Vláda chce od nynějška utajovat platy vysokých státních úředníků

18. 10. 2012

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva Strany zelených

Strana zelených nesouhlasí se záměrem vlády ODS, TOP 09 a nezařazených LIDEM novelizovat zákon o svobodném přístupu k informacím tak, že tento přístup řádně přiškrtí. Pokud by byl vládní návrh realizován, v budoucnu by nemohly být například zveřejňovány platy vysokých státních úředníků.

Návrh novely zákona o svobodném přístupu k informacím dostal za úkol vypracovat ministr vnitra Jan Kubice. Nyní je posuzován v meziresortním připomínkovém řízení. Omezení přístupu k informacím by se podle chystané novely mělo týkat zveřejňování platů státních úředníků i těch, kteří působí v samosprávách, nebo zápisů orgánů územní samosprávy.

Nově by měly být zveřejňovány pouze platy politiků, na které se vztahuje zákon o střetu zájmů. Naopak platy poradců, ředitelů odborů či kabinetů na ministerstvech či na úřadu vlády už nikoli. Nejvyšší správní soud a další instance přitom rozhodly, že nyní musí být zveřejňovány i platy zaměstnanců v obecních, státních či polostátních podnicích, veřejných školách, zdravotních institucích či v Kanceláři prezidenta republiky.

"Znalost informací umožňuje tvorbu poučeného názoru. Z judikatury Ústavního soudu plyne, že je odhodlán chránit právo na informace v případech, které se dotýkají věcí, jež jsou předmětem obecného zájmu, lhostejno, zda jsou veřejnoprávní či soukromoprávní povahy. Účelem práva na informace je veřejná kontrola veřejné moci. Veřejný zájem lze nalézat i v informacích o hospodaření veřejné moci s majetkem, který spravuje. Intenzita tohoto zájmu přirozeně stoupá v dobách, kdy jsou určitým skupinám obyvatelstva dramaticky kráceny jejich příjmy. Je zřejmé, že navržená novela se s těmito, již ústavně judikovanými principy, míjí," říká bývalá místopředsedkyně Ústavního soudu a nezávislá kandidátka za Stranu zelených v senátním obvodu č. 59 - Brno-město Eliška Wagnerová.

Libor Michálek nezávislý kandidát do Senátu za koalici Pirátů, Strany zelených a KDU-ČSL v senátním obvodu č. 26 - Praha 2 dnes uvedl: "Jsem zásadně proti omezování přístupu k informacím. Transparentnost je důležitým předpokladem pro srovnávání cen zboží a služeb, které jsou hrazeny z peněz nás, daňových poplatníků. Máme právo na informace a jestli tato vláda chce tato práva upírat, potom je na místě, aby skončila."

0
Vytisknout
8604

Diskuse

Obsah vydání | 19. 10. 2012