Guardian: Assange nemá právo na politický azyl

17. 8. 2012

čas čtení 2 minuty

Podle definice OSN v konvenci o uprchlících je uprchlík osoba, která "v důsledku důvodných obav z perzekuce z důvodů rasy, náboženství, národnosti, příslušnosti k určité sociální skupině nebo politickému názoru, je mimo zemi jeho národnosti a nemůže v důsledku takového strachu využít ochrany té země". Konvence také kokrétně uvádí, že status uprchlíka "neplatí pro žádnou osobu, u níž jsou vážné důvody se domnívat, že... spáchala mimo zemi, kde žádá o útočiště, vážný nepolitický trestný čin."

Je tedy jasné, že z právního a morálního hlediska nelze Assangeho řádně charakterizovat jako uprchlíka. Ochrana pro uprchlíky se Assangeho netýká a nemá právo si ji přisvojovat,míní redakční komentář listu Guardian.

A vzhledem k tomu, že Assangeho hledají soudy ve Švédsku, jimž se má zodpovídat kvůli obvinění ze dvou případů sexuálního útoku, což je vážný nepolitický trestný čin, je také jasné, že mu to zabraňuje, aby s ním bylo zacházeno jako s uprchlíkem.

Vznášejí se námitky, že by mohl být Assange deportován do USA. Nikdo by neměl mít naivní představy o USA, ale to je falešná argumentace. Kdyby Spojené státy požadovaly vydání Assangeho, daleko pravděpodobněji by využily přehnaně velkomyslné dohody o deportaci osob, kterou má Británie s USA, a nečekaly by, až bude Assange ve Švédsku, v kterémžto případě by žádost o vydání musely schválit jak Británie, tak Švédsko. A ani Británie ani Švédsko by v žádném případě nedeportovaly někoho, kdo by mohl čelit mučení nebo trestu smrti. Situace na poli lidských práv v Ekvádoru není zrovna příkladná, jak dokázala organizace Human Rights Watch.

Stejně jako Ekvádor nemá právo předstírat, že je Assange uprchlík, je nesprávné, když Británie vyhrožuje ekvádorskému velvyslanectví v Londýně. Obrovskou měrou to ohrožuje zájmy Británie v místech, kde vládnou jen minimální skrupule. Tato hrozba byla chybou a umožnila Ekvádoru přesunout argument směrem pryč od švédského trestního stíhání.

Čtvrteční události nijak nezměnily okolnosti Assangova případu. Assange zůstává v Británii. Je předmětem deportačního příkazu, který byl vydán v rámci férového soudního řízení. Nemůže odejít z vyslanectví, protože bude zatčen. Ekvádor nalezl způsob, jak zatahat imperialistického lva za ocas, ale právo není na straně Ekvádoru a nakonec by mělo být právu učiněno zadost.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8425

Diskuse

Obsah vydání | 20. 8. 2012