Co se děje v Egyptě?

22. 8. 2012

čas čtení 3 minuty

Stručné dějiny demokracie v Egyptě. V únoru 2011 padl Mubarakův režim. Měl být zvolen parlament. Byl zvolen, ale volby byly anulovány. Dnes není v Egyptě žádný parlament.

Muslimské bratrstvo řeklo, že postaví třetinu kandidátů na místa poslanců. Pak jich postavilo polovinu. Pak všechny. Pak řekli, že nebudou usilovat o funkci prezidenta. Pak získali svého prezidenta. A spolu se salafisty zvolili 70% parlamentu. Ale teď parlament neexistuje.

Parlament měl jmenovat ústavodárné shromáždění, aby sepsalo ústavu. Ale teď není žádná ústava. Neexistují žádná omezení prezidentských pravomocí.

A pak tu byla Nejvyšší rada ozbrojených sil, ale očekávalo se, že bude omezovat prezidenta Muslimského bratrstva. A měla být také omezována egyptsko-izraelskou mírovou smlouvou a nadějí, že obdrží americkou vojenskou pomoc. Ale prezident se jí zbavil a odvolal dvě klíčové osoby a nahradil je svými generály. A není tu žádné omezení.

A říkali nám, že egyptská vláda slíbila dodržovat egyptsko-izraelskou mírovou smlouvu. Ale když se jí zachtělo, tak ji prostě porušila a poslala jednotky na východní Sinaj. A oznámila spojenectví s Hamásem, který otevřeně deklaroval přání jít do války s Izraelem a zničit ho.

Egyptský režim působí Izraeli porušováním smlouvy o dodávkách zemního plynu větší ekonomické škody než jakýkoliv jiný arabský režim v dějinách země, protože Izrael musí utrácet miliardy dolarů za náhradu nedodaného paliva. Izraelské daně proto rostou a sociální výdaje musejí klesat. Americká vláda ani nehne prstem, aby pomohla.

Celý izraelský strategický plán musel být změněn, vznikla nová obranná fronta na hranicích s Egyptem. Jsou organizovány nové jednotky, staví se nové strážní ploty, nakupuje se nové vybavení.

Saád Eddin Ibrahím, patrně hlavní arabský sociolog a určitě hlavní advokát liberálně-islamistické aliance proti starým arabským režimům, teď zcela změnil názor a varuje, že islamisté si přejí získat moc a nastolit diktaturu. Vyzývá Zápaďany, aby se vzpamatovali.

Egyptský prezident teď jmenoval své lidi do čela hlavních egyptských listů, rozhlasových stanic a televizních sítí. Jsou mezi nimi prodejné existence zdiskreditované spoluprací s Mubarakovým režimem, které udělají, co se jim řekne, a příznivci islamismu. Začaly první procesy s žurnalisty, kteří měli odvahu režim kritizovat. Dveře se zavírají.

Brzy budou vyměněni generálové; brzy soudci a také diplomaté. Jinými slovy, vnitřní i vnější byrokracie egyptské vlády bude transformována.

Další na řadě je soudní systém, kde už vznikají plány na výměnu soudců. Jistě, mnoho jich je zkorumpovaných, jenže v žádné jiné egyptské instituci nenajdete tolik odvážných jedinců a příznivců demokracie. Ti nebudou vynucovat právo šaría. Jejich hlas proti výsledkům parlamentních voleb byl varováním. Brzo budou vyhozeni.

Připravovaná konference proislamistických soudců doporučí masivní penzionování; nová ústava sepsaná islamisty oslabí soudy ve vztahu k šaríi vykládané islamistickými kleriky. Bratrstvo převezme kontrolu nad univerzitou al-Azhar a jmenuje jednoho ze svých mužů hlavním kádím. Do roka bude Egypt zásadně transformován. Nevratně transformován.

Zkuste zapřemýšlet, co to znamená pro zahraniční politiku.

Podrobnosti v angličtině:ZDE

0
Vytisknout
10407

Diskuse

Obsah vydání | 22. 8. 2012