Výzva ústavním činitelům a jejich rodinným příslušníkům k převzetí majetkové odpovědnosti za případné škody vzniklé České republice v souvislosti s přijetím zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a její odůvodnění

Poslanci, zaručte se vlastním majetkem !

2. 9. 2012 / Karol Hrádela

čas čtení 12 minut

Otevřený dopis prosazovatelům církevních restitucí a navrženého majetkového vypořádání s církvemi

Na webové stránce TOP 09 byl zveřejněn rozhovor Miroslava Kalouska s názvem: Kalousek: Církevní restituce hranici února 1948 neprolomí. V tomto rozhovoru v reakci na dopis prezidenta nás místopředseda TOP 09 ubezpečil, že schválený zákon neprolomí hranici 25. února 1948. Můj názor jako advokáta je diametrálně odlišný. Již předpokládám spoustu soudních sporů, které zákon ke škodě mé vlasti přinese.

Husí riot po česku, aneb Přes kopírák, kontraproduktivně a trapně

2. 9. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty



Protest proti církevním restitucím v katedrále svatého Víta v Praze. Podrobnosti ZDE

Tak se Češi konečně také dočkali. Skupina zakuklenců vešla do chrámu Svatého Víta, rozvinula transparent, falešně zakrákorala upravenou verzi svatováclavského chorálu, byla přerušena varhaníkem a po zabavení transparentu policistou odešla. Nezatýkalo se, nedošlo k žádným strkanicím, není známo, že by věc měla být trestně řešena. Církevní hierarchii postačí, aby vystoupení verbálně bagatelizovala - a získá na něm body. "Jsme opravdu dobří, u nás se totiž takhle trapně protestovat smí."

Zkouška demokracie?

2. 9. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Karel Dolejší má pravdu, že případné proticírkevní protesty by měly brát v úvahu, že v České republice žijí lidé s náboženskou vírou, a že by je měly respektovat, protože bychom měli žít ve společenství, kde se nebudeme nenávidět. Má také pravdu, že protesty mají být promyšlené a mělo by se trochu uvažovat, jestli nebudou kontraproduktivní. Dolejší má také pravdu, že lze protest českých aktivistů ve svatovítské katedrále vidět jako trapný, nezdvořilý a nepůvodní.

Právničce zastupující Assange bylo sděleno na londýnském letišti, že je na "tajném seznamu podezřelých osob"

2. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Australská právničce Jennifer Robinsonové, člence týmu právníků, kteří hájí Juliana Assange, bylo sděleno na londýnském letišti Heathrow pracovníky letecké společnosti Virgin před cestou do australské Sydney, že nemůže hned nastoupit do letadla, protože je na tajném seznamu podezřelých osob a musí počkat na zvláštní svolení k odletu. Prý "se zřejmě dopustila něčeho kontroverzního".

Robinsonová konstatuje, že jí to šokovalo. Nikdy nespáchala nic kontroverzního. Pouze zastupuje klienty po celém světě, jedním z nichž je i Julian Assange. Dodala, že podle australského práva nepotřebuje australský občan zvláštní povolení, když se vrací do vlastní země, a to bez ohledu na jakékoliv seznamy podezřelých osob.

O přirozenosti tykadel

1. 9. 2012 / Milan Daniel

čas čtení 2 minuty

Znáte tu Andersenovu pohádku o císařovi a jeho nových šatech? Nepochybuji o tom. Jistě ji v dětství vyprávěli i politikům a soudcům. Ti ale podle všeho na její pointu zapomněli.

Kdo nezapomněl, byl obyčejný muž z lidu, olomoucký šofér Roman Smetana. Tak dlouho na něj hleděli všelijak vyumělkovaní politici z předvolebních plakátů, až si jednoho dne uvědomil, co jim zjevně chybí a jak to lze napravit. Že je třeba doplnit ty photoshopem, mejkapy a křečovitými úsměvy znetvořené tváře něčím, co je vrátí na zem, takříkajíc blíže k masám. Tykadly.

Tekutý hněv ve spreji

31. 8. 2012 / Milan Daniel

čas čtení 3 minuty

Nejvyšší soud se ve věci stížnosti pro porušení zákona podané bývalým ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem ve prospěch Romana Smetany v podstatě ztotožnil s rozsudkem okresního soudu v Olomouci, jímž byl jmenovaný odsouzen v posledku k náhradnímu trestu ve výši sto dní nepodmíněného odnětí svobody.

Stanovisko ČHV

Rozsudek Nejvyššího soudu ve věci Romana Smetany je pro nás zklamáním

31. 8. 2012

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

Český helsinský výbor (ČHV) podal letos dne 23. dubna podnět, jímž vyzval ministra spravedlnosti, aby podal Nejvyššímu soudu (NS) stížnost pro porušení zákona v trestní věci proti tehdy již odsouzenému Romanu Smetanovi. ČHV v něm vysvětlil, proč podle jeho právního názoru okresní soud v Olomouci (samosoudkyně Markéta Langerová) porušil zákon ve Smetanův neprospěch.

Dozbrojit a přezbrojit, aneb Radostné vyhlídky boje za mír

1. 9. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 9 minut

Robert Haddick v příspěvku pro Foreign Policy analyzuje vyhlídky letadlových lodí - dlouho hlavního nástroje a symbolu americké námořní moci - v podmínkách, kdy tato kategorie hladinového plavidla kvůli vývoji nových typů protilodních raket rychle zastarává. A ruský prezident Vladimir Putin přišel s plánem rozsáhlého zbrojení, které má podle jeho tvrzení překonat západní náskok ve zbraňové technologii, v některých případech dosahující už několika generací. Obě mocnosti se tím ocitají na významné křižovatce, i když každá z trochu jiných důvodů. A v obou případech může nakonec tento přelom vyústit spíše ve snížení než ve zvýšení mezinárodního vlivu.

Nazývejme věci pravými jmény

31. 8. 2012 / Daniel Veselý

čas čtení 7 minut

Reaguji na aktuální článek Tomáše Lindnera Diktátor nové generace publikovaný v Respektu. Redaktor Tomáš Lindner u příležitosti úmrtí "jednoho z nejdůležitějších afrických státníků" - etiopského premiéra Melese Zenawiho - napsal článek, v němž dle mého soudu hrubě zkresluje skutečnost, která je na hony vzdálená smířlivému tónu jeho textu o "osvíceném a všemocném vůdci".

JIHOAFRICKÁ REPUBLIKA:

Za policejní masakr horníků budou stíháni postižení horníci, ne policie

31. 8. 2012

čas čtení 2 minuty

Čtrnáct dní poté, co policie začala střílet do davu 3000 stávkujících horníků v platinovém dole v Johannesburgu a zastřelila 34 z nich, zahájila prokuratura za vraždy horníků trestní stíhání proti překvapivým podezřelým - totiž proti horníkům, do jejichž řad policie střílela.

Jihoafrická prokuratura využívá obskurní právní doktríny, na kterou často spoléhal ve svých posledních týdnech režim apartheidu a nestíhá policisty, kteří začali střílet do davu horníků, ale 270 horníků, kteří byli v davu, na nějž policie střílela.

Ještě k naivnímu sebeztotožňování se s televizními seriály

KAŽDÝ příběh je výrazem něčí snahy vás zmanipulovat

31. 8. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

Anglickou analýzu Ženy za pultem jsem přeložil pro Britské listy, protože jsem doufal, že si lidi povšimnou ještě dalších podrobností a vazeb, které mi třeba unikly, takže budou čtenářské reakce přínosné. Bohužel nebyly. Tím, jak seriál funguje, se nezabýval nikdo.

Jak vysvětlil francouzský teoretik Christian Metz, stejně jako jazyk, je film - nebo televizní seriál - systémem znaků. Jejich význam studuje semiotika. Divák pracuje na interpretaci těchto znaků a jejich podtextů. Protože je film produktem kultury, má silný konotativní obsah. Využívá všech ostatních umění k tomu, aby si vytvořil vlastní konotativní sílu.

Znaky nejsou využívány jen k popisu určitého předmětu, ale také k tomu, aby vyvolaly celou řadu konotací, spojovaných s tím znakem. Jak na to poukázal Roland Barthes, takto vznikají mýty. Barthes definuje mýty jako způsoby myšlení o věcech, které jsou strukturovány takovým způsobem, že vysílají čtenáři či divákovi určité jednotné signály. Mýty hrají konkrétní sociální role.

Odhalovat význam v mýtech znamená identifikovat znaky, jichž mýtus používá, a ukázat, jak jsou tyto znaky zneužity k vytvoření kódů a struktur, které sdělují určité informace a pomíjejí jiné. Je úkolem mýtu způsobovat, aby určité představy divákovy připadaly vždy přirozené a normální.

Mýtus podporuje jediný způsob myšlení a snaží se eliminovat všechny alternativní způsoby myšlení. Mýtus má vazbu na ideologii.

Ideologie je způsob vnímání skutečnosti a společnosti, který předpokládá, že určité myšlenky jsou samozřejmé a pravdivé.

Mýtus vždycky slouží ideologickým zájmům vlivných mocenských skupin ve společnosti a je zneužíván k podpoře jejich moci.

Z analýzy Jana Čulíka se mi dělá špatně. Dietl vždycky pohladí na duši

31. 8. 2012

čas čtení < 1 minuta

Z analýzy Ženy za pultem od Jana Čulíka se mi dělá vyloženě špatně. Je vidět, že nic, vůbec nic nepochopil. Chtěla bych moc poděkovat panu Štěpánu Kotrbovi, protože jsem měla sto chutí napsat co si o tom myslím, ale on to vyjádřil absolutně dokonale. Já za sebe musím říci, že mě každý seriál od Dietla pohladí na duši a na pokračování Nemocnice na kraji města jsem se ani nedívala, protože mi bylo jasné, co z toho můžou dneska vyrobit a nehodlala jsem si kazit náladu.

Podle reakcí většiny lidí vidím, že jsem udělala jedině dobře. Ano nebylo u nás všechno dokonalé, ale bylo to lepší než dnes. A kdo to ještě i dneska nevidí, tak nemá všech pět pohromadě.

Ing. Irena Christova

Analýza výrazových prostředků

31. 8. 2012

čas čtení < 1 minuta

Pane Čulíku,

chtěla bych Vám poděkovat, že jste si dal tu práci a přeložil analýzu Ženy za pultem. Nerozumím úplně přesně tomu, proč se teď kolem toho strhla taková diskuse, nejde přece o to, jaký byl nebo nebyl Dietl, nebo jestli se tenkrát žilo hůř nebo líp, ale o analýzu výrazových prostředků a motivů toho seriálu, píše Kateřina Benešová.

Pozn. JČ: Právě. Jde o analýzu struktury manipulace. Jsou to kořeny toho, jak veřejnost manipulují média dnes. Proto je důležité to studovat a vysvětlovat.

Tak jsme se měli vidět

31. 8. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

"Polopravda je horší než lež."
Michail Sergejevič Gorbačov

"Mi danas nijesmo više što bijasmo ko djeca,
naivna, glupa, lirska, slijepa djeca;
mi danas znamo jedno, a to je to što znamo:
i logika da ima giljotinu."
Miroslav Krleźa

V roce 1952 vystoupil čerstvě rehabilitovaný Chorvat Miroslav Krleźa na konferenci spisovatelů s projevem, v němž jednou provždy v dějinách samostatné Jugoslávie odmítl importovanou doktrínu "socialistického realismu" a připnul literaturu své země nadlouho k evropským avantgardním proudům. Udělal to zcela právem: Jako zkušený spisovatel srovnávaný s postavami formátu Jamese Joyce svému řemeslu výborně rozuměl a jako přísně kritický myslitel navíc dokázal rozeznat, jak se to s tím "socrealismem" vlastně má: Že byl totiž asi natolik realistický, jako "vědecký komunismus" vědecký.

A co západní televizní seriály?

31. 8. 2012

čas čtení 2 minuty

Výborná analýza pana Čulíka 'Ženy za pultem' byla opravdu skvělým počtením, zejména úhlu pohledu na výrazové prostředky použitých v onom seriálu, píše Tomáš Popelka. Bohužel z ní ale vyčnívá trochu pokrytecké potlačení obecného rysu většiny vypravěčů televizních a filmových autorů. To, jak byla napsána Žena za pultem nebo Nemocnice na kraji města, vidíme u všech mainstreamových počinů i tzv. západních produkcí. Od sedmdesátých let do současnosti. Všechny mají za cíl reflektovat přání kormidelníků systému na to, jak má vypadat a co si má myslet průměrná společnost. Americké seriály jako "The Brady Family", "Full House", "Step by Step" prezentují průměrné rodiny a to včetně podprahových politických sdělení. "The West Wing" (Západní křídlo) popisuje těžkou práci amerického prezidenta coby čestného světového četníka, "Dr.House" dává iluzi nejlepšího z nejlepších v každé nemocnici, "The Spin City" (Všichni starostovi muži) zlidšťuje newyorskou radnici atd. atd. Neodsuzuji to ani neobhajuji, lidé potřebují iluze, protože z reality by se zbláznili. Chci jen říci, že takové seriály jako Žena za pultem jsou povinný nástroj managerů společnosti a to v jakémkoli zřízení. Televize je (bohužel) popkulturní fenomén, který si spindoktoři kdekoli na světě nemohou dovolit ignorovat.

Pozn. JČ: Není to zamýšleno jako pokrytecké, pan Popelka má samozřejmě pravdu, že Dietl byl v Československu průkopníkem západní seriálové praxe, adaptované na potřeby husákovského režimu. Paulina Bren zjistila, že popud k ochočení československého obyvatelstva prostřednictvím televizních seriálů "západního" typu dostal husákovský režim z NDR, tam to dělali, protože museli čelit konkurenci západoněmecké televize. Takže ten vliv je svou podstatou vlastně západoněmecký.

Jenže v anglosaské literatuře existují desítky rozborů o tom, jak západní televizní seriály manipulují diváckou obec. O českých seriálech to neexistuje. Mně zajímá, jaký hodnotový systém byl a je televizními seriály a filmy vštěpován české veřejnosti. Je nutno vědět, v co česká veřejnost věří, a reakcemi na můj rozbor Ženy za pultem se to docela jasně ukázalo.

Jak jsme mohli nevnímat, co se děje

31. 8. 2012

čas čtení 2 minuty

Plně sdílím Váš názor na Ženu za pultem - jsem ročník 1955 a často jsem si už kladla otázku, proč režim vydržel tak dlouho - co se na tom podílelo, že tolik lidí věřilo, částečně i já, že "myšlenka je dobrá, jen lidi jsou špatní"? ptá se Jana Valdrová. Musela bych ale seriál znovu zhlédnout nebo alespoň část, abych (nyní už na první pohled) rozpoznala manipulace, o kterých píšete, a mnohé další. V každém případě seriál líčí poctivý přístup k práci jako vlastnost socialistického člověka, nikoli obecně lidskou. Je to podobně pošetilé, jak když se klade komunistům za vinu, že lidé nejsou věřící, ačkoliv už naši prarodiče to s chozením do kostela nepřeháněli. A zatímco jsme v seriálu obdivovali ty nezištné a obětavé, v reálu se vesele kradlo a "kdo nekradl, okrádal rodinu". Zloději byli zobrazováni jako "ti druzí" - dovedu si představit, že někdo tajně pronesl z podniku přes vrátnici materiál na stavbu svého domu, večer se posadil k televizi a rozčiloval se, jak se krade.

Technická inteligence se účastnila Pražského jara; SSM mohlo být i zajímavé

31. 8. 2012 / Miroslav Prokeš

čas čtení 2 minuty

Mou politickou školou bylo Pražské jaro a zkušenosti ze studentských delegací k Alexandru Dubčekovi, prezidentu Svobodovi, premiéru Černíkovi a dalším - i organizování Majálesu a pohřbu Jana Palacha. Minulý režim ani neobdivuji, ani neodsuzuji, ale analyzuji. Proto se musím ohradit proti několika generalizujícím tvrzením z analýzy Jana Čulíka o Ženě za pultem, píše Miroslav Prokeš.

O Jaroslavu Dietlovi z osobní zkušenosti

31. 8. 2012 / Alex Koenigsmark

čas čtení 3 minuty

Dietl privátně žádným režimistou nebo normalizátorem nebyl. Ani omylem. Pobaveně svedl svou soukromou válku s několika vedoucími televizními pracovníky (Zelenkou, Divišem, prof. Dvořákem atd.), kteří ho původně z televize vyštípali. Byla to napínavá hra.

Tři američtí vojáci čelí trestu smrti:

Plánovali zabít prezidenta Obamu

31. 8. 2012

čas čtení < 1 minuta

Tři američtí vojáci v činné službě, kteří údajně vytvořili v americké armádě tajnou jednotku, která se připravovala svrhnout vládu a zavraždit prezidenta Obamu, byli obžalováni z vraždy a čelí trestu smrti.

Prokuratura v Georgii oznámila ve čtvrtek, že bude v tomto případě požadovat pro obviněné trest smrti. Uvádí, že vojáci shromáždili zbraně a maetriál na výrobu bomb v hodnotě až 90 000 dolarů. Plánovali jimi zabít prezidenta a provést celou řadu dalších násilných činů-.

Vojíni Isaac Aguigui, Christopher Salmon a seržant Anthony Peden jsou všichni v činné službě ve Fort Stewart v Georgii. Jsou obžalováni, že popravili svého bývalého armádního kolegu Michaela Roarka, 19 a jeho sedmnáctiletou dívku Tiffany York.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Znovu rasismus na Novinkách

31. 8. 2012

čas čtení < 1 minuta

Po sérii děsivě rasistických textů týkajících se údajného napadení chlapce v Břeclavi, nepokojů v severních Čechách, střelce v Bratislavě atd. atd. se Novinky.cz na čas odmlčely - nicméně dnešní článek týkající se vraždy dvou žen v Kazani na svém úplném konci konstatuje "Kazaň je metropolí Tatarstánu, kde značnou část populace tvoří muslimové." - to snad aby si nikdo nemyslel, že takovou zrůdnost by mohl mít na svědomí nikdo jiný než prašivý muslim..., píše Miroslav Kozelský a Jan Čulík dodává: Kazaň je jedním z nejsekularističtějších a nejstředostavovštějších měst v bývalých sovětských republikách. Je to krásné, jemné a civilizované město.

Pět důvodů, proč Asadův režim přežívá

31. 8. 2012

čas čtení 3 minuty

V jednom z nemnoha rozhovorů pro syrskou televizi z poslední doby Bašár Asad připustil, že jeho ozbrojené síly nedokáží rychle porazit povstalce, ale současně také prohlásil, že se situace zlepšila. Je to proto, že i když možná už nezíská kontrolu nad celou zemí, neexistují ani náznaky toho, že by povstalci či jejich regionální nebo globální podporovatelé dokázali zasadit režimu rozhodující úder. Mezinárodní společenství je rozděleno, ani největší příznivci povstalců se nedokázali shodnout na společné strategii a spory uvnitř opozičního tábora dále snižují pravděpodobnost intervence. Navíc existuje celkem pět faktorů, díky nimž teď režim může přinejmenším po nějaký čas přežít.

Již napotřetí proběhl pokus zatknout Tonyho Blaira za válečné zločiny

30. 8. 2012

čas čtení 2 minuty



Kampaň "Zatkněte Tonyho Blaira" zaplatila britskému aktivistovi Tomu Grundymu 2420 liber (přibližně 77 000 Kč) za to, že se pokusil zatknout bývalého britského premiéra Tonyho Blaira za "zločiny proti míru".

Grundy se pokusil Blaira zatknout během jeho projevu o náboženské víře na univerzitě v Hongkongu. Konfrontace se odehrála během týdne, kdy došlo k nejkrvavějším incidentům v Iráku od doby, kdy se odtamtud stáhla americkýá vojska. Blair vtipkoval před posluchači, že je "na takové incidenty zvyklý" a že "vidíte, tohle je demokracie".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Nigerijský student v Británii: Nemohu hodit milion korun do záchodu!

30. 8. 2012

čas čtení 3 minuty

Téměř dva tisíce studentů bude zřejmě deportováno z Británie poté, co imigrační úřady odebraly London Metropolitan University koncesi pro studenty ze zemí mimo Evropskou unii. Imigrační úřad poukázal na to, že na univerzitě zjistil "systémové selhání". Někteří studenti neměli řádná víza a jiní neuměli pořádně anglicky. Kontroverzní rozhodnutí odsoudily osobnosti z akademického světa. Předseda organizace rektorů a manažerů vysokých škol Universities UK professor Eric Thomas varoval, že to vyvolá "úzkost a obavy" u mnoha legitimních zahraničních studentů, kteří v současnosti studují na této vysoké škole. Sally Hunt, šéfka odborového svazu univerzitních učitelů, zdůraznila, že signál, že Británie deportuje zahraniční studenty, poškodí image britských vysokých škol v zahraničí. London Metropolitan University má více než 2700 studentů ze zemí mimo EU. Britský imigrační úřad zkoumal 101 případů a zjistil, že 26 z nich podle jeho názoru nemělo právo na pobyt v Británii.

Immanuel Egbu je z Nigérie. Na London Metropolitan University studuje forenzní vědu. Chystal se právě do posledního ročníku. Rozhlas BBC s ním hovořil na demonstraci před Downing Street:

ČESKÝ HELSINSKÝ VÝBOR:

Cizinci, zaměstnávaní v Rádiu Svobodná Evropa a Rádiu Svoboda, nemají zaměstnanecká práva

30. 8. 2012

čas čtení 8 minut

Doplnění ke stanovisku Českého helsinského výboru: "Zaměstnávání cizinců v Rádiu Svobodná Evropa"

Snježana Pelivan, Anna Karapetyan Tisková zpráva Českého helsinského výboru, Praha 30. 8. 2012

Dne 4. června 2012 zveřejnil Český helsinský výbor (ČHV) "Stanovisko: Zaměstnávání cizinců v Rádiu Svobodná Evropa", kde zejména uvádí: "Považujeme praxi Rádia Svobodná Evropa za nemorální."

Dvě ženy nalezeny mrtvé pod nápisem psaným krví "Free Pussy Riot"

30. 8. 2012

čas čtení < 1 minuta

Stařena a její 38 letá dcera byly nalezeny mrtvé ve svém bytě v Kazani, v hlavním městě ruské republiky Tatarstan. Nad nimi bylo zřejmě jejich krví napsáno na zeď "Free Pussy Riot". Vyšetřovatelé nevědí, kdo vraždy spáchal, ani co bylo motivem útoku. Ženy byly ubodány. Mrtvoly byly nalezeny ve středu, avšak vyšetřovatelé usuzují, že k vraždám došlo o víkendu. Obhájce skupiny Pussy Riot Nikolaj Polozov označil nápis za "špinavou provokaci". Podle Polozova používají stoupenci Pussy Riot většinou legálních forem protestů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Budou čeští stoupenci Pussy Riot protestovat?

30. 8. 2012

čas čtení < 1 minuta

Tykadlový řidič musí zpět do vězení, Nejvyšší soud zamítl stížnost

Nejvyšší soud zamítl stížnost pro porušení zákona v případu Romana Smetany, který kreslil na předvolební plakáty politických stran. Stížnost, kterou podal dnes již bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, soudci odmítli s tím, že je nedůvodná. Smetana se tak bude muset vrátit do vězení.

Zdroj: ZDE

To jsem zvědav na kadenci protestů od všech těch, kteří žijí v ČR a mohli se ukřičet kvůli Pussy Riot, píše Pavel Trtík.

Informace v angličtině o případu Romana Smetany ZDE

Rozhodnutí Nejvyššího soudu ZDE

Desatero o tom, jak zastavit úpadek vzdělání

30. 8. 2012 / Aleš Uhlíř

čas čtení 12 minut

Tak konečně i pracovníci ve školství si všimli, že vzdělání upadá a rozhodli se s tím něco rázného udělat. Shodli se na tom "kantoři napříč školami", jak o tom píše 29. 8. 2012 iDnes.cz. A aby se s tím konečně začalo něco dělat, sepsali pro politiky desatero, které by mělo klesající úroveň vzdělání v Česku zastavit. "Vzdělání účelné pro život, změnit je potřeba hlavně přístup k matematice a českému jazyku", říká první bod desatera. Úžasný objev, že se člověk učí pro život a ne pro školu. Ano, přístup k matematice a českému jazyku je nutno radikálně změnit, a to vyššími nároky. Nebo je to myšleno opačně -- snížením požadavků, tj. redukováním "matematiky" na základní početní úkony a zavést pravopis rezignující na vše, co by mohlo žákům dělat potíže?

KOUTEK REKLAMNÍ TUPOSTI:

Pravý originál

30. 8. 2012 / Tomáš Koloc

čas čtení < 1 minuta

Rodným bratrem dnes tak populárního reklamního makaronismu (vytváření sousloví, vytvořených ze slov různých jazyků) je pleonasmus, tedy sousloví z několika slov stejného významu za sebou. Populární je zejména "hovězí biftek" ("beef steak" sám o sobě znamená hovězí plátek), "magické kouzlo" (magic = kouzlo), "jedinečný unikát" (unique = jedinečný) -- anebo "původní originál" (originál = pravý, původní), který jeden z čtenářů BL objevil na reklamě jedné bruntálské firmy...

Debata Petr Havlík - Miroslav Tejkl: Co je příčinou hospodářské krize? Chamtivost?

30. 8. 2012

čas čtení < 1 minuta

Mluvčí Občanského fóra a pozdější spoluzakladatel ODS, v tuto chvíli předseda politického uskupení ObčanéCZ Petr Havlík debatuje s doktorem práv, členem ČSSD Miroslavem Tejklem na témata:

Ekonomické aspekty krize. Geopolitické aspekty krize. Mravní a morální aspekty krize. Je opravdu určujícím "motorem krize" ekonomika, nebo ideologie, která prohlašovala chamtivost a sobectví za užitečné vlastnosti? Česká specifika (jsou-li jaká). Jak z krize?

Předchozí debaty:

Květa Lauterbachová a Vít Jedlička debatují o vztahu ekonomiky a politiky ZDE

Pavel Kohout a Jiří Šteg debatují o budoucnosti demokracie ZDE

Diskuse Roman Joch - Jan Čulík ZDE

Diskuse Eric Best - Jan Čulík ZDE

28146

Anežka Miková: Spojme český rozum a cikánské srdce

31. 8. 2012 / Pavel Pečínka

čas čtení 8 minut

Sedmadvacetileté Anežce Mikové by její dětství určitě záviděli všichni milovníci historie, památek a nádherné krajiny. I když se narodila ve Varnsdorfu, od 3 let bydlela s rodinou v krásném západočeském městě Loket s historickým jádrem a hradem. V necelých 15ti se ale s rodinou odstěhovala do středních Čech, do Berouna, kde žije dosud. "Před 7 lety jsem přivedla na svět dcerku Darinku, kterou vychovávám sama s pomocí rodičů. Život bývá někdy nelehký, ale nic nevzdávám a snažím se překážky překonat. K optimismu mi stačí, když se podívám na rozjasněnou tvářičku mojí Darinky," usmívá se.

Syrská národní rada žádá bezletovou zónu

31. 8. 2012

čas čtení < 1 minuta

Opoziční Syrská národní rada vyzvala Radu bezpečnosti OSN ke zřízení bezletové zóny a zabezpečení humanitárních koridorů pro obyvatelstvo, které trpí ozbrojeným konfliktem. V prohlášení z 30. srpna se uvádí, ža tato opatření zajistí brzpečnost více než 2,5 milionu Syřanů, kteří se během bojů stali uprchlíky nebo vysídlenci.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

V Sýrii padlo přes 8 000 vojáků

31. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Od okamžiku, kdy v Sýrii vypuklo povstání proti režimu Bašára Asada, padlo už více než 8 000 příslušníků bezpečnostních složek. Agentuře AFP to sdělil ředitel vojenské nemocnice Tišrín v Damašku.

Dejte nám zbraně -- dali jsme si ně ně!

31. 8. 2012 / Václav Dušek

čas čtení 6 minut

Valečná Slachtbank -- jatka zanesena do kronik historiků, zfilmována, ukována do románů největšími mistry, vytesána do básnických obžalob! Tetka zubatá má žně, bohaté dožínky po uzavření válečného stavu. A nic platno. Generality načesány na blbečka. Oj, vojna, není kojná! Těžko na cvičišti, lehko na bojišti. Vojan nesmrtelný vyhněte z telete nesmrtelného býka, navleče vojcla do uniformy, postaví ho pod prapor armády, naučí zpívat a zabíjet.

Žena za pultem: Reprezentativní vzorek oficiální filozofie gulášového socialismu sedmdesátých let

30. 8. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 46 minut

Vrátit se o pětatřicet let zpět a posoudit, jaký hodnotový systém vnucoval veřejnosti tehdejší politický režim prostřednictvím zábavných televizních pořadů, může i o dnešní společnosti odhalit docela pozoruhodné skutečnosti, míní Jan Čulík. No, posuďte sami. (Přeloženo z angličtiny.)

K tomu: Jan Čulík, Místo nahoře: Jak Česká televize konstruuje obraz české skutečnosti ZDE

(Analýza je součástí mezinárodního srovnávacího projektu, který zkoumá, jaký hodnotový systém šířily a šíří do společnosti televize za komunismu a dnes v Polsku, v Maďarsku, v Rumunsku a v Československu/České republice)

Z Klause by měla jít na právníky hrůza

30. 8. 2012 / Jiří Jírovec

čas čtení 5 minut

Jan Hnízdil s kolegy lékaři před nějakým časem nadhodil otázku duševního zdraví prezidenta republiky. V podstatě šlo o platonický pokus vyčíst diagnózu z Klausových veřejných projevů.

Prezidentem se může stát každý, to víme již z vtipu o Antonínu Novotném. V ČR je samozřejmě nutné mít podporu mocných a sejdou se i hlasy zavrhovaných komunistů. Nicméně i za takových okolností by měla být dodržena kvalita poradců.

Jakkoli Klausovo počínání přestalo zajímat lékaře, jeho nejnovější kousek by měl pobouřit právníky. Dopis, který poslal trojici Nečas, Schwarzenberg a Peake ohledně církevních restitucí totiž končí takto:

NOVÉ INFORMACE:

Odvolání Lessyho je stále kontroverznější

30. 8. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut

Podle dnešních informací z Novinek.cz za zvrat v případu bývalého policejního prezidenta Lessyho může jeho bývalá mluvčí:

"Případ inspektoři oživili znovu před několika týdny. Oslovili někdejší mluvčí Lessyho Pavlu Kopeckou, kterou Lessy přeřadil do jiné funkce po rozhovoru, který dal Právu v první polovině letošního srpna."

Inspektoři oslovili tuto mluvčí před několika týdny. Nevěděla snad tato mluvčí o celém případu, který byl vyšetřován už před mnoha měsíci (a odložen) a necítila povinnost v něm sama vydat svědectví už dříve? To musela být oslovena?

Causa Rath - analýza:

Žaluji Českou republiku...!

30. 8. 2012 / Martin Kunštek

čas čtení 32 minut

Žaluji Českou republiku, že perzekvuje opozičního poslance Parlamentu Davida Ratha a členy jeho rodiny.

Žaluji její orgány činné v trestním řízení, že při vyšetřování a postihování trestných činů používají gumový metr. Žaluji Policii a státní zastupitelství, že Trestní řád používají účelově. A dokonce jej i zneužívají. A často vůbec nepoužívají.

Žaluji Českou republiku, že výkonná moc za tichého souhlasu Parlamentu popírá Ústavu a Listinu základních práv a svobod.

Žaluji Českou republiku, že nastoupila cestu ruského putinismu. Který s cynickou falší kritizuje.

Žaluji sociální demokraty, že řádně neplní úlohu opozice. Že zbaběle mlčí a tiše přihlíží tomuto porušování práva a pošlapávání Ústavy. V případech řádných občanů i svého kolegy. Žaluji poslance českého Parlamentu, že rezignovali na plnění ústavních povinností kontroly moci výkonné. A že neupravují zákony, tak aby byly spravedlivé.

Žaluji tento stát, že po 23 letech vězní politické vězně.

Žaluji Českou republiku, že přestala být právním státem!

V perexu tohoto článku jsem se volně inspiroval otevřeným dopisem spisovatele Emila Zoly prezidentu Francouzské republiky publikovaným 13. února 1898 v deníku L'Aurore pod názvem "J'Accuse..." (Žaluji). Protože jsem toho názoru, že perzekuce poslance Davida Ratha může mít ve svém důsledku stejný účinek jako nespravedlivé stíhání kapitána Alfréda Dreyfuse. A že stíhání Romana Smetany je rovněž justičním zločinem.

POLEMICKÁ RECENZE RECENZE

Takoví jsme byli...

30. 8. 2012 / Štěpán Kotrba

čas čtení 9 minut

Jan Čulík ve své recenzi seriálu Žena za pultem pod poněkud mentorským názvem "Reprezentativní vzorek oficiální filozofie gulášového socialismu sedmdesátých let" dokázal, jak neempatický je pozorovatel - cizinec, byť mluvící stejným jazykem. Turista. Hodnotící kritéria jeho analýzy jsou z učebnicově "univerzálního" rodu "dokonalého člověka" - doktrinálního ideálu o dokonalé společnosti, která by se měla ukazovat na obrazovce. Genialita týmu Jaroslava Dietla (ano, týmu, protože Dietl netvořil vlastní, umělé autorské představy o světě, ale autorsky dotvořené sociologické sondy na základě řady výzkumů sémantických, antropologicko sociologických a sociálně psychologických) byla v tom, že scénárista Jaroslav Dietl i režisér Jaroslav Dudek doktrinálními ideály pohrdali, případně je karikovali - právě v typologii některých postav. Stejně jako dramaturgyně Libuše Pospíšilová či náměstkyně ředitele ČST Balášová, která seriál povolila. Dietl své členství v KSČ ukončil v roce 1973. A Švorcová byla Paní Herečka.

Přestaňme šetřit!

30. 8. 2012 / Jan Mertl

čas čtení 6 minut

V souvislosti s konsolidací veřejných financí se v České republice rozmohl nový fenomén: všude se šetří. Intrapsychicky to jistě má svůj smysl - šetření evokuje úspornost, efektivitu a další sympatické atributy. Kdo by chtěl jezdit v autě, které má velkou spotřebu, když za jinak stejných podmínek může mít úspornější. Jenže v tom to právě je. Za jinak stejných podmínek -- tedy ceteris paribus -- skutečně má smysl vybírat na trhu levnější variantu. To ale není případ současné české reality. Pokud šetříme na veřejné dopravě tak, že tramvaje se chovají jako chameleoni a v rámci efektivnosti lidé budou více přestupovat (což nezpůsobuje viditelné náklady), pokud šetříme na zdravotnictví tak, že redukujeme dostupné kapacity a síť zdravotnických zařízení, tak to stejné podmínky opravdu nejsou. V české realitě se šetření a efektivita skrytě kombinuje s tlakem na to, co je ještě "únosné" a co ještě "vydržíme". To ale není žádný efektivní tržní výběr, to je pouhá masáž.

Žena za pultem: Režimu se nepodařilo nahnat do SSM dělnickou mládež

30. 8. 2012 / Petr Štengl

čas čtení 2 minuty

Líbí se mi váš článek o Ženě za pultem. Mám k němu pár poznámek, píše Petr Štengl.

Ze své zkušenosti mohu říct, že i přes veškerou snahu náhončích se dost lidí zaměstnaných v dělnických profesích ke vstupu do SSM natožpak do KSČ donutit nenechalo. Neměli co ztratit, neměli jim co vzít. Jinak do KSČ vstupovali i někteří mí spolužáci na učňáku už ve svých sedmnácti letech. Dělali to kvůli tomu, aby po vyučení, maturitní nástavbě a krátké praxi mohli zastávat funkce vedoucích provozu.

Lidé si za zkorumpovaný systém mohou sami

30. 8. 2012 / Aleš Uhlíř

čas čtení 6 minut

Na krátkém textu převzatém z facebooku Jany Lorenzové je strašné to, že je to všechno pravda. Názory veřejnosti zde pro vládní garnituru nic neznamenají, nic se nezmění. Ti "nahoře" mají ty "dole" za poslušné ovce, které sice tu a tam zamečí, ale nakonec vždy zmlknou. Nejde jen o případ Lessyho, politici jsou si jisti, že lidé se zastaví akorát u toho nadávání. Podle Jany Lorencové má na tom stavu, kam společnost dospěla, vinu každý z nás.

PŘEČETLI JSME:

Jana Lorencová: Je to vina každého z nás

30. 8. 2012

čas čtení < 1 minuta

To nejhorší na odvolání Lessyho je suverénní válcování názorů veřejnosti, jistota, že se stejně nic nestane, sebevědomí, že dole jsou jen poslušné ovce, které sem tam tak akorát zamečí a když jim vrchnost hodí pod nohy hrst slámy, tak stejně zmlknou...

Je to strašné vědomí, kam až jsme je pustili. není to vina těch "nahoře" je to vina každého z nás!

To my jsme dopustili, že ze zlodějů a darebáků jsou uznávaní "šikulové", to my jsme připustili, aby se evidentních lži a polopravdy staly součástí každodennosti.

Ztrácíme opravdu paměť? Tak to si to, co jsme už jednou prožili, co nejdříve zopakujeme! napsala na facebooku dokumentaristka a kandidátka do Senátu Jana Lorencová.

Boj s korupcí skončil, zapomeňte

29. 8. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

"Zlobivému" policejnímu prezidentovi Lessymu byl právě ukončen služební poměr. Oficiálně pro "zneužití úřední pravomoci a pomluvu". V praxi proto, že nedržel basu s mafiánským politickým systémem, v němž platí "já na bráchu, brácha na mě" napříč politickými stranami, ale též "vrána vráně oči nevyklove" a "kapři si rybník sami nevypustí". Na řeči o boji s korupcí, ostatně vždy určené především k vyzdobení fasády statu quo, může veřejnost pomalu začít zapomínat. Ti, kdo na ně ještě slyší, sami sebe pasují na užitečné idioty.

Informace o Lessyho odvolání v angličtině ZDE

Proč z nás dělají blbce?

29. 8. 2012

čas čtení 2 minuty

Proč nás ve škole neučí mravním hodnotám, ale pouze nás trestají sníženou známkou z chování?
Proč nás ve škole neučí, jak správně zacházet s penězi, abychom si zbytečně nebrali úvěry na všechno, co vidíme v reklamě?
Proč nás ve škole neučí duchovním hodnotám, ale vyhýbají se této otázce jako čert kříži?
Proč nás ve škole neučí, jak se správně stravovat, abychom neplnili ordinace a nestáli fronty v lékárně?
Proč nás ve škole neučí, jak být úspěšný ve svém oboru, ale vedou nás zoufale k průměrnosti?
Proč nepodporují naše přirozené talenty, ale potlačují je v zárodku a jsou rádi když nevyčníváme z řady?
Proč nám tají opravdovou historii lidstva a vymývají nám mozky opočlověkem a objevením Ameriky Kolumbem?
Proč z nás dělají blbce?, ptá se čtenář Petr Hynek.

Musel být nalezen způsob jak ochromit pražské vrchní státní zastupitelství

29. 8. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Řekl bych, že už jsem pochopil, proč nakonec nový ministr spravedlnosti jmenoval paní Bradáčovou do čela vrchního státního zastupitelství v Praze. Trvalo mu to poměrně dlouho a musel být vymyšlen nějaký nový trumf jak znovu ochromit orgány činné v trestním řízení, pokud by mělo konečně začít fungovat pražské vrchní státní zastupitelství. S napětím jsem čekal, co se bude dít... a je to tady: policejní prezident Lessy je odvolán.

Zruší Bobošíková volby? Dík hlouposti Dvořáka a Šámala může

29. 8. 2012 / Štěpán Kotrba

čas čtení 14 minut

Stížnost na chybnou a manipulativní metodiku průzkumů veřejného mínění, souvisejících s předvolebním cyklem Otázky Václava Moravce Speciál, zaslala předsedkyně strany Suverenita Jana Bobošíková Radě České televize formou veřejného dopisu 25. 7. 2012. Suverenita považuje za nepřijatelné, aby o obsazení předvolebního vysílání ve veřejnoprávní televizi rozhodovaly tzv. nezávislé agentury a jejich volební průzkumy. Po fiasku volebních průzkumů, konaných před volbami do PSP PČR v roce 2010, považuje takový postup za odporující nejen Ústavě a dalším zákonným normám České republiky, ale je i zřejmým manažerským selháním odpovědných pracovníků veřejnoprávní ČT. Nestalo se nic. Dvořák se zamkl v kanceláři a nevychází. Jeho tým vysvětlil reportérkám na tiskové konferenci, že ČT dělá to nejlepší, co může. Průzkumy jsou víc než volby.... ČT zveřejnila Pravidla předvolebního a volebního vysílání. Reportérky nekontaktovaly právníky a odpapouškovaly v novinách, co jim bylo píáristy řečeno, aniž zapochybovaly a zapřemýšlely. Reakcí Rady bylo pouze bezzubé usnesení, které pověřilo předsedu Rady, aby si vyžádal stanovisko Parlamentního institutu. To dodnes radní nedostali.

Bobošíková vydala už druhé veřejné stanovisko. Teď půjde o to, jestli při pravděpodobném zpochybnění voleb u Ústavního soudu dokáže, že k manipulaci fakticky došlo a že ona udělala všechno pro to, aby ji odvrátila. Což objektivně a za minutu dvanáct udělala - den před jednáním Rady. Riziko manipulace v rozhodování ČT je. A ne malé. Navíc... Česká televize nevybírala agentury na základě veřejné zakázky výběrovým řízením. Kšeft dostaly napřímo.

Tyjátr, nebo žalozpěv za kandidáty?

29. 8. 2012 / Štěpán Steiger

čas čtení 6 minut

Možná jsou oslepeni možností shlížet z výšky Hradu -- proto už dnes, ještě než rozjedou volební kampaň naplno, nevidí drobné lidi v podhradí a na jejich starosti, radosti a obavy dokáží nabídnout buď jenom obecné fráze nebo - kromě buchet anebo dvaceti korun za každý podpis -- útěchu v podobě úspor na budoucím prezidentském platu.

BRITÁNIE:

Privatizace železnic vedla k zvýšení nákladů o 39 miliard Kč ročně

29. 8. 2012

čas čtení 3 minuty

Vyplývá to z analýzy Transport for Quality of Life's Rebuilding Rail. Skutečné investice ze soukromých zdrojů do železniční sítě se v Británii odhadují na 1 procento celkových nákladů na provozování železnice. Všechny ostatní železniční systémy v Evropě, které jsou většinou ve veřejné správě, jsou levnější.

V Británii nyní vydávají lidé 15 procent svých příjmů na dojíždění do práce. Na polovině dopravních spojů v Británii je nyní levnější použít letadla než ekologicky méně škodlivé železnice.

"Odvážný" Saša Vondra

29. 8. 2012

čas čtení 2 minuty

Neberu právo senátoru Alexandru Vondrovi obhajovat mandát. On demokrat, já demokrat, a tak mi ani on jistě neupře mé občanské právo se k jeho kroku vyjádřit. Co voličům za své zvolení nabízí slibuje na webu www.odvaznejchlap.cz. Myslím si, že si název webové stránky zvolil správně, neboť jen mimořádně odvážný(myslím to ironicky) člověk se může ucházet o přízeň voličů a zároveň mít ve skříní kostlivce v předražené zakázce firmy ProMoPro, argumentuje František Štván.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2012

8. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

V červenci 2012 přispělo finančně na Britské listy 214 osob bankovním příkazem celkovou částkou 51 590.99 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v květnu 2012 částkou 6814 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.7. 2012 částku 197 126.12 Kč. Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

69779