Britský úřad pro férové obchodování razantně zasáhne proti firmám nabízejícím krátkodobé finanční půjčky

21. 11. 2012

čas čtení 2 minuty

Britský vládní Office of Fair Trading, Úřad pro férové obchodování, konstatoval, že při své analýze poměrů na trhu krátkodobých finančních půjček zjistil u některých poskytovatelů půjček tak agresivní praxi a jejich praktiky natolik porušují zákon, že je zapotřebí razantně zasáhnout.

Jde o nejdivočejší část britského trhu poskytování půjček, tzv. "payday loans", tedy krátkodobých půjček, které občana bez peněz založí na několik málo dnů, "do výplaty". Tyto krátkodobé půjčky firmy poskytují s obrovskými úroky.

Vláda je znepokojena, že dochází k porušování zákona v několika závažných případech:

1. Podle zákona nesmí finanční firma občanu poskytnout půjčku, pokud se nepřesvědčí, že ji občan bude schopen splatit. Některé firmy toto zákonné ustanovení porušují.

2. Vláda je znepokojena velkým procentem půjček, které nejsou splaceny včas.

3. Vláda je znepokojena, jak často firmy, které poskytují půjčky, dopouštějí, aby zákazníci nesplacené půjčky finacovali dalšími půjčkami.

4. Nepřijatelný je podle vlády prý i "nedostatek trpělivosti", když se zadlužení občané dostanou do finančních potíží.

5. Nepřijatelná a protizákonná je některá praxe vymáhání dluhů.

Vláda uvedla, že zaznamenala důkazy o "neférovém zacházení" se spotřebiteli, případy, kdy zákazníkům byly účtovány protizákonně vysoké poplatky, bylo jim lháno ohledně právních pravomocí vymahatelů dluhů, docházelo k šikaně zákazníků a vymahačské společnosti odmítaly respektovat zákony, rozhodnutí a ustanovení státní správy.

Britský vládní Úřad pro férové obchodování uvedl, že vyšetřoval 50 firem, poskytujících krátkodobé půjčky, a oznámil, že je všechny nyní bude písemně varovat, že proti nim budou použity násilné kroky, pokud nebudou respektovat právní ustanovení. Všech těchto padesát půjčovatelských firem bude nyní podrobeno nezávislému vyšetřování a budou muset prokázat, že dodržují zákon a očekávaný standard služeb.

Úřad pro férové obchodování dodal, že zjištěná praxe některých firem, poskytujících krátkodobé úvěry, porušovala zákon tak vážným způsobem, že proti nim bylo zahájeno policejní vyšetřování.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6087

Diskuse

Obsah vydání | 22. 11. 2012