Lihovou mafii vláda dál toleruje

1. 10. 2012

čas čtení 5 minut

Padesátičlenná mafie, která byla rozbita (čímž byl problém vyřešen), tu asi zásobovala 20% trhu s alkoholem. Při průměrné spotřebě 10 l čistého alkoholu na hlavu ZDE to znamená spotřebu 100 000 000 litrů ročně v České republice, píše Martin Bečán Pokud budeme počítat, že 20% alkoholu na trhu pochází z nelegálních zdrojů, tak to znamená 20 000 000 litrů čistého alkoholu = po zředění na 40% 50 000 000 lahví alkoholu ročně. Zadržení "supermani" by tedy museli ročně vyrobit 50 milionů lahví pančovaného alkoholu, Tento alkohol by museli pravidelně rozvážet do všech tržnic, večerek a cca do poloviny restaurací, od velkých měst po malé obce. Aby to stihli rozvážet, tak by museli najet ročně miliony kilometrů a v takto malém počtu by se jejich vozidla musela pohybovat na silnicích 12 hodin denně průměrnou rychlostí cca 250km/hodinu.

A to vše by museli zvládnout bez vědomí politiků, policie a celníků.

A proč si můžeme myslet, že je lihová mafie státem tolerována?

Libovolnou láhev, kterou si nekoupíte ve free shopu mohou celníci na letišti považovat automaticky za výbušninu a cestující může být případně považován i za teroristu. Proč nemůže být nekolkovaná nebo padělaná láhev alkoholu v obchodě považována za potenciálně jedovatou?

Když vypukla metanolová aféra, tak byl použit zákon o veřejném zdraví a pomocí něj byl zastaven prodej veškerého tvrdého alkoholu v republice. Proč by tedy nebylo možné z důvodu podezření na prodej neznámých, potenciálně jedovatých tekutin, podle stejného zákona o veřejném zdraví zavřít do vyřešení případu jeden obchod nebo restauraci?

A i když je prodej nekolkovaného alkoholu pouze přestupek, tak je přece nutné nejprve zjistit o jakou tekutinu se jedná. A to může znamenat uzavření provozovny a odvoz veškerého zboží, které se nachází v prodejně na rozbor do certifikované laboratoře. Tam mohou rozbory většího množství vzorků zabrat i několik týdnů. Současně máme velmi vyspělý byrokratický aparát. Takže se následně k případu musí vyjádřit třeba orgány hygieny, které mají na to 30 dní. Vyjádřit by se musela i policie, která musí odpovědět, zda není obchodník zapojen do nějaké zločinecké nebo teroristické sítě. I takové šetření může trvat několik týdnů. Po policii by se k případu měly vyjádřit orgány celní správy, které obchodníkovi vyměří pokutu a daně. I to může trvat 30 dní. Také by se měl vyjádřit živnostenský odbor a určitě by se našlo spousta dalších razítek, které by si musel postupně obchodník vyřídit, aby mohl znovu otevřít svůj obchod nebo restauraci.

A co by bylo výsledkem?

Stačí najít 3-5 takových obchodníků a žádný hospodský nebo obchod si nedovolí koupit a prodat jedinou láhev alkoholu, u které nebude s naprostou jistotou schopen dokázat její původ. Zádná flaška, na které vydělá o 50 Kč navíc mu nestojí za to, aby měl půl roku zavřenou restauraci, protože by okamžitě zkrachoval. A pokud by to byl cizinec, tak se mu nevyplatí vyhoštění s podezřením na terorismus. S takovým záznamem v databázi se už totiž v životě ze své země nepodívá.

Není potřeba složitě hledat mafii dodavatelů, výrobců, distributorů a prodejců. Stačí přerušit jeden článek. Není potřeba ani více policistů nebo více kontrol. Není ani potřeba měnit zákony nebo zavádět koncese na alkohol. Stačí pouze více papírů a ujasnit si úřední postupy a trochu více byrokracie.

V devadesátých letech se v médiích psalo o návštěvě jednoho amerického šerifa, který předával našim policistům zkušenosti z toho, jak ve svém městě vymýtil prostituci. Když zadržel prostitutku se zákazníkem v autě, tak je předvedl k výslechu a zákazníkovi dal potvrzení a zabavil auto, které poslal na expertízu z důvodu podezření, že je používáno k obchodu s bílým masem a vyplnil papíry a začal byrokratické vyšetřování. A takové šetření se protahovalo několik měsíců. Pokud je zadržel v hotelu, tak poslal na expertízu nábytek z hotelového pokoje. Během pár týdnů neměly prostitutky žádné klienty, protože žádný muž se nechtěl vrátit domů k manželce bez auta s potvrzením, že je vyšetřován pro podezření s obchodu s bílým masem a majitel hotelu si nemohl dovolit hotel bez nábytku.

Stejný postup by fungoval i na černý trh s alkoholem. Stačí jen vůle tento problém řešit. Prostředky existují.

Ještě věříte slovům politiků, že je stát proti černému trhu s alkoholem bezmocný?

0
Vytisknout
14708

Diskuse

Obsah vydání | 3. 10. 2012