Dejme šanci zodpovědným. Stop populismu!

1. 10. 2012 / Jiří Baťa

čas čtení 7 minut

Ten název není z mé hlavy, je to nadpis předvolebního letáku ODS a je opsaný ze sobotního Práva (29.9.12). Stejně tak by to ovšem mohlo být:

"Jen my jsme ti, kteří to s vámi, občany, myslí dobře. Stop těm, co vám dávají naději, že budou lepší než my! Oni lžou, jen my říkáme pravdu!"

Je až s podivem, jak jsou pánové, ale i dámy z ODS nesebekritičtí, bez sebereflexe, pošetilí, krátkozrací, ale především neupřímní a nepravdomluvní. Jako by občané neviděli, neslyšeli, neměli zkušenosti, nevnímali realitu, co se v poslední době, resp. posledních několik let v ODS děje. Je třeba připomínat Topolánka, Drobila, Bartáka, Vondru, Kocourka, Pospíšila a jiné? Mají nebo z nás občanů, dělají hlupáky?

Zajímavý je také obsah textu tohoto letáku. Dovolím si k tomu několik faktických poznámek.

Nesouhlasíme s atmosférou negativizmu, šířenou ve společnosti opozicí. Pokud by situace v České republice skutečně byla tak špatná, projevilo by se to na celkové důvěryhodnosti naší země v zahraničí.

Pravda je tedy podle ODS negativizmus. Je pochopitelné, že přiznat pravdu, tím více řečenou opozicí, je vždy těžké zvláště, má-li charakter porážky v postavení vládní strany, která se po prohraných volbách stala vítězem, který si neregulérním a nečestným způsobem přivlastnila právo na vytvoření (koaliční) vlády. Nebyla by to ODS, aby nelavírovala se skutečným stavem společnosti, která má pro ODS až druhořadý význam. Alfou a omegou je pro ni nikoliv důvěryhodnost vlastních občanů ČR, ale důvěryhodnost v zahraničí. Je pro ni vždy mnohem příjemnější poklepání na rameno od zahraničních chlebodárců, než nějaké (ne) uznalé pokývání hlavou nějaké "lůzy". Ta jim totiž jejich "kešeně" sice také naplňuje (utahováním opasků), ale zahraniční konta naplňují ti, pro které jsou důvěryhodní!

České dluhopisy mají nízké úroky a patří mezi nejbezpečnější v Evropě, což vůbec není samozřejmé. Znamená to, že mezinárodní instituce a finanční trhy pohlížejí na naši zemi jako na bezpečný přístav a oceňují snahu vypořádat se s hrozbou zadlužování.

Samochvála smrdí, ale co na tom záleží? Jinými slovy, vše co ODS dělá, je ve prospěch mezinárodních institucí a finančního trhu, neboť tím, že naplňují jejich přání a příkazy, se stávají důvěryhodnými a jak jinak, také hodnými "slouhy" za jistě nemalé "kapesné"!

Česká republika je jednou ze dvou evropských zemí, které byl v posledních dvou letech zvýšen rating o nejméně dva stupně, zatímco v 11 zemích poklesl, v některých mnohonásobně. To znamená nejen projev důvěry v naši rozpočtovou politiku, ale zároveň přínos miliardových úspor pro státní rozpočet.

Jenom se divím, že autoři tohoto blábolu nezmínili také míru zadluženosti v porovnání s ostatními státy EU, především pak Řeckem, se kterým nás tak dlouhou dobu masírovali. Konec konců bez zajímavosti by nebyla ani statistika, na kterých místech figuruje Německo, Francie, Itálie, Španělsko v porovnání s námi! Zadluženost ČR je totiž podstatně nižší.

Odmítáme politiku populismu a snadných řešení. Už dnes však nabízíme světlo na konci tunelu. Úspory lze doprovodit rozumnou podporou státu, která neprohloubí zadlužování státu a krajů. A pokud nezměníme kurz, což hrozí v případě vlády levice, svou důvěryhodnost naše země neztratí.

Upřímně řečeno, těch populistických řečí a snadných řešení bylo od samotné ODS nesčetně. Stačí připomenout jejich koaliční smlouvu a program, se kterým jako nejsilnější z koaličních stran mávala občanům před nosem: nebudeme zvyšovat DPH, nebudeme zavádět poplatky ve zdravotnictví, nebudeme, budeme, nebudeme...tak by bylo možné pokračovat až k holé realitě dnešních dnů.

Bez zajímavosti není ani zmínka o světle na konci tunelu, správně by však mělo být tunelů, protože jich bylo hned několik. Jenže to světlo na konci tunelu může být jen nějaká petrolejka, která dřív než na konec tunelu dospějeme, dávno zhasne! Nebo, zcela v opačném případě mohou mít výjimečnou pravdu a to světlo na konci tunelu ale nebude "made in ODS", ale třeba ČSSD, případně jiné strany. Strašákem by pak bylo, kdyby to světlo bylo z KSČM! Zatím sama ODS dělá hodně proto, aby se tak stalo.

A nyní to poslední, na co je nutné upozornit! Není bez zajímavosti, že v obsahu tohoto manifestačního blábolu není ani jednou zmínka o občanech, o společnosti. Ani slovem o tom, jakou mají důvěru od občanů, jak chápou jejich problémy a starosti a jak nebo co hodlají pro ně udělat, aby se jejich situace zlepšila. Ani slovem zmínka o tom, v jaké šlamastyce se ODS nachází, ani zmínka o nějaké konsolidaci ve vlastních řadách. Také proč by to říkali, to je jejich vnitrostranický problém, po tom nikomu nic není. Chyba, tím si tu svou důvěryhodnost vůči voličům podlamují ještě více, ale upřímně řečeno, ano, to je jejich vnitrostranický problém, dobře jim tak a možná i dobře pro občany.

Úplně poslední je poukázání na nadutost a namyšlenost ODS. To vše, co je výše konstatováno ve zmíněném letáku ODS, je zcela jednostranné, protože jakkoliv vše, co zde uvádí, je samo o sobě více než problematické, ne-li irelevantní, všechno však je zásluhou jen a pouze ODS! Neboli, všechna ta důvěryhodnost, zvýšení ratingu, nízké úroky, ba dokonce i to nejisté světlo na konci tunelu, to vše je zásluhou samotné ODS. Jaksi pozapomněla zmínit, že vládla (a vládne) v koalici, že ne všechno dobré a špatné (toho špatného bylo a je víc než dost) pochází z koaliční dílny s TOP 09, VV a později samozvanou pidi stranou LIDEM (nebo jak to nazvat). Takže kromě jiného se chlubí i cizím peřím. A potom prý: Dejme šanci zodpovědným, stop populismu! Tak to se jim opravdu povedlo! Jen aby to také takto pochopili ti občané, co naposledy volili ODS (tedy kromě těch, kteří jsou s ní svázání pupeční šnůrou). Té jejich (ODS) důvěryhodnosti je občan už přesycen!

0
Vytisknout
10587

Diskuse

Obsah vydání | 3. 10. 2012