Na Kavkaze se znovu mluví o válce

5. 9. 2012

čas čtení 2 minuty

"Nechceme válku, ale pokud budeme muset, budeme bojovat a zvítězíme." To řekl v neděli arménský prezident Serž Sargsjan poté, co sousední Ázerbajdžán přivítal jako hrdinu vojáka odsouzeného za zavraždění arménského kolegy sekyrou.

Ramil Safarov byl odsouzen na třicet let do vězení v Maďarsku, poté, co usmrtil sekyrou arménského vojáka Gurgena Margarjana, když v Budapešti v roce 2004 se oba účastnili programu NATO "Partnerství pro mír".

Safarov si odseděl v Maďarsku osm let svého vězeňského trestu. Maďarská vláda vydala Safarova do jeho rodného Ázerbajdžánu pod podmínkou, že tam stráví dalších 25 let ve vězení za vraždu poručíka Margarjana.

Avšak okamžitě po příjezdu Safarovovi dal milost ázerbajdžánský prezident Ilcham Alijev, povýšil ho na majora a nechal mu zpětně proplatit plat za celých osm let, které Safarov strávil ve vězení.

Safarovovo propuštění vyvolalo v Arménii rozhořčení. Demonstranti tam spálili maďarskou vlajku a uspořádali útok na maďarské velvyslanectví rajčaty.

Safarov, uprchlík z Náhorního Karabachu, převážné arménské enklávy v Ázerbajdžánu, uvedl před maďarským soudem, že se prostě nedokázal ovládnout, když se mu Margarjan posmíval ohledně jeho regionu.

Vládnou obavy, že tato eskalace obnoví etnické napětí a "zamrzlý konflint" ohledně regionu Náhorní Karabach. Přes milion lidí zůstalo bez přístředí a 30 000 osob bylo usmrceno v šest let trvající válce mezi Arménií a Ázerbajdžánem, která skončila r. 1994.

Thorbjørn Jagland, generální tajemník Rady Evropy, ve středu zdůraznil, že poctít odsouzeného vraha a proměnit ho v hrdinu je nepřijatelné. Jaglad konstatoval:

"Odmítám vyhlídku na svět, jehož morální zásady se začínají drolit a kde se popírá respekt pro lidskou důstojnost. Toto není Evropa, jakou bychom si měli přát pro příští generace. Odsuzuji oslavování zločinu a naléhám, abychom všichni pracovali pro respekt pro život a naše hodnoty, jak je hájí Rada Evropy."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10567

Diskuse

Obsah vydání | 7. 9. 2012