kohokoli, kdo si je koupí (zejména blbce a podvodníky, za nimiž stojí nějaké kradené peníze a vyšší zájmy velkých tunelů). Vrtěl jsem nad tím hlavou a chtělo se mi zvracet.

Dnes však čtu přímo na Novinkách.cz, že prezidentský kandidát Vladimír Dlouhý chce dát možnost brigádníkům si "přivydělat" tak, že za každý podpis, který pro něj získají, jim dá 20 korun.

Každý "brigádník" se prý má seznámit a ztotožnit s Dlouhého postoji, což je vlastně diskriminace z politických důvodů v nabízeném zaměstnání.

Buď ti lidé opravdu považují politiku za něco zásadního a věří, že Dlouhý jako prezident přinese něco dobrého pro tuto zemi, a budou na jeho kampani pracovat zadarmo pro tu myšlenku samu, nebo jsou prostě najati na určitý druh práce a měla by rozhodovat jejich schopnost získávat podpisy a nikoli jejich ideové postoje.

Dlouhý tvrdí, že "je to způsob, jak nechat studenty přivydělat, protože sehnat dnes letní brigádu je čím dál tím složitější. Zároveň je to příležitost, jak mladé lidi motivovat k zájmu o politiku". Pokud by Dlouhý chtěl pomoci studentům, kteří nemohou sehnat brigádu, tak ať jim zaplatí třeba za pomoc sociálně slabým lidem, za veřejně prospěšné práce, za službu v hospicích, nikoli za sbírání podpisů pro své zvolení prezidentem. Také se nezdá, že by tak Dlouhý motivoval mladé lidi pro politiku, pokud tedy politika není kupování si lidí, jak mi to líčil můj bývalý student.

Jaký je rozdíl mezi tím dát voliči peníze za vhození volebního lístku se správnou stranou a mezi tím dát peníze někomu za to, aby voliče tváří v tvář mimo dozor jakékoli nezávislé komise "přesvědčil" o tom, aby podepsali nějakou petici?

Přece jenom za tou plentou u voleb můžete vhodit do urny, co chcete. Kromě toho pro peníze se dá udělat leccos na nebohém voliči od lži, přes nátlak až po násilí.

A nejen pro peníze... dvacet nejúspěšnějších brigádníků má mít tu čest setkat se s Dlouhým osobně na "zajímavém koncertě v hudebním klubu".

Možná si tak chce Dlouhý vypěstovat případné patolízaly typu Jakla a Hájka, námezdné muže z lidu, jimž bude klausovsky platit stotisícové platy za zamořování veřejného prostoru nestoudnými hloupostmi. Prostě byznys.

A co na tom získá Dlouhý? Obávám se, že mu nejde o nic jiného než o to, koupit si prezidentský plat a prezidentské požitky (včetně imunity). Dobrá investice člověka z Goldman Sachs v době postupující hospodářské krize, možného dalšího pádu bank... a možná i budoucích trestních stíhání lidí z bankovního sektoru za obrovské porušování zásad férového byznysu.

Kandidát na prezidenta Dlouhý zaplatí brigádníkům za sebraný podpis 20 korun ZDE

Hrad zveřejnil platy Klausových mužů, Jakl s Hájkem berou přes sto tisíc ZDE

Goldman Sachs accused of fraud by US regulator SEC (Firmu Goldman Sachs americký regulační orgán SEC obvinil z podvodů) ZDE

0
Vytisknout
10943

Diskuse

Obsah vydání | 17. 8. 2012