Exšéf CIA v Turecku: Na hranici se Sýrií pracuje padesátka špičkových západních agentů

17. 9. 2012

čas čtení 2 minuty

Na turecko-syrské hranici pracuje takřka padesátka špičkových západních agentů. Jedná se o Američany, Francouze, Němce, Brity a "možná" Řeky, řekl bývalý šéf CIA v Istanbulu Philip Giraldi listu Hürriyet.

Podle Giraldiho se jedná asi o 15-20 vysokých důstojníků jen z CIA. Pod těmito důstojníky podle všeho pracuje řada špionů nižšího řádu a mnoho informátorů. Agenti zaměření na problematiku polovojenských jednotek se zřejmě zdržují na konzulátu v Adaně, na letecké základně NATO Incirlik, ale patrně působí i přímo v jednotkách povstalců. Nepřekračují hranici, ale provádějí zpravodajské operace v úzké spolupráci s tureckou službou MIT.

"CIA má patrně jen deset agentů hovořících plynně arabsky a možná pět, kteří umí plynně turecky. Z tohoto důvodu musejí při práci se syrskými povstalci spoléhat na agenty MIT," řekl Giraldi.

"CIA chybí personál hovořící plynně jazyky středovýchodního regionu, protože jejich služební turnusy trvají jen dva nebo tři roky a poté mohou být převeleni kamkoliv. Nemají tedy dost času specializovat se na místní jazyk a kulturu," říká Giraldi. Oproti tomu Rusové před příjezdem do Turecka absolvují dvouletý jazykový kurs a poté zůstávají v zemi až deset let.

Americká strana podle Giraldiho poskytuje Turkům velmi citlivé materiály včetně satelitních snímků syrských pozic a technických informací, které by normálně s nikým nesdílela. A turečtí agenti se vždy pohybují společně s Američany. Podle Giraldiho se kromě toho v Turecku nejspíše nacházejí také agenti z Francie, Německa, Británie a možná z Řecka. (Řecko bylo ještě poměrně nedávno blízkým syrským spojencem, aliance byla namířena proti Turecku - pozn. KD.) Saúdská Arábie a Katar spolupracují s tureckým ministerstvem zahraničí.

Ve srovnání s agenty turecké MIT jsou v regionálním kontextu všichni amatéři, tvrdí Giraldi, podle kterého tato služba hraje rozhodující roli. Na druhé straně CIA má nejpokročilejší technické kapacity.

Giraldi pracoval pro CIA osmnáct let a byl šéfem oddělení v Istanbulu v letech 1986-1989.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8027

Diskuse

Obsah vydání | 19. 9. 2012