PŘED VOLBAMI:

S nebezpečným přechodem nebudeme dělat nic

24. 8. 2012 / Pavel Kelly-Tychtl

čas čtení 5 minut

Ozývám se po delší době, píše Pavel Tychtl. Tentokrát po návratu z dovolené v Čechách. Již několik let sleduji nebezpečnou situaci na přechodu pro chodce v Chýnově - přechod je na hlavním náměstí, kterým prochází hlavní tah na Jihlavu. Obrátil jsem se na starostu Chýnova - připojuji korespondenci. Reakce myslím, dobře ilustruje současnou situaci v Čechách - apatii občanů na jedné straně a neschopnost a aroganci představitelů veřejné správy na straně druhé.


From: Pavel.TYCHTL
To: tajemnik@chynov.eu
Cc: podatelna@chynov.eu
Sent: Wednesday, August 22, 2012 5:10 PM
Subject: Přechod pro chodce na hlavním náměstí v Chýnově

Vážení,

Obracím se na vás v záležitosti přechodu pro chodce na hlavním náměstí v Chýnově. Sleduji situaci dlouhodobě a považuji ji za velmi neuspokojivou. Přechod je velmi špatně označen a projíždějící automobily v drtivé většině případů před přechodem nestaví, naopak projíždějí rychlostí přesahující povolených 50 km za hodinu. Důsledkem je situace nebezpečná pro chodce a je jen otázkou času, kdy bude na přechodu někdo vážně zraněn. Podle mých informací byla již v listopadu minulého roku sražena projíždějícím automobilem paní, která se snažila přes přechod přejít.

Jistě souhlasíte, že situace je dlouhodobě neudržitelná a vyžaduje neodkladné řešení. Navrhují uvažovat o následujících možnostech:

1. Domluvit s místní služebnou Policie ČR (cca 50 m od přechodu) na pravidelném hlídkování u přechodu a zastavování řidičů, kteří před přechodem nezpomalí a nedají přednost chodcům. V případě pravidelných kontrol po delší dobu může dojít k pozitivnímu výsledku.

2. Umístit před přechod figurínu policisty (která se nachází v současné době v zatáčce směrem na Tábor), což může vést k příznivému psychologickému efektu na řidiče projíždějící Chýnovem.

3. Přechod řádně vyznačit vodorovným výstražným znamením na vozovce a zároveň umístit výstražné cedule, již několik metrů před přechodem (v současné době je umístěna pouze jedna z každé strany a je snadné je přehlédnout).

4. Zřídit před přechodem zpomalovací práh, který donutí řidiče zpomalit.

5. Přechod řádně osvětlit, aby byl viditelný i v nočních hodinách a zřídit světelnou signalizaci i v denním čase. Těším se na vaší odpověď a na informace o opatřeních, která připravujete k řádnému zabezpečení přechodu, která by umožnila bezpečný pohyb pro pěší a snížila současné riziko vážné nehody.

Děkuji,

Pavel Tychtl


From: Václav Zadražil, MU Chýnov mailto:tajemník@chynov.eu
Sent: Friday, August 24, 2012 9:59 AM
To: TYCHTL Pavel (COMM)

Subject: Re: Přechod pro chodce na hlavním náměstí v Chýnově

Vážený pane,

Vaše připomínky přechodu pro chodce v Chýnově na náměstí přeposílám kompetentním orgánům, tj. vlastníkovi a správci komunikace I/19 ŘSD České Budějovice a Policii ČR, Okresní ředitelství Tábor.

V naší kompetenci je v podstatě pouze osvětlení, které bude letos řešeno v souvislosti s výměnou sloupů VO a svítidel. Jinak Vám pouze sdělím svůj názor, že je velmi nepravděpodobné, že by mohl u přechodu stát policista. Sedm příslušníků Policie ČR má na starosti prostor od Choustníku do Dolní Hrachovice a to 24 hodin denně, navíc ještě slouží v Sezimově Ústí. Takže jsme rádi, když, občas ve školním roce ráno při příchodu dětí, jsou přítomni u přechodu u základní školy. K zahájení školního roku bude figurína policisty přemístěna k přechodu ke škole tak, jako v minulých letech. Zpomalovací práh na silnici I/19 není v naší kompetenci a řidiči by své povinnosti vyplývající z vyhlášky měli znát.

Těším se na vybudování obchvatu Chýnova, který by situaci v dopravě v Chýnově hodně ulehčil. ŘSD začalo s výkupy pozemků, územní rozhodnutí je v platnosti tak to snad bude již brzy.

S pozdravem

Mgr. Pavel Eybert v.r., starosta



From: Pavel.TYCHTL

To: tajemnik@chynov.eu
Sent: Friday, August 24, 2012 10:51 AM

Subject: RE: Přechod pro chodce na hlavním náměstí v Chýnově

Vážený pane starosto,

Děkuji za Vaši promptní odpověď. Zajímalo by mne, zda již bylo v minulosti v záležitosti přechodu pro chodce jednáno s /19 ŘSD České Budějovice a Policií ČR, Okresní ředitelství Tábor. Pokud ano, jaký byl výsledek? Je možné objednat další figurínu policisty a umístit ji před přechod?

Děkuji a těším se na Váši odpověď,

Pavel Tychtl


From: Václav Zadražil, MU Chýnov
Sent: Friday, August 24, 2012 11:31 AM
To: TYCHTL Pavel (COMM)

Subject: Re: Přechod pro chodce na hlavním náměstí v Chýnově

Ano, jednáno bylo. ŘSD přechod zřídilo na naši žádost. Umístění schvaloval dopravní inženýr Policie ČR, ředitelství Tábor. Město ani Městský úřad kompetencí nemá. V současné době neplánujeme další nákup figuríny policisty, neboť máme za to, že nadměrné užívání pak nemá efekt. Co se týká sražení paní, tak to nebylo na přechodu, ale mimo.
P.Eybert

0
Vytisknout
11419

Diskuse

Obsah vydání | 24. 8. 2012