Strany, které nedokázaly vyrazit gaunery, věří, že vše se dá koupit

17. 1. 2014 / Radim Hreha

čas čtení 4 minuty

Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologického ústavu AVČR (CVVM) v prosincovém šetření zjišťovalo, zda dotázaní (987) důvěřují vybraným politikům. Mezi politiky zařazenými do výzkumu byli jako nejdůvěryhodnější hodnoceni : Tomio Okamura, kterému důvěřuje 47 % respondentů, Andrej Babiš a Martin Stropnický (oba shodně 45 %) a Bohuslav Sobotka (42 %). Ostatní politici zařazení do výzkumu disponují důvěrou nižší než 40 %. V návazné anketě serveru Parlamentní listy řada politiků uvedla, že popularita může být pouze

Ostatní politici zařazení do výzkumu disponují důvěrou nižší než 40 %. V návazné anketě serveru Parlamentní listy řada politiků uvedla, že popularita může být pouze dočasná podobně jako u Stanislava Grosse, Jana Fischera či Vladimíra Dlouhého v minulosti. Část míní, že jde o pokračování trendu z voleb, podle některých politiků to však svědčí o nepoučitelnosti či hlouposti občanů a rozkladu politiky.

O nízké odpovědnosti občanů, obdivu k plytké či konzumní západní kultuře, nízké společenské angažovanosti, resp. nezájmu o věci veřejné, čili o své "hlouposti" ve všech pádech, slýchávali obyvatelé socialistického Československa od rána do večera. Pravda tehdejší propagandisté od učitelů, přes zástupce národní i kulturní fronty včetně všech médií, to lidu vzkazovali pouze implicitně.

Dnes už jsme dál. Politici a propagandisté jsou na tom hmotně podstatně lépe, než jejich předlistopadoví předchůdci. Fakt, že trvale rostoucí skupina tzv. neúspěšných obyvatel je na tom podstatně hůř, než byli nečlenové KSČ za totality, je mimo rozlišovací schopnosti zmíněných úspěšných. Část z nich proto nemá pochopení pro lidi, kteří od nových politiků očekávají změnu.

Upevnění pozice Tomia Okamury, coby nejdůvěryhodnějšího politika je pozitivním signálem pro všechny, kteří vidí perspektivu v naplňování politického programu hnutí Úsvit. Ten nejlépe reaguje na důsledky polistopadového dřevního kapitalismu Václava Klause a jeho kamarily. Prosazení obecného zákona o referendu, hmotné a trestní zodpovědnosti politiků včetně reformy justice, patří k základním podmínkám nastolení prosperity české společnosti. Okamura je jediným politikem, který vzhledem ke své pozici udělal maximum pro nepřijetí Občanského zákoníku, jehož negativní důsledky pocítí část občanů co nevidět, resp. do příštích voleb. Referendum, jehož výsledky budou platné bez ohledu na počet zúčastněných voličů (obdobně jako v parlamentních volbách) pak může iniciovat zákonem stanovená skupina občanů jakékoliv téma.

Třeba i zrušení KSČM jak si přeje komentátor MF DNES Karel Steigerwald, nebo třeba zavedení majetkových přiznání apod.

Ale zpátky k některým aktérům ankety Parlamentních listů. Podle senátora KDU-ČSL Jiřího Čunka vypovídá výsledek o tom, že tradiční strany zklamaly: "Nedokázaly vyrazit gaunery ze svých řad a dát slušné, schopné a výrazné lidi do mocenských pozic." No a nevyražení lidé z mocenských pozic tradičních politických stran to vidí takto: "Svědčí to o nevědomosti až hlouposti a vítězství populismu. Jinými slovy to dokazuje, že se voliči dají koupit a oblbnout," míní senátor za ODS Zdeněk Schwarz. "Vypovídá to o mentální úrovni dotazovaných," reagoval podobně místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát. "Myslím, že nejde o trvalý jev -- Úsvit má preference jen přes šest procent a Babiše prověří vládní angažmá. Efekt nabídky iluzí netrvá dlouho, ale naznačuje to, jak ošidný může být většinový volební systém ve vztahu k časovaným drahým kampaním," uvedl místopředseda KSČM Jiří Dolejš. "Náš spotřební přístup k politice, tedy: dejte mi každý rok nějaké nové a neokoukané tváře, způsobuje, že největší oblibě se u nás těší ti, kdo ještě nic neudělali, a tedy nic nezkazili," řekl Petr Gazdík (TOP 09). "Je to důkaz o frustraci lidí. To není dobré znamení a je na politicích demokratických stran, aby lidem dokázali, že demokracie funguje a neexistuje k ni alternativa," míní poslanec ODS Adolf Beznoska. " ...tyto žebříčky svědčí o tom, že sebeklam je nejlepší cestou do pekel a česká společnost si ji opakovaně vychutnává," řekl poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna. "Svědčí to o tom, že v Čechách se dá koupit už úplně všechno," reagovala poslankyně ODS Jana Černochová.

Zůstává jen dodat, že všechna vyjádření mají svou logiku, třeba i zvrácenou.

0
Vytisknout
10792

Diskuse

Obsah vydání | 21. 1. 2014