USA: Posttraumatická stresová porucha jako "kulturní fenomén"

20. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Profesorka antropologie na Colorado Colledge Sarah Hautzingerová a profesorka zdravotních a behaviorálních věd a antropologie na University of Colorado v Denveru Jean Scandlynová vydaly knihu Beyond Post-Traumatic Stress: Homefront Struggles with the Wars on Terror (Za hranice posttraumatického stresu: Boje na domácí frontě válek proti teroru). Konstatují, že mezi americkými válečnými veterány se posttraumatická stresová porucha (PTSD) vyskytuje častěji než kdekoliv jinde na světě a stala se "kulturním fenoménem".

Autorky pět let prováděly etnografický výzkum mezi vojáky a válečnými veterány. Zjistily totiž náhodou, že manželky vojáků získávají léky proti PTSD a dávají je manželům, kteří chorobou trpí, avšak nepřejí si poškodit svou kariéru přiznáním problému.

Autorky spolu se studenty zjistily, že vojenský personál, který sloužil v Iráku a Afghánistánu, trpí nejčastěji právě touto chorobou, nikoliv, jak se myslelo, traumatickým poškozením mozku či depresí. Choroba přitom svým způsobem funguje jako "projekční plátno", na nějž vojáci promítají všechny trvající nepříjemné symptomy, které jsou důsledkem jejich nasazení v zóně konfliktu.

Mezi britskými vojáky, kteří prošli stejnými válkami, je počet diagnóz PTSD výrazně nižší. A například Libanonci trpící mnoho let v podmínkách občanské války nevykazovali symptomy PTSD.

Autorky upozorňují, že PTSD nemusí nutně být diagnózou, která by se dala aplikovat mezikulturně, a že řada jiných vědců už upozornila na tento problém.

Navrhují, že by USA měly klást větší důraz na reintegraci veteránů do komunit, což by mohlo zlepšit jejich duševní zdraví.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8746

Diskuse

Obsah vydání | 21. 1. 2014