"Odvážný" Saša Vondra

29. 8. 2012

čas čtení 2 minuty

Neberu právo senátoru Alexandru Vondrovi obhajovat mandát. On demokrat, já demokrat, a tak mi ani on jistě neupře mé občanské právo se k jeho kroku vyjádřit. Co voličům za své zvolení nabízí slibuje na webu www.odvaznejchlap.cz. Myslím si, že si název webové stránky zvolil správně, neboť jen mimořádně odvážný(myslím to ironicky) člověk se může ucházet o přízeň voličů a zároveň mít ve skříní kostlivce v předražené zakázce firmy ProMoPro, argumentuje František Štván.

V době, kdy A. Vondra jako ministr za Evropu za naše předsednictví EU zodpovídal, dostala tato firma od Úřadu vlády zakázku na tlumočení, osvětlení, video přenosy a další služby bez řádné soutěže. Bylo jí proplaceno 525 milionů korun, což bylo devětkrát víc, než to stálo Dány, ačkoliv mají mnohem vyšší mzdy a ceny, jedním slovem náklady.

Je pravda, že PČR tvrdí, že nemá důkazy, že by A.Vondra přímo přidělení zakázky ovlivňoval(copak nemohl porušit zákon tím, že se nechoval jako řádný hospodář?).

Přesto její rozhodnutí, už vzhledem k tomu, že takto končí drtivá většina podezření, pokud se týkají mocných politiků, nebo vlivných podnikatelů (kmotrů), neznamená, že za tuto, v jistém slova smyslu, protistátní finanční rozmařilost, na úkor nemocných, školáků a sociálně slabých, není Alexandr Vondra, když ne de iure, tak de facto(politicky) odpovědný.

Zvlášť, když má "něco za něco" v krvi, neboť co jiného než korupce je jeho kandidátská podmínka, že voliči upřednostněné projekty bude realizovat jen pokud uspěje, což je v podstatě šibalsky řečeno, že zadarmo ani kuře nehrabe.

Čestné by přeci bylo, kdyby je v roli člena vlády, pokud je považuje za správné, prosazoval už "včera" a i "zítra", když zvolen nebude, neboť mu vládní post zůstane. Nebo si myslí,že jsou voliči hlupáci, kteří nevědí, že člen vlády je mnohem mocnější než senátor?

0
Vytisknout
11071

Diskuse

Obsah vydání | 31. 8. 2012